Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Medicina

Visoki krvni tlak može se izliječiti - spaljivanjem

bolnica
Marko Lukunić/Pixsell
Autor
Sonja Hoffman
29.12.2009.
u 09:00

Krv koja teče žilom poslije "zapaljenja" sama po sebi "hladi" opečena mjesta, a prvi rezultati govore da se krvni tlak u pacijenata normalizira od jedan od tri mjeseca poslije operacije

Visoki krvni tlak može se izliječiti izazivanjem niza spaljivanja unutar krvnih žila bubrega – tvrde britanski liječnici.

Niz od pet iskrica

Riječ je o novoj endoskopskoj metodi kojom se kroz preponsku aortu u arteriju bubrega gura žica. Ona, tvrde liječnici, izaziva iskrice sprečavajući signale iz mozga da uzrokuju stiskanje žila bubrega.

– Te iskrice koje se mogu usporediti s opeklinom koju izaziva kratko držanje plamena svijeće među prstima ne oštećuju krvnu žilu, ali su dovoljne da unište živce s vanjske strane žile koji primaju “sporne” moždane signale i uzrokuju stiskanje žile – objašnjavaju liječnici.

Dovoljno je, tvrde, da se u žili izazove od četiri do pet “iskrica” i krvni tlak pacijenta “prestaje rasti”.

– Krv koja teče žilom poslije “zapaljenja” sama po sebi “hladi” opečena mjesta, a prvi rezultati govore da se krvni tlak u pacijenata normalizira od jedan do tri mjeseca poslije operacije.

– Za neke pacijente to znači da će lijekovi koje uzimaju imati bolji učinak, a za druge potpunu normalizaciju tlaka i prestanak gutanja tableta – ističu Britanci koji ovu metodu nazivaju najrevolucionarnijom u posljednjih pedeset godina.

U nas ova metoda liječenja krvnog tlaka još nije iskušana, no interventni radiolozi nude brojna slična rješenja.

– Opisana metoda može dati dobre rezultate malom broju pacijenata s urođenim visokim tlakom nepoznata podrijetla, a takvih je 1-2 u godini – rekla je prof. Ranka Štern, pročelnica radiologije u KBC-u Zagreb.

Malo pacijenata

Problem je, tvrdi prof. Štern, što u samo 10 posto pacijenata visoki krvni tlak potječe od anomalija ili začepljenja krvnih žila bubrega.

– Da bi se to ustanovilo, potrebno je colour doplerom odrediti da postoji djelomičan ili potpun zastoj protočnosti žila u bubregu, a onda to potvrditi na CT-u ili magnetskom rezonancijom – ističe prof. Štern.

Tek se tada pristupa endoskopskim metodama liječenja tlaka.

– Danas se visoki tlak rjeđe liječi metodom balon-dilatacije sužene krvne žile, jer je efekt širenja kratkotrajan – pojašnjava prof. Ranka Štern. Riječ je o tome da se kroz preponu gurne cijev na vrhu koje je balon što se napuhne na suženu mjestu i time oslobodi protok krvi.

– Učinak ove metode neko vrijeme djeluje, no onda se žila opet suzi pa postupak treba ponoviti – upozorava prof. Ranka Štern.

Umetanje “plastike”

Nove su metode, koje nude trajna rješenja, ugradnja tzv. stentova ili umetanje plastične krvne žile u začepljenu bubrežnu.

– Takvi se komadići umjetnih krvnih žila rabe kad je posrijedi veća anomalija žile ili kad su naslage na njoj veće – objašnjava prof. Ranka Štern.

Ta se metoda primjenjuje zbog izbjegavanja operacije bubrega.

– Operacije kojima se odstranjuje komad bubrežne krvne žile koji izaziva otpor protoku i povisuje krvni tlak ozbiljne su i teške pa se posljednjih godina, s napretkom endoskopskih metoda, primjenjuju jako rijetko i u teškim slučajevima začepljenja – ističe prof. Ranka Štern.

Slična je sudbina i metode autotransplantacije bubrega kojoj su liječnici pribjegavali u nedostatku manje invazivnih.

– Pacijentu se “odstrani” bubreg te s njega odreže komad krvne žile koja ima anomaliju ili suženje – otkriva doc. Željko Kaštelan, pročelnik Klinike za urologiju KBC-a Zagreb i dodaje da se potom bubreg premjesti u zdjelicu i ondje spoji na krvnu žilu.

Još postoje pacijenti kojima je osim krvnog tlaka začepljenje žila uzrokovalo potpuno odumiranje bubrega.

– To su teški i rijetki slučajevi, a tad je jedino rješenje ukloniti odumrli organ – istaknula je prof. Ranka Štern.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije