Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRHOVNI SUD

Odbačena žalba Smiljane Srnec za izdvajanje nezakonitih dokaza

Smiljana Srnec
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/4
21.04.2020.
u 16:55

Pravomoćno je postalo rješenje kojim su odbijeni prijedlozi obrane za izdvajanje zapisnika o očevidu i dokaza koji su uslijedili nakon tog očevida kao nezakonitih

Vrhovni sud donio je rješenje kojim je odbio žalbu Smiljane Srnec i potvrdio prvostupanjsko rješenje Županijskog suda u Varaždinu. Time je postalo pravomoćno rješenje kojim su odbijeni prijedlozi obrane za izdvajanje zapisnika o očevidu i dokaza koji su uslijedili nakon tog očevida kao nezakonitih. Prema podacima u spisu, policiji je dojavljeno da se u škrinji u obiteljskoj kući nalazi mrtvo tijelo. Postupajući po dojavi ukućana, policijski je službenik došao je do obiteljske kuće i uz dopuštenje ukućana ušao u kuću.

Ukućani su mu pokazali škrinju i njen sadržaj, a mjesto događaja je odmah osigurano. Potom je državno odvjetništvo zajedno s policijom, uz sudjelovanje vještaka za sudsku medinicu i patologiju, obavilo očevid škrinje.

– Vrhovni sud smatra da je prvostupanjski sud pravilno zaključio da je riječ o očevidu koji je proveden zakonito kao hitna dokazna radnja koju provodi državno odvjetništvo ili policija na mjestu pronalaska tijela žrtve. Očevid je trebalo provesti da se opažanjem osoba koje po svojoj funkciji i stručnom znanju prisustvuju očevidu utvrde ili razjasne činjenice važne za kazneni postupak. Naknadno provođenje pretrage nije bilo potrebno jer je očevid pravilno proveden kao hitna istražna radnja. Očevid je trebalo provesti žurno jer bi u suprotnome odmrzavanjem sadržaja škrinje nepovratno moglo doći do gubitka podataka o tragovima i zatečenom stanju dokaza. To je i učinjeno – piše u rješenju Vrhovnog suda.

Odvjetnik Smiljane Srnec tvrdi da je prvostupanjski sud pogrešno zaključio da zapisnik o očevidu od 16. veljače 2019. nije nezakonit. Smatra da se, u slučaju škrinje u kojoj je nađeno mrtvo tijelo Smiljanine sestre Jasmine Dominić, radilo o pretrazi koja nije izvedena zakonito jer nisu bili nazočni svjedoci pretrage. Smiljana Srnec, optužena da je ubila sestru u ljeto 2000, u žalbi navodi da je prvostupanjski sud pogrešno zaključio da je očevid izveden kao hitna dokazna radnja, te da nije dao valjane i dostatne razloge koji to opravdavaju. Da se u škrinji u obiteljskoj kući nalazi mrtvo tijelo doznalo se 16. veljače 2019. oko 12,10 sati.

Policijski službenik je u skladu s ovlastima na poziv Smiljanine kćeri ušao u kuću, gdje mu je pokazana škrinja i njezin sadržaj. Nakon toga mjesto događaja je osigurano, a oko 16 sati stigli su dežurna zamjenica županijske državne odvjetnice u Varaždinu, zajedno s policijskim službenicima i kriminalističkim tehničarima PU međimurske, te su uz sudjelovanje sudskog vještaka za medicinu i patologiju obavili očevid na škrinji, o čemu su sastavili i zapisnik. Slijedom toga, o mrtvom tijelu se doznalo već oko 12,10 sati, pa nije bilo potrebno naknadno provoditi i pretragu radi otkrivanja sadržaja škrinje, smatra Vrhovni sud.

– Valjalo je provesti očevid kako bi se fiksirali svi dokazi koji se mogu utvrditi ili razjasniti opažanjem osoba koje po svojoj funkciji i stručnom znanju, očevidu prisustvuju. Pri tome, ni okolnost da se očevid provodi u zatvorenom prostoru u dijelu kuće koje služi za stanovanje, a niti činjenica da je u preostalom dijelu kuće vršena zakonita pretraga, ne dovodi u pitanje zakonitost provedenog očevida kao hitne istražne radnje koju je valjalo provesti žurno. Naime, imajući u vidu činjenicu da se radi o škrinji koja je u vrijeme očevida još dijelom zaleđena, a odmrzavanjem sadržaja škrinje nepovratno bi moglo doći do gubitka podataka o tragovima i zatečenom stanju dokaza, bilo je nužno provesti očevid kako je to predviđeno člankom 212. st. 2. Zakona o kaznenom postupku – navodi se u odluci Vrhovnog suda.

Ključne riječi

Komentara 1

PU
paul-umpe
19:54 21.04.2020.

sta se ova ima zaliti.neka bude sretna ako dobije 30 god

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije