Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Visoki trgovački sud uvažio žalbu Adrisa, RBA i Addiko banke na Agrokorovu nagodbu?

Vraćanje predmeta na ponovni postupak prvi je korak u eventualnoj borbi protiv nagodbe, ali je daleko od izmjene nagodbe i jačeg odjeka na odnose u Fortenovi
10. rujna 2019. u 10:11 3 komentara 1073 prikaza
Zgrada Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Visoki trgovački sud u Zagrebu uvažio je žalbe grupe vjerovnika Agrokora među kojima su Adris Grupa, Adiko Bank, Raiffeisenbank Austria na provedbene dokumente nagodbe i vratio ih prvostupanjskom sudu na odlučivanje. U dokumentu koji je objavila medijska kuća N1 stoji da je odluka VTS-a donesena još krajem srpnja, a ona se odnosi na žalbu da provedbeni dokumenti nisu potvrđeni na sudu.

Fortenova IZDANA OBVEZNICA Fortenova zaključila refinanciranje roll-up kredita

To se odnosi na osnivačke akte holdinga novog društva, administrativna pravila STAK-a, ispravu o izdanju zamjenjivi obveznica, uvjete zamjenjivi obveznica, pravila prijenosa, ispravu o izdanju poslovnih udjela, ispravu o izdanju potvrda, sporazum za vrijednosne papire, instrumente zapisa o zajmu dobavljača i Sberbanka te obeštećenje. To ne znači da se propituje valjanost nagodbe, ali se propituje je li proceduralno sve provedeno po pravilima.

– Sve navedene žalbe osporavaju pravilnost i zakonitost osporavanog rješenja i predlažu rješenje preinačiti i skratiti odobrenje izvanrednom povjereniku i Privremenom vjerovničkom vijeću na navedene tekstove, odnosno ukinuti i predmet vratiti na ponovan postupak. U bitnom navode da je prvostupanjski sud propustio odlučiti o davanju odobrenja na Dodatne provedbene dokumente iako je to predviđeno člankom 29.10. Nagodbe vjerovnika Agrokora – stoji u rješenju Visokog trgovačkog suda. Upitani za komentar, u Adris Grupi ponavljaju da uz sva njihova nastojanja i želju da se postigne nagodba Adris nije i ne može podržati tu nagodbu.

Agrokor | Autor : Tomislav Miletić/PIXSELL Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

– Ne možemo podržati nagodbu koja nije ni pravedna ni poštena. Upitna je zakonitost cijelog postupka, a vrijeme će pokazati koliko je ovakva nagodba u hrvatskom nacionalnom interesu. Agrokor smo ostavili u prošlosti i krajnje smo usredotočeni na postojeće poslove. Ulažemo, osobito u turizam i zdravu hranu, i pritom ostvarujemo zapažene rezultate – poručili su iz Adris grupe. Podsjetimo, Adris je naplatio samo manji dio pozajmice Agrokoru od milijardu kuna, odnosno 15 posto, za što su dobili 1,4 posto udjela u tvrtki, a Raiffeisen banka prošla je i gore s naplatom od samo 11 posto potraživanja. 

Franck, koji je od ove tužbe u međuvremenu odustao, naplatio je 77 posto ukupnih potraživanja, a u finišu dogovora o nagodbi posebnim je aranžmanom o preuzimanju dionica Agrolagune i Žitnjaka otupljena oštrica Agram Investa koji se jako protivio nagodbi. Adris je ustrajao u tome da ne podrži nagodbu i isticali su da model namirenja koji je odabran kao metoda naplate ne uvažava ravnopravno sve vjerovnike. Uvažavanje njihove tužbe i vraćanje predmeta na ponovni postupak prvi je korak u eventualnoj borbi protiv nagodbe, ali je daleko od izmjene nagodbe vjerovnika i nekog jačeg odjeka na odnose u Fortenova grupi. 

VIDEO Fortenova grupa

podmukla bolest
HRT-ova voditeljica iznenada završila na hitnoj pa upozorila na veliki problem: 'Ne ignorirajte simptome'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • Avatar VrliNoviSvijet
  VrliNoviSvijet:

  Trgovačko pravo je nešto drugo od lijepih zamisli o tome kako je bivši Agrokor bio u paklu a sada je u purgatoriju.

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  nikada nas neće zaustaviti!

 • Aedes2017:

  Plenković se trudio maknuti od teme Agrokor i smugnuti u Bruxelles .Nije uspio. E ,sad će se malo pržiti a ,nadati se i upržunuti na desetak godina.