Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ MINUTE U MINUTU

VIDEO Uzbuna u Poljskoj: Ruski projektil ušao u njihov zračni prostor, traže objašnjenje od Moskve

Napadi na Kijev
Foto: Reuters
1/6
Autori: Hina, Večernji.hr
24.03.2024.
u 12:16

Rusija već danima udara po Ukrajini u napadima koje Moskva prikazuje kao osvetu za ukrajinske napade tijekom nedavnih predsjedničkih izbora. Ukrajina je, pak, uzvratila snažnim napadima na Krim. Tijek događaja u nedjelju pratite iz minute u minutu

Ruski zračni napad na Kijev i Lavov

Rusija povrijedila zračni prostor Poljske tijekom napada na Ukrajinu

Varšava će od Rusije tražiti objašnjenje za "novu povredu zračnog prostora"

Ukrajina tvrdi da je pogodila dva ukrajinska bojna broda u napadu na Krim

 

Tijek događaja pratite iz minute u minutu.

12:10 Ukrajinska vojska je rekla da je rano u nedjelju u napadima na anektirani poluotok Krim pogodila dva veća ruska desantna broda, centar za komunikacije i drugu infrastrukturu koju koristi ruska mornarica u Crnom moru.

Priopćenje nije opisalo način na koji su ciljevi pogođeni, no lokalni dužnosnik kojeg je instalirala Moskva je rekao da je došlo do većeg ukrajinskog zračnog napada te da je protuzračna obrana oborila više od 10 projektila nad krimskom lukom Sevastopoljom. "Obrambene snage Ukrajine su uspješno pogodile velike desantne brodove Azov i Jamal, centar za komunikacije i također nekoliko infrastrukturnih objekata ruske crnomorske flote na privremeno okupiranom Krimu", rekla je ukrajinska vojska.

Mihail Razvožajev, sevastopoljski guverner kojeg je instalirala Rusija, na komunikacijskoj platformi Telegram je kazao da je prometna infrastruktura, uključujući putničke brodove, djelomično oštećena. "Od šest brodova, pet imaju razbijene prozore ... Tijekom dana, prozori oštećenih brodova će biti zamijenjeni i vraćeni u funkciju", dodao je. Razvožajev je također rekao da su tri putnička autobusa, 13 školskih autobusa i jedan trolejbus oštećeni u noćnim napadima. Reuters nije mogao odmah potvrditi štetu.


10:30 Poljska će od Moskve tražiti objašnjenje za "novu povredu zračnog prostora" ruskom krstarećom raketom, priopćilo je u nedjelju poljsko ministarstvo vanjskih poslova. "Pozivamo Rusku Federaciju da zaustavi terorističke zračne napade na stanovništvo i teritorij Ukrajine, prekine rat i pozabavi se unutarnjim problemima zemlje", dodao je glasnogovornik ministarstva Pawel Wronski u priopćenju.

Inače, poljska vojska je i krajem prosinca otkrila povredu svog zračnog prostora ruskom raketom. Ministarstvo vanjskih poslova u Varšavi tada je pozvalo otpravnika poslova ruskog veleposlanstva i uručilo mu prosvjednu notu te zatražilo od Rusije da "objasni slučaj povrede zračnog prostora i trenutni prekid takvih aktivnosti".


8:25 Rusija je u nedjelju lansirala 57 projektila i bespilotnih letjelica na Ukrajinu, uključujući na Kijev i zapadnu ukrajinsku regiju Lavov, rekli su dužnosnici. Ukrajinske zračne snage uništile su 18 od 29 raketa koje je lansirala Rusija i 25 od 28 bespilotnih letjelica, objavile su ukrajinske zračne snage u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Nekoliko eksplozija potreslo je Kijev rano u nedjelju, a ukrajinske snage protuzračne obrane uništile su oko desetak projektila koje je lansirala Rusija iznad glavnog grada i njegove okolice, rekao je Serhij Popko, šef kijevske vojne uprave, na Telegramu. Dodao je da je u napadu nastala samo manja šteta.


8:20 Rusija je rano u nedjelju nakratko povrijedila zračni prostor Poljske krstarećim projektilom lansiranim na ciljeve u zapadnoj Ukrajini, priopćile su poljske oružane snage.

"Dana 24. ožujka u 4:23 (03:23 GMT) došlo je do povrede poljskog zračnog prostora jednom od krstarećih raketa dugog dometa koje su tijekom noći lansirale zračne snage Ruske Federacije", objavile su poljske oružane snage na platformi X . "Objekt je ušao u poljski prostor blizu grada Oserdow (Vojvodstvo Lublin) i tamo se zadržao 39 sekundi. Tijekom cijelog leta promatrali su ga vojni radarski sustavi."


7:15 Rusija je u nedjelju pokrenula zračne napade na Kijev i zapadnu ukrajinsku regiju Lavov, rekli su dužnosnici, što je navelo oružane snage susjedne Poljske da aktiviraju zrakoplove kako bi osigurali sigurnost zračnog prostora u blizini granice. Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram da je u glavnom gradu Ukrajine došlo do nekoliko eksplozija nakon što su sustavi protuzračne obrane uključeni u odbijanje napada.

Ukrajinske snage protuzračne obrane uništile su desetak projektila koje je lansirala Rusija iznad Kijeva i u blizini glavnog grada, rekao je za Telegram Serhij Popko, čelnik kijevske vojne uprave. Preliminarne informacije pokazuju da nema žrtava niti veće štete kao rezultat napada, rekao je.

Rusija već danima udara po Ukrajini u napadima koje Moskva prikazuje kao osvetu za ukrajinske napade tijekom nedavnih predsjedničkih izbora. "Već treće jutro prije zore ovog tjedna cijela je Ukrajina pod zračnom uzbunom i savjetuje se da se potraži zaklon", objavila je američka veleposlanica Bridget Brink na X-u rano u nedjelju. "Rusija nastavlja neselektivno lansirati bespilotne letjelice i projektile ne obazirući se na milijune civila, kršeći međunarodno pravo."

Rusko ministarstvo obrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar. U velikom napadu na Lavov ruski projektili letjeli su blizu granice s Poljskom, izvijestio je ukrajinski Telegram. "Poljski i saveznički zrakoplovi su aktivirani, što može rezultirati povećanjem razine buke, posebno u jugoistočnom dijelu zemlje", rekle su poljske oružane snage na X-u.

VEZANI ČLANCI:

Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovji rekao je na Telegramu da nije bilo napada na grad, ali je oko 20 projektila i sedam dronova lansirano na širu regiju Lavova, gađajući "kritičnu infrastrukturu".

GALERIJA Teroristički napad u Moskvi

Napadi na Kijev
1/26

Komentara 41

KI
Kontra indoktriniran
10:50 24.03.2024.

Gubici Ukrajine u sukobu sa Rusijom bi se trebali brojati “u milionima”, tvrdi bivši načelnik poljskog generalštaba Rajmund Andrzejczak. Kijev “gubi rat” i nema resurse da održi borbu protiv Moskve, dodao je on. Varšava neće slati postrojbe u Ukrajinu, ali će nastaviti pomagati Kijevu drugim sredstvima, rekao je poljski ministar obrane Wladysław Kosiniak-Kamysz. Unatoč tome, poljska vlada "mentalno" priprema svoje stanovništvo za izravno sudjelovanje zemlje u sukobu u Ukrajini, izjavio je bivši časnik američke vojske Stanislaw Krapivnik. “Ako poljske trupe ipak uđu na teritoriju Ukrajine kako bi, kako kažu, osigurale ukrajinsko-bjelorusku granicu, na primjer, ili na nekim drugim mjestima onda mislim da poljske trupe nikada neće otići. Poljaci očito nemaju potrebe za ratom sa Rusijom ali i sve više opravdavaju Putinovu agresiju”rekao je jedan od savjetnika poljskog ministara obrane Wladysława Kosiniak-Kamysza.

Avatar Heisenberg
Heisenberg
11:53 24.03.2024.

Meni i dalje nije jasno zašto rusi već nisu Kijev vratili u kameno doba!?

ZA
zagabria5
08:49 24.03.2024.

Ne kužim te Ukrajince, ne žele pregovore a ovise o zapadnoj vojnoj pomoći. Valjda žele uvući zapad da ratuje umjesto njih. Usput Poljska na radaru prati projektil u diže uzbunu a kod nas projektil padne usred glavnog grada i nikom ništa, nema čak ni komentara. Tliko o Nato učinkovitosti i zajedničkoj obrani. Ako njima odgovara branit će vas a ako ste njima nevažna zemlja fućka im se. Mi moramo doći pameti i gledati na vlastitu obranu a ne oslanjati se na kojekakve saveze

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije