Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivica Mandić

Vojni analitičar o tvrdnji Rusa o poginulim Hrvatima: Ova igra s mrtvima je udarac ispod pojasa

Ivica Mandić
Foto: Večernji list
1/3
18.06.2022.
u 21:41

Ovo je namjerno plasiran fake news. Koji su razlozi za tu namjeru? U zadnja dva-tri dana su četiri velika državnika posjetila Kijev, prije toga je održana konferencija gdje je pedeset država ponovno odlučilo i financira ratne napore Ukrajine", kazao je Mandić

Rusko Ministarstvo obrane objavilo je navodni popis broja stranih plaćenika u Ukrajini, a među njima se spominju i Hrvati. Tvrde da ih je u Ukrajinu stiglo 204. Od te brojke navodno ih je 74 u međuvremenu poginulo, a 51 se vratio. Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova kaže da s navedenim informacijama nije upoznato.

Vojno-sigurnosni analitičar Ivica Mandić u Dnevniku Nove TV komentirao je navode ruskog Ministarstva obrane. 

"Ovo je namjerno plasiran fake news. Koji su razlozi za tu namjeru? U zadnja dva-tri dana su četiri velika državnika posjetila Kijev, prije toga je održana konferencija gdje je pedeset država ponovno odlučilo i financira ratne napore Ukrajine", kazao je Mandić.

"Mi imamo izravna iskustva, nažalost, da je u pitanju zarobljavanje hrvatskih državljana, od ukrajinske strane gotovo trenutačno je državno vodstvo bilo upoznato", dodao je i istaknuo da ovo nije ništa novo od ruske strane.

"Ovaj fake news služi da se pokvari odnos između Hrvatske, odnosno ostalih zemalja koje su navedene i Ukrajine, da Ukrajinu smatramo nevjerodostojnom za saveznika, prijatelja i partnera", objasnio je Mandić.

"Ja bih mogao zamisliti da je bilo četiri ili pet ljudi, nekakva pogibija, pa da ne znamo. Ali da mi u Hrvatskoj, s četiri milijuna, ne znamo za 74 osobe, to je naprosto velika brojka", kazao je.

"Ne odviše je mudra fake news, ali je izazvala reakciju u zemljama", rekao je.

"U ratu prvo strada istina, ali ova igra s mrtvim ljudima u smislu zemalja iz kojih oni dolaze je nešto što je, čak i u ratnim vremenima udarac ispod pojasa", naveo je Mandić.

Priča je nevjerodostojna. Ako hrvatsko Veleposlanstvo u Ukrajini od početka invazije nije izdalo nijednu sprovodnicu, a Rusi tvrde da ima mrtvih, gdje im završavaju tijela?

"Čak i da su na čudan način ta tijela, bez znanja hrvatskih vlasti, došla u Hrvatsku ili da je informacija došla iz ukrajinskih snaga, obitelji koje žive ovdje, prijatelji i rodbina bi znali i takve stvari bi se vrlo brzo registrirale", rekao je Mandić.

"Odnos ukrajinskih snaga prema nama u smislu obavješćivanja o takvim informacijama je više nego korektan i prijateljski", rekao je i podsjetio da je Hrvatska u pješačkom naoružanju opskrbila oružane snage Ukrajine za četiri pješačke brigade.

"To se Hrvatskoj ne oprašta iz Moskve, ali to je naš stav, stav naše države i politike, uradili smo tako i mi smo meta takvih hibridnih operacija odnosno operacija utjecaja u ovom slučaju", zaključio je Mandić.

"Svakodnevna razmjena obavještajnih informacija između agencija u članicama NATO-a je svakodnevni posao. Nije moguće doći u situaciju da je 74 čovjeka poginulo i da to nitko od zemalja članica ne zna. Ovo je udar na unutarnje jedinstvo", kazao je Mandić.

 

Ključne riječi

Komentara 27

YE
yelloman
22:27 18.06.2022.

Rusi lazu cijelo vrijeme. Lagali su za Krim i Donbas i onaj malezijski avion sto su srusili, lagali su da nece napast, pa su lagali da oni nisu nikog ubili pa lagali da nisu napali zukrajinu neki dan. Lazu masno non stop

SA
sanikol
22:16 18.06.2022.

Da to su fake news. Pazi, Rusi znaju koliko je Hrvata dezertiralo iz ukrajinske vojske (valjda su dobili popis od Ukrajinaca) i koliko ih je poginulo. Oni ne znaju niti koliko je rusa poginulo ali zato znaju koliko je Hrvata ubijena kao da su se borili na Ruskoj strani i tamo su ih brojili.

PR
prajdali100
22:00 18.06.2022.

Ako je i od Rusa previše je !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije