Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vostok – 2018.

Rusija počela najveće vojne vježbe u svojoj povijesti. NATO: To je proba za sukob

Ruska vojna vježba Vostok-2018
Foto: Ministarstvo obrane Rusije
1/2
11.09.2018.
u 12:31

"Vostok – 2018. je počeo", priopćilo je u utorak ministarstvo obrane uz videosnimku koja prikazuje oklopna vozila, helikoptere i zrakoplove u pokretu

Gotovo 300.000 vojnika, uključeni svi rodovi vojske te kineski i mongolski vojnici kao podrška: Rusija je u utorak krenula s najvećim vojnim manevrima u svojoj povijesti koje NATO osuđuje kao probu za "sukob velikih razmjera".

Masovno raspoređivanje, u kojem sudjeluju kineska i mongolska vojska, nazvano "Vostok – 2018." (Istok-2018), nastavit će se do 17. rujna u istočnom Sibiru i na ruskom Dalekom istoku.

"Vostok – 2018. je počeo", priopćilo je u utorak ministarstvo obrane, uz videosnimku koja prikazuje oklopna vozila, helikoptere i zrakoplove u pokretu. 

Dok je utorak posvećen raspoređivanju postrojbi, u srijedu će se održati vježbe protuzračne borbe dok će "glavni događaj" biti u četvrtak, objavilo je ministarstvo obrane novinarima koji prate vježbe, ne navodeći više detalja.

Ruska vojska usporedila je tu demonstraciju sile sa "Zapadom-81", vojnom vježbom u kojoj je prije gotovo 40 godina bilo mobilizirano između 100.000 i 150.000 vojnika iz Varšavskog pakta u Istočnoj Europi, što su bili najveći manevri ikada organizirani u sovjetskoj eri.

Na vježbi "Vostok – 2018." sudjelovat će čitav moderni repertoar ruske vojske: rakete Iskander, sposobne ponijeti nuklearne glave, tenkovi T-80 i T-90 ili pak najnoviji borbeni zrakoplovi Su-34 i Su-35. Na moru će ruska flota rasporediti nekoliko fregata opremljenih raketama Kalibr koje su se dokazale u Siriji.

U okviru Gospodarskog foruma u Vladivostoku na Dalekom istoku Rusije, predsjednik Vladimir Putin trebao bi prisustvovati "Vostoku – 2018." do kojeg dolazi u kontekstu trajnih napetosti sa Zapadom, uslijed ukrajinske krize, sukoba u Siriji i bezbrojnih optužbi za uplitanje u zapadnu politiku.

Pogledajte video o oružju koje je imalo ključnu ulogu u oslobađanju Hrvatske:

Ključne riječi

Komentara 16

Avatar petric1
petric1
12:42 11.09.2018.

Nije to proba to je odgovor ....na zaluđeno Trumpovo ponašanje i najavu SAD-a da će štiti koljače koji su se iz Sirije povukli u provinciju Idlib.Opasno se igra Trump nije Amerika Rusima nedohvatljiva a čisto sumljam da će svi iz iz NATOA kao ludi poletjeti braniti američku granicu u Siriji.Jakooo opasno.

KA
KaraMarko
15:23 11.09.2018.

Rusi kad bih se zainteresirali... ugasili bi svetlo europi... ali nisu oni divljaci koji vole da okupiraju, ubijaju kao ovi kauboji preko bare...

Avatar STRIKOMAN
STRIKOMAN
15:20 11.09.2018.

Ameri su otvoreno i nepodijeljeno stali na stranu ćifuta. Misle da će svijet to oćutati i na sva zvona pozdraviti. Valjda i drugi imaju pravo na život, premda nam ponekad i nisu simpatični.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije