Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16. SVIBNJA

Vlada raspisuje lokalne izbore: Hrvatska novu vlast bira u 576 jedinica

Knin: Građani biraju šibensko-kninskog do župana iz redova srpske nacionalne manjine
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/2
14.04.2021.
u 10:09

U odnosu na izbore prije četiri godine, birat ćemo 568 zamjenika načelnika i gradonačelnika manje te desetak posto manje članova predstavničkih tijela.

Na lokalnim izborima, koje će Vlada na popodnevnoj sjednici raspisati za nedjelju, 16. svibnja, predstavničku i izvršnu vlast za iduće četiri godine hrvatski građani birat će u 576 jedinica.

Toliko Hrvatska ima općina, gradova i županija u kojima će građani birati vijeća i skupštine te načelnike, gradonačelnike, župane i njihove zamjenike. Doda li se tome suočavanje s pandemijom koronavirusa i posljedicama razornog potresa na Banovini, jasno je zašto se lokalni izbori smatraju vrlo zahtjevnim za provedbu.

Na njima treba organizirati glasačke listiće za općinska i gradska vijeća županijske skupštine, za izbor načelnika, gradonačelnika i župana, ukupno 1152 vrste listića. Tome treba dodati listiće za izbor njihovih zamjenika iz redova nacionalnih manjina, njih 70-ak, i hrvatskog naroda u općinama gdje su Hrvati manjina, njih desetak.

Izborna tijela, koja su uz epidemijske mjere u srpnju prošle godine uspješno provela izbore za Sabor, u svibnju to trebaju ponoviti, ali i omogućiti glasovanje na potresom pogođenoj Banovini. Naime, izvan funkcije je 25 biračkih mjesta pa će se umjesto njih u tjednu prije izbora postaviti šatori.

U odnosu na izbore prije četiri godine, birat ćemo 568 zamjenika načelnika i gradonačelnika manje te desetak posto manje članova predstavničkih tijela.

VIDEO: Kerum, Ramljak, Franić, Puljak i Grković: Žestoko sučeljavanje kandidata za gradonačelnika Splita

U Zagrebu se umjesto 51 bira 47 gradskih zastupnika

U Zagrebu će se, primjerice, umjesto 51 birati 47 gradskih zastupnika. Taj broj vijećnika u svojim će vijećima i skupštinama imati i drugi gradovi i županije s više od 300.000 stanovnika.

Broj članova lokalnih vijeća i skupština ovisi o broju stanovnika jedinice, najmanje - sedam, birat će jedinice do 1000 stanovnika, najviše - 47, one s više od 300.000 stanovnika.   

I broj zamjenika se također veže uz broj stanovnika jedinice. Dva će zamjenika imati župan županije s više od 250.000 stanovnika i gradonačelnik grada koji ima više od 100.000 stanovnika, dakle Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka. Po jednog zamjenika imat će župan čija županija ima do 250.000 stanovnika, a takve su, primjerice, Ličko-senjska, Požeško-slavonska i Virovitičko-podravska županija.

Također će jednog zamjenika imati gradonačelnik i načelnik čiji gradovi i općine imaju od 10.000 do 100.000 stanovnika i gradonačelnik grada koji je sjedište županije. U toj su kategoriji  Zaprešić, Sveta Nedelja, Križevci, Kutina, Petrinja, Popovača, Đakovo, Sinj, Solin.

Načelnici i gradonačelnici općina i gradova s manje od 10.000 stanovnika nemaju zamjenike. Među njima su Marija Bistrica, Lekenik, Medulin, Brckovljani, Dugi Rat, Erdut itd.

Drugi krug 30. svibnja, na Dan državnosti

Općinski načelnik, gradonačelnik i župan biraju se većinom glasova, dakle da bi bili izabrani u nedjelju, 16. svibnja, moraju dobiti više od 50 posto glasova birača koji su glasovali. Ne pođe li to za rukom ni jednom od kandidata, za dva će se tjedna, 30. svibnja, na Dan državnosti, održati drugi izborni krug u koji ulazi dvoje kandidata s najvećim brojem glasova. Izabran će biti kandidat koji dobije veći broj glasova.

Pravo biranja imat će hrvatski državljani s navršenih 18 godina i prebivalištem u jedinici za čija se tijela izbori provode. Za razliku od predsjedničkih i izbora za Sabor, birači mogu glasovati samo u mjestu prebivališta, ne u nekom drugom mjestu, bilo u Hrvatskoj, bilo u inozemstvu.

Stroži uvjeti kandidiranja

Kandidacijske liste za članove vijeća i skupština te kandidate za načelnika, gradonačelnika i župana mogu predložiti stranke i birači.

U odnosu na 2017. postroženo su uvjeti za kandidiranje.

Popisu onih koji se ne smiju kandidirati, na kojem su policijski službenici, djelatne vojne osobe, službenici i namještenici u Oružanim snagama, dodane su i osobe pravomoćno osuđene na kaznu zatvora od najmanje šest mjeseci. Međutim, od odredbe da se to odnosi i na kazne koje su zamijenjene radom za opće dobro te uvjetnom osudom, iznimka su osobe osuđene za kaznena djela počinjena iz nehaja.

Potpisi na novim obrascima i na otvorenom

Za kandidacijsku listu za lokalna predstavnička tijela političke stranke ne moraju, no birači (neovisne liste) moraju prikupiti propisani broj biračkih potpisa. Koliko će ih trebati, ovisi o tome koliko jedinica ima stanovnika, taj se broj kreće od 25 u općinama do 350 stanovnika do 2500 potpisa u jedinicama koje ih imaju više od  pola milijuna.

Neovisno stoje li iza njih stranke ili birači, kandidature za općinske načelnike, gradonačelnike i župane mora pratiti odgovarajući broj potpisa, od 35 u općinama do 350 stanovnika, do 5000 u gradovima i županijama s više od 500.000 stanovnika.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) već je ranije upozorilo stranke i birače da potpise ne smiju prikupljati na obrascima sa ranijih lokalnih izbora, nego na novima koji će biti dostupni na stranicama DIP-a.

Kako bi se spriječilo širenje zaraze koronavirusom, HZJZ preporučuje da se potpisi prvenstveno prikupljaju na otvorenom, da građani koriste svoje olovke i nose maske, te da se poštuju opće epidemiološke mjere.

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Kupuje izbore COVID dodatkom
Kupuje izbore COVID dodatkom
13:57 14.04.2021.

Jedva čekam izaći na biračko mjesto i oponašati predsjednicu kod pokazivanja prstiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije