Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODBIJENI ZAHTJEVI OBRANE

Vještaci na suđenju Smiljani Srnec: 'Ima poremećaj ličnosti i narcisoidna je'

Varaždin: Nastavljeno je suđenje Smiljani Srnec zbog ubojstva sestre
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/7
25.06.2020.
u 15:32

Sud je odredio da se započne s iznošenjem završih riječi optužbe i obrane.

Suđenje Smiljani Srnec nastavljeno je danas na Županijskom sudu u Varaždinu svjedočenjem psihijatrijskih vještaka. Oni ostaju pri ranije iznesenom stajalištu da Smiljana nije bila psihički bolesna.

Vještaci su utvrdili da optuženica ima poremećaj ličnosti s pretežito disocijalnim i narcističkim obilježjima. Činjenica da je tijelo bilo golo, ne znači da je, rekli su vještaci, ubojstvo imalo seksualne konotacije. Sud je odbacio zahtjeve obrane u vezi s kontaktiranjem tvrtki za odvoz elektroničkog otpada i vještačenjem na zamrzivaču radi utvrđivanja je li se poklopac mogao otvoriti toliko da se u nju ubaci tijelo.

Optužba nije imala daljnjih prijedloga, no obrana je predložila ispitivanje dvaju novih svjedoka kako bi pokušala dokazati da je odvoz škrinje ipak bio naručen u veljači prošle godine. Smiljana i njezina kći, naime, tvrde da su u obitelji zajedno dogovorili odvoz stare Končarove škrinje koja je stajala u hodniku ispod stuba, što bi moglo značiti da Smiljana, optužena da je u ljeto 2000. ubila sestru Jasminu Dominić i tijelo sakrila u škrinju, nije znala da je u njoj tijelo.

Sud je odredio da se započne s iznošenjem završih riječi optužbe i obrane.

Grupiranje ozljeda navodi na to da su udarci u glavu Jasmine Dominić u ljeto 2000. zadani u kratkom razdoblju. Ozljede su nanesene djelovanjem jake sile, a uzrok smrti višestruke su ozljede glave i mozga. Smrt je nastupila kratko nakon ozljeda, a žrtva se nije branila.

Tužiteljica Irma Bagarić u završnoj riječi podsjetila je na nalaze s obdukcije tijela ubijene Jasmine i svjedočenja prema kojima je optužena Smiljana Srnec govorila da joj se Jasmina javlja, i da je u Francuskoj. Jednom je k susjedi došla posuditi posteljinu jer će, rekla je, Jasmina doći s dečkom i prespavati. Kad ju je kasnije susjeda upitala je li Jasmina bila doma, Smiljana joj je rekla da jest, ali da se brzo morala vratiti u Zagreb.

Srnec je dva puta bila odvedena na poligrafsko ispitivanje, no nije ispitana iz zdravstvenih razloga. Kad su je vodili na testiranje, kašljala je i bila uznemirena, a po povratku je bila smirena. Tužiteljica je podsjetila i na svjedočenje svjedoka koji se viđao sa Smiljanom i njezinim tadašnjim dečkom Ivanom Srnecom te primijetio da Smiljana ima Jasminine osobne dokumente. Smiljana mu je odgovorila da su ona i Jasmina slične i da je sestra kod kuće ostavila dokumente.

Jedna je svjedokinja rekla da je Smiljana odlazila u kladionicu, a druga da je lagala da pohađa srednju školu u Čakovcu, iako se ispisala, a da to roditelji nisu znali. Psihijatrijsko vještačenje pokazalo je, uz ostalo, da ima niži prag tolerancije i može reagirati agresivno i impulzivno, rekla je tužiteljica. Uočene su i opsesivne crte. Iznadprosječno je inteligentna osoba. U vrijeme počinjenja zločina bila je ubrojiva.

– Nedvojbeno je da je riječ o osobi koja može usmrtiti drugog čovjeka – rekla je Bagarić. Dokaz su, tvrdi, i tragovi DNK koji joj pripadaju. Na brtvi poklopca škrinje nađeno je ljepilo.

Jasmini Dominić se gubi svaki trag u ljeto 2000. jer je od tada nitko nije vidio ni čuo. Samo je Smiljana Srnec govorila da je sa sestrom do prijave nestanka 2005. bila u kontaktu.

- Kako je Jasmina mogla otputovati bilo kamo, kako je tvrdila okrivljenica, bez osobnih dokumenata koji su pronađeni u njezinoj kući? Nije nikamo otputovala. Bila je mrtva i spremljena u zamrzivač, a to je znala samo okrivljena. Unatoč tome se i dalje služila lažima, navodeći da je sestra u inozemstvu i nakon što su joj osobni dokumenti istekli. To je govorila i roditeljima koji su 2005. prijavili Jasminin nestanak - rekla je tužiteljica.

Da se Jasmina u zamrzivaču nalazila od ljeta 2000. govori i to što su iznad tijela bile vrećice zamrznute hrane iz 2000. godine, a ne i starijeg datuma.

- Okrivljenica je usmrtila svoju sestru u ljeto 2000. i poslije toga sakrila u zamrzivač u kojem se tijelo nalazilo do 16. veljače 2019. Iako je nitko nije vidio da usmrćuje sestru, smatram da ima dovoljno dokaza - rekla je.

Zatvoren je krug indicija iz kojih se zaključuje da je počinila to kazneno djelo. Nakon dokaznog postupka nije, rekla je, dobiven odgovor kakvi su bili stvarni odnosu u obitelji Dominić. U kaznenom smislu nema dvojbe u motiv usmrćenja. Žrtva je s najmanje pet do šest udarca izudarena po glavi, dodala je.

