Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi problemi

Vlasti ne znaju kamo ukloniti desetke tisuća leševa životinja

Poplave u BiH
Foto: Reuters/ PIXSELL
1/20
21.05.2014.
u 08:19

Na terenu su pirotehničari jer se strahuje da su poplave dislocirale minska polja zaostala iz rata

Bosna i Hercegovina i Srbija suočavaju se s posljedicama poplava, a kako se voda povlači, tako na površinu izbijaju novi problemi. Tisuće životinjskih leševa na farmama, zarazne bolesti, nedostatak vode, klizišta, krađe, samo su neki od problema s kojima se ovih dana moraju nositi stotine tisuća građana na pogođenim područjima, ali i lokalne vlasti. Na terenu su pirotehničari jer se strahuje da su poplave dislocirale minska polja zaostala iz rata 1992. - 1995.

Nadležne službe još ne znaju kamo ukloniti desetke tisuća životinjskih leševa.

Dvaput ostali bez imovine

Pomoć je stigla iz susjedne Srbije pa će barem dio leševa biti spaljen u specijaliziranom postrojenju u Inđiji. Napore zdravstvenih službi da se spriječi zaraza otežava nedostatak dezinfekcijskih i higijenskih sredstava. Usprkos ogromnim količinama pomoći koje pristižu sa svih strana, građani se žale da do njih ne dolaze najpotrebnije stvari. Neki od njih su u agoniji jer im je ovo drugi put da su ostali bez imovine;  to su već proživjeli tijekom rata. Sve je više kritika na račun vlasti na svim razinama jer nisu dovoljno učinkovite u sprečavanju profiterstva i zloporabe pomoći. Jučer je u BiH bio dan  žalosti, a akcije spasilačkih ekipa bile su prvenstveno usmjerene na krajnji sjever Bosne. Zbog činjenice da se voda još nije povukla sa svih područja ne može se preciznije govoriti o broju poginulih. Slično je i u Srbiji, gdje još strahuju od izlijevanja Save. Naređena je i preventivna evakuacija, a stabilizaciju stanja srbijanska vlada očekuje do petka. Vlada je proglasila trodnevnu žalost. Pomoć BiH i Srbiji stiže iz inozemstva, ali u obje države ističu da će za obnovu uništenih područja trebati više milijardi eura.

Pomoć Orašju

Među najteže pogođenim gradovima u BiH je Orašje. Veći dio grada je poplavljen, ali pomoć stiže iz pravca Pelagićeva i Lončara. Policija propušta sva vozila koja prevoze pomoć.

>> Diže se zečji nasip u Posavskim Podgajcima, u Gunji se udružili domaći i pljačkaši iz BiH

>> Nasip je puknuo ili zbog lošeg materijala ili zbog rahle podloge

Komentara 5

DU
Deleted user
15:35 21.05.2014.

pa zasto ih nisu spasavali, ovo da je bilo recimo u britaniji ne bi ni jedna zivotinja nastradala. ide iz kuce a ostavi psa vezanog na lancu, ili krave I konje I svinje zatvorene u stalama. pa nije bas bilo da su morali u pet minuta pobjeci.zar im je bilo tesko barem vrata otvoriti da zivotinje izadju ako nista drugo. primitivan I zaostao narod, sto drugo reci.

BA
Black Angels
10:51 21.05.2014.

vlada .....nezna ni kud ce sa sobom.... sada ....poslje prijevremenih izbora.... kad ih narod izbaci iz fotelja u koje su prevarom dosli

Avatar desnicarsko_smece
desnicarsko_smece
09:00 21.05.2014.

Riješit će to Todorić...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije