Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Višemilijunske malverzacije u Centru za rehabilitaciju i Domu za starije i nemoćne

77-godišnjakinja je povrijedila svoju dužnost zaštite tuđih imovinskih interesa koji se temelje na zakonu te pribavila protupravnu imovinsku korist i prouzročila materijalnu štetu Centru i Domu, kao i korisnicima navedenih ustanova – kažu u PU varaždinskoj
25. siječnja 2021. u 14:44 6 komentara 1539 prikaza
Foto: Pixabay

Zbog sumnje u zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju policija je provela kriminalističko istraživanje nad 77-godišnjom osnivačicom ustanove za zdravstvenu njegu koja je osnivač jednog Centra za rehabilitaciju i Doma za starije i nemoćne osobe u Varaždinskoj županiji.

Rijeka: Ivan Đikić sudjelovao na znanstvenom skupu o virusu COVID-19 Nova debata Macan: 'Vozite svoj egomanijački projekt iz Njemačke'; Đikić: 'Ljudima treba reći istinu'

Ona je kao predsjednica Upravnog vijeća Centra i Doma donosila odluke o iznosima mjesečnih naknada koje će se isplaćivati njoj kao predsjednici Upravnog vijeća, kao i drugim članovima upravnog vijeća Centra i Doma.

- Tako su u razdoblju od 1. siječnja 2010. do 31. prosinca 2018. godine isplaćene naknade u iznosu od oko 10.104.000 kuna od strane Centra i u iznosu od oko 2.230.000 kuna od strane Doma, unatoč činjenici što je za isplatu predmetnih naknada Centru i Domu nedostajalo novčanih sredstava iz ostalih prihoda, te je od novčanih sredstava Ministarstva socijalne politike i mladih, za naknade predsjednici i članovima upravnog vijeća, Centar isplatio iznos od oko 8.000.000 kuna, a Dom iznos od oko 950.000 kuna.

Za navedene se je isplate Ministarstvo očitovalo da se radi o nenamjenskom trošenju novčanih sredstava koja se uplaćuju Centru i Domu u svrhu pružanja usluge smještaja njihovim korisnicima. Takvim postupanjem 77-godišnjakinja je povrijedila svoju dužnost zaštite tuđih imovinskih interesa koji se temelje na zakonu te pribavila protupravnu imovinsku korist i prouzročila materijalnu štetu Centru i Domu, kao i korisnicima navedenih ustanova – kažu u PU varaždinskoj.

Od zatvaranja kafića jedna od turistički najprometnijh ulica u Zagrebu potpuno je prazna DRAŽEN BILJAN 'Svakim danom se zatvaraju lokali, razmišljamo o mogućnosti izlaska na ulicu ili o skupnom otvaranju'

 Utvrđeno je također da je 77-godišnjakinja kao osnivačica ustanove za zdravstvenu njegu, u dogovoru sa 44-godišnjom odgovornom osobom te ustanove, protivno odredbama Zakona o ustanovama koji ne predviđa mogućnost isplate dobiti ustanove osnivaču, u razdoblju od 18. svibnja 2010. do 28. veljače 2011. godine, obavljala isplate dobiti ustanove. Tako je 77-godišnjakinja donijela devet odluka o isplati dobiti, temeljem kojih joj je dobit isplaćena, dijelom uplatama na bankovni račun, a dijelom isplatama u gotovini.

- Na taj je način 77-godišnjakinji tijekom tog razdoblja isplaćena dobit u ukupnom iznosu od oko 253 000 kuna. Nadalje je utvrđeno da su 43-godišnjakinja u razdoblju od 1. siječnja 2010. do 31. svibnja 2015. godine, zatim 54-godišnjakinja u razdoblju od 1. lipnja 2015. do 31. svibnja 2016. godine te 39-godišnjakinja u nastavnom razdoblju sve do 31. prosinca 2018. godine, koje su obnašale dužnost ravnateljice Centra za rehabilitaciju, povrijedile svoju dužnost zaštite imovinskih interesa Centra, na način što su odobravale i potpisivale ugovore o pozajmicama centra prema poduzeću koje je u vlasništvu gore navedenih žena starosti 44 i 54 godine, unatoč činjenici što centar nije imao dovoljno raspoloživih novčanih sredstava iz ostalih izvora poslovanja iz kojih bi se takve pozajmice mogle isplatiti.

KB Dubrava netipično ponašanje Stručnjaci o tulumu u KB-u Dubrava: Nisu oni jedini koji su kršili mjere, ne zaslužuju javni linč

Tako je isplata navedenih pozajmica u iznosu od oko 6.912.000 kuna u razdoblju od 1. siječnja 2010. do 31. prosinca 2018. godine bila neosnovano isplaćena od novčanih sredstava Ministarstva socijalne politike i mladih, koji je novac centru dodijeljen u svrhu brige o korisnicima - navode u PU varaždinskoj.

Osim toga, 43-godišnjakinja kao odgovorna osoba Centra i 64-godišnjakinja kao odgovorna osoba Doma, zajedno s još jednom 64-godišnjakinjom, odgovornom za poslove računovodstva u obje ustanove, propustile su uvećati osnovicu poreza na dobit za kamate vezanu uz dane pozajmice te su istaknule manju osnovicu poreza na dobit i manju obvezu poreza na dobit, pa nije utvrđena porezna obveza u iznosima koji prelaze 20.000 kuna. Time je izbjegnuto plaćanje poreza na dobit u ukupnom iznosu od oko 635.000 kuna, čime su počinile kazneno djelo utaje poreza ili carine. Protiv svih navedenih podnijeta je kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Varaždinu.

Kako se neslužbeno doznaje, riječ je o poznatoj varaždinskoj poduzetnici Dubravki Lekić.

komičar i otac
Ivan Šarić otkrio da mu je sin pao s kauča, a progovorio i o posljedici: 'Zaradio sam frakturu lubanje i čeljusti'
Tehnički pregled vozila
SAVJETI PROFESIONALACA
Jednostavni dnevni pregled automobila može vas spasiti velikih kazni u prometu
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • damascus:

  Facinantno, to je još jedan dokaz da je briga o starijima, posebice glede domova za starije i nemoćne prepuštena na milost i nemilost profiterima ali i kriminalcima, Država izmiče i prepušta taj sektor privatnicima koji vide jedino i interes u ... prikaži još!u lakoj i brzoj zaradi. Kakva je vlast ništa ne treba čuditi.

 • iva.begovic:

  Jedinice lokalne samouprave tj. županije, trebale bi se više uključiti u brigu o starijima. Prepusti se privatnicima i udrugama, a onda drvlje i kamenje na njih. Nije u redu. Varaždinska županija npr. ima odličnu priliku u Varaždinskim Toplicama, u miru ... prikaži još! i zelenilu, blizu termalne vode, izgraditi objekt skrbi o starijima i nemoćnima. To je toliko dobra lokacija za tu svrhu da bi bilo atraktivno i onima iz susjednih zemalja. Umjesto toga, županija je odlučila izgraditi spinalni centar tj proširiti i poboljšati specijalnu bolnicu. Iako medicinskog kadra koji bi toj djelatnosti dao pečat i novu vrijednost jednostavno nema. Nema ni u Zagrebu, kaj bi bilo u Toplicama.

 • hazra:

  Ne mogu vjerovati da je stara babetina sve izmanipulirala