Tvrdnja Smiljane Srnec da nije počinila ubojstvo, ne znači ništa, zaključila je tužiteljica koja ne nalazi olakotne okolnosti. Predlaže da se Smiljana Srnec proglasi krivom i traži da se kazni s višegodišnjom zatvorskom kaznom. 

- Sudi se dobroj i brižnoj majci - rekao je Smiljanin branitelj Krešimir Golubić koji ističe da dokaza nema. Čulo se puno spekulacija vještaka, ali ne i neoborivi dokazi, dodao je. Ostaju dvije velike i bitne nepoznanice - trag muške osobe na najlonskoj čarapi za koji nije utvrđeno kome pripada krivnjom vještaka, te sijeda vlas na desnom kažiprstu pokojne Jasmine. Ta je sijeda vlas na obdukcija ignirirana i nije vještačena. 

- Tragova je bilo još, ali ih nitko nije analizirao - rekao je. Treba utvrditi sve povrede počinjene na štetu optužene, poručio je. Tvrdi da je bilo prikrivanja istine od strane policijskih službenika.

- I dalje ne znamo na kojim je adresama žrtva živjela u Zagrebu - rekao je. Ne znaju se ni njezini kontakti u Zagrebu. Obrana je dokazala kome pripadaju brojevi u telefonskom imeniku žrtve, od uglednih odvjetnika do estetskog kirurga u Zagrebu, Vrhovnog suda i zatvora u Zagrebu, no pitanje je je li policija te kontakte uopće ispitala. Sudsko vijeće je odbilo 12 prijedloga za ispitivanje svjedoka, podsjetio je.

Tvrdi da je nije istina da je Smiljana obitelji govorila da se čuje s Jasminom, i za to nema neposrednih dokaza. Jasmina je, rekao je, 1999. i 2000. lagala da studira u Zagrebu, a već najmanje godinu dana nije odlazila u Zagreb na studij. Kad je Jasminin ujak Dragutin Sabol angažirao vidovnjaka, roditelji Katarina i Martin Dominić su se jako uzrujali. Zamrzivač nije Smiljanin, istaknuo je, a majka Katarina je bila kuharica. Točno vrijeme počinjenja nije točno utvrđeno.

- Jasmina je bila živa u rujnu 2000. Bila je živa i u prosincu, a jedan je svjedok rekao da ju je vidio u proljeće 2001. - rekao je Golubić.

U vrijeme počinjenja kaznenog djela otac Martin je bio kod kuće, kao i majka Katarina te kćer rođena 1996. Pokojni otac Martin je, rekao je, u 13 godina pravomoćno osuđen za nekoliko kaznenih i prekršajnih djela, uz ostalo i nasilje i tučnjavu. DNA tragovi nisu dovoljni dokazi, smatra. Mogu upućivati da su kontakt s tijelom mogle imati četiri osobe, dvje nepoznate muške osobe, majka Katarina i Smiljana.

DORH nije istraživao je li ubojstvo mogao počiniti netko drugi, a ne Smiljana, istaknuo je. Tvrdi da je Srnec nezakonito okvalificirana kao osoba koja laže. Treba, smatra, s oprezom pristupiti iskazima svjedoka jer je prošlo 20 godina, a bili su izloženi i medijskim napisima.

Obrana traži da se primijeni i pravilo "in dubio pro reo", odnosno da u slučaju dvojbe treba presuditi u korist optuženog. Ne može se utvrditi ni tko je kome lagao u obitelji, čime je Jasmina ubijena, je li ju ubila jedna osoba ili više njih...

- Optužena nije kupila zamrzivač, a kuća je bila vlasništvo Katarine i Martina Dominića, a Smiljana nije imala vlast nad škrinjom - rekao je. Roditelji Katarina i Martin imali su tada 45 i 47 godina. Apsurd je, smatra, da je optužena kao 25-godišnjakinja zabranjivala roditeljima Katarini i Martinu da otvore zamrzivač u svojoj kući, rekao je.

- Smiljana Srnec nikad nikog nije udarila u lijevu stranu glave - zaključio je. Tužno je, dodao je, što nije pronađena ni jedna osoba koja bi od 2000. do 2005. imala bilo kakva saznanja o žrtvi. Obrana zbog svega toga predlaže da sud oslobodu Smljanu Srnec jer nije dokazano da je počinila kazneno djelo koje joj se stavlja na teret. Srnec je rekla da nema što dodati završnim riječima. Presuda će biti objavljena 30. lipnja u 14 sati.

VIDEO: Obrana Smiljane Srnec: "Nisam kriva! Nikome od svoje obitelji ne bi naudila nikako."

Komentara 8

SA
samoborka
15:04 25.06.2020.

Nema poremećaj ličnosti, nego osobnosti. Kome treba oduzeti diplomu, neškolovanim psihijatrima ili novinarima?

EE
eem
15:18 25.06.2020.

Svi stručnjaci pišu "narcisoidan poremećaj osobnosti", samo ovdje "ličnosti".

MI
Milas
16:05 25.06.2020.

Nitko od ukucana skoro 20 godina nije otvorio skrinju koja je bila ukljucena u struju!? Godinama nakon nestanka prijavili da im nema kceri. Ja sina mogu eventualno ne cuti jedan dan - ali ne vise a njima je trebalo 55 godina! Policija traljavo obavila posao. Trebalo je pretraziti kucu i okucnicu i naravno zaviriti i u skrinju. Rekla bih da je optuzena kriva ili kao pocinitelj sto je najvjerojatnije ili kao netko tko prikriva nekog - to je manje vjerojatno. jer iipak mislim da su roditelji slutili i sumnjali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije