Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRESTRAŠIO MNOGE

VIDEO Bizarni 'portal iz pakla' se pojavio u jezeru u Kaliforniji

Youtube Screenshot
15.04.2022.
u 10:43

Sustav je osmišljen 1950-ih godina kao alternativa uobičajenijim žljebovima, koji se koriste za kontrolu protoka vode iz brane ili nasipa

Bizarni ''portal iz pakla'' pojavio se usred jezera rezervoara Berryessa, a nije izostao ni efekt vrtloga koji je zadivio i prestrašio one koji su mu svjedočili, a nisu znali o čemu je riječ.

Rupa promjera oko 22 metra pojavi se nakon što razina vode u jezeru rezervoara na istočnom području doline Napa, koja se nalazi na vrhu brane Monticello u Kaliforniji, postane previsoka, odnosno dođe do određene razine. Taj višak vode onda se zavitla u golemu rupu te tako stvara spektakularan vrtložni efekt, prenosi The Mirror.

''Portal iz pakla'' ustvari je tunel koji funkcionira kao drenažna rupa koja "guta" oko 1360 kubičnih metara vode u sekundi kada se razina vode u jezeru digne iznad 4,5 metara. Sustav je osmišljen 1950-ih godina kao alternativa uobičajenijim žljebovima, koji se koriste za kontrolu protoka vode iz brane ili nasipa.  

 

Rupa je od tada razvila zavidnu reputaciju među lokalnom populacijom, a 2017. godine čak je nekoliko stotina gledatelja došlo gledati "otvorenje portala". Ranije se smjelo kupati ili veslati u jezeru, međutim to je zabranjeno nakon što je Emily Schwalek poginula 1997. godine kad ju je povukla struja vrtloga.

Snimke rupe postale su viralni hit 2018. godine, a mnogi su priznali da im nije bilo ugodno gledati.

"Zašto je golema rupa usred jezera u kojem ljudi plivaju i zašto nema nigdje užeta oko njega?" upitao je jedan komentator, a drugi je istaknuo kako sve to izgleda jako nesigