Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vatrena stihija na Pagu

VIDEO Na Zrću evakuirano nekoliko tisuća gostiju iz klubova; Županijski zapovjednik: Uzrok je požara ljudski faktor

Požar na Zrću
Foto: Požeški.hr
1/3
09.08.2022.
u 12:39

Vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković za Večernji list rekao je da je u jednom trenutku bio ugrožen Resort prema Gajcu, no uz napore vatrogasaca taj dio je obranjen

Nešto prije 3 sata ujutro buknuo je požar pokraj plaže Zrće u Novalji na Pagu. Požar je u 7.10 sati stavljen pod kontrolu. U pomoć vatrogascima stigao je i kanader. Vatrogasci do daljnjega ostaju na požarištu. 

Tijek događaja:

12:38 -  Danas ujutro izbili su požari blizu mjesta Cere i kod mjesta Žagrići, nedaleko Žminja, neovisna jedan od drugoga, na međusobnoj udaljenosti oko jednog kilometra.

Požare gase 32 vatrogasaca s 11 vozila i to s područja JVP Rovinja, Pule i Pazina te DVD-ovi Kanfanar, Žminj, Sutivanac, Pula, Rovinjsko selo i Savičenta.

„Požari su pred lokalizacijom, a gore bjelogorica, trava i nisko raslinje.“ potvrdio je županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac.

U utorak su u Istri izbila još dva požara. U Koromačnu je požar koji ja zahvatio dio šume i niskog raslinja brzo ugašen, a u gašrenju su sudjelovali vatrogasci JVP Labina te Dobrovoljna vatrogasna društva Raša i Labin-Rabac.

Gori i u Sovinjaku na Buzeštini, a kako je to područje na brdu i dosta nepristupačno, gašenje je u tijeku.“, rekao je Kozlevac.

10:10 – Zbog jakog vjetra u gašenje požara na biokovskom vrhu Bukovac iznad Gornjih Brela u utorak ujutro nije se mogao uključiti helikopter te će skupina vatrogasaca pješice, s naprtnjačama, otići na požarište gasiti vatru, doznaje se od zapovjednika DVD-a Brela Roberta Raosa.

"Pripremamo skupinu od šest vatrogasaca koji će krenuti pješice s naprtnjačama gasiti požar," rekao je Raos Hini.

Dodao je kako su cijelu noć na požarištu dežurali vatrogasci iz Zagvozda i sprečavali širenje vatre. 

S vatrogascima je na požarištu dežurao i glumac Vedran Mlikota, kazao je.


9:30 – Zbog požara na Zrću evakuirano je nekoliko tisuća posjetitelja tamošnjih klubova, ozlijeđenih nema, a požar je pod nadzorom zahvaljujući djelovanju kanadera, rekli su Hini u županijskom Vatrogasnom zapovjedništvu.

Kako je Hini rekao županijski zapovjednik Zvonimir Lončarić, požar na Zrću u potpunosti je pod kontrolom i to od sedam sati zahvaljujući kanaderu koji je oko šest sati s tri vodene bombe otklonio opasnost daljnjeg širenja vatre.

“U jednom je trenutku, oko 4 sata, vatra gorjela uz prometnicu Novalja – Kolan te ju je prebacila i širila se prema naselju, zahvatila je travu prema kućama, ali je nakon samo desetak metara tu i lokalizirana. Izgorjelo je samo stotinjak kvadrata trave”, rekao je Lončarić.

Na terenu je bilo 50 vatrogasaca s 20 vatrogasnih vozila, a osim domaćih, u ispomoć su došli vatrogasci nekoliko dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Zadarske županije i jedna ekipa iz Državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite iz Zadra.

Tijekom noći, uz evakuaciju nekoliko tisuća gostiju Zrća, s parkirališta je trebalo ukloniti i dvjestotinjak automobila zbog pristupa vatrogasnih vozila borovoj šumi u plamenu i opasnosti da se ne zapali koji automobil te lančanom reakcijom izazove požare i eksplozije ostalih automobila. Bura je otežavala gašenje, ali gromova nije bilo i Lončarić ne dvoji da tu "uzrok požara leži u ljudskom faktoru", jer veliki je požar plamtio i 2019. i 2020. godine. 

"Na policiji je da to utvrdi, kao i to je li bilo iz nehaja ili namjerno”, rekao je Lončarić zadovoljan što je, unatoč teškim okolnostima, sve dobro proteklo, nitko nije ozlijeđen i šteta je isključivo na šumi i niskom raslinju, ali ne i na objektima.

Glasnogovornica Policijske uprave Ličko-senjske županije Maja Brozičević rekla je da su na terenu još uvijek 33 vatrogasca i 14 policijskih službenika koji su radili na sigurnoj evakuaciji ljudi iz klubova s plaže Zrće te je potvrdila da je sve prošlo bez ijedne ozlijeđene osobe.

Po policijskoj procjeni opožareno je pet hektara borove šume, niskog raslinja i travnatog prostora.

Uzrok požara utvrđivat će se očevidom na mjestu događaja, a budući da ondje još tinja i prostor se izdimljava, počet će kad požar bude u potpunosti ugašen.


9:15 – Normaliziran je promet na državnoj cesti DC106 Pag – Novalja u Novalji (nakon gašenja požara).


9:02 – U pomoć vatrogascima na području Crikvenice stigla su dva kanadera, no jedan od njih vratio se jer je, kako navodi Dnevnik.hr, uletio u jato galebova. Problem je bio i u dostavi vode do terena pa su je vatrogasci crpili iz obližnjih bazena pokraj kuća.


9:00 – Da je itekako bilo dramatično pokazuju i brojne snimke sa Zrća na društvenim mrežama. Pogledajte ih OVDJE.


8:58 - Nakon gašenja požara, pepeo i dim šire se zrakom, a šuma pokraj ceste je izgorjela.

– Bože, izgleda kao grad duhova – rekla je čitateljica za 24sata


8:10 – Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković kazao je za Večernji list da je u 7.10 sati požar na Zrću stavljen pod kontrolu. "Dio snaga ćemo sada otpustiti, a dio vatrogasaca ostaje i dalje na požarištu", dodao je. 

Tucaković nam je rekao da je u jednom trenutku bio ugrožen Resort prema Gajcu, no naporima vatrogasaca taj dio je obranjen. 

Dodao je da su zbog požara u pripravnost stavljeni vatrogasci Istarske županije, Grada Zagreba i Karlovačke županije. 


7:45 – Požar je buknuo i kod Crikvenice, brdo Kotor. Na teren je izašlo 65 vatrogasaca s 20 vozila, a u pomoć je stigao i kanader. Kako nam je rekao zapovjednik vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije Mladen Šćulac, požar je pod kontrolom a vatrogasci su i dalje na požarištu. 

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković kazao je za Večernji list da je požar kod Crikvenice pod kontrolom. Što se tiče požara na biokovskom vrhu Bukovac iznad Gornjih Brela, kazao je da je 10 vatrogasaca prevezeno na brdo helikopterom. 

Tucaković nam je rekao da je požar buknuo i kod Knina, dio Surdup. Tamo su na terenu i dva zračna traktora, ali nema opasnosti za kuće.


7:30 – HAK javlja da je zbog požara prekinut promet na državnoj cesti DC106 Pag – Novalja u Novalji.

Kako doznaje Požeški.hr, požar i dalje nije pod kontrolom te je u pomoć pristigao i kanader. Gašenje svakako otežava i bura koja cijelu noć nije prestala, a puše i dalje. Promet je zatvoren za sva vozila osim za žurne službe. Ozlijeđenih i stradalih za sada nema. Klubovi na plaži Zrće odmah su svoje goste, nakon što je požar primijećen uputili prema izlazima i prema autobusima i taksi vozilima kako bi se što prije udaljili s plaže.

Fotografije nam je ustupio portal Požeški.hr.

Foto: Požeški.hr

DVD Novalja objavio je na svojoj Facebook stranici snimku gašenja.

Ključne riječi

Komentara 11

PR
prajdali100
08:36 09.08.2022.

Pohvatati teroriste i strpati ih u zatvor na višegodišnje robije.

DU
Deleted user
09:11 09.08.2022.

Noćas će dilerima podbacit prihod. Morat će radit rebalans za Kolovoz.

ST
Stipan
07:10 09.08.2022.

Puši se puši…

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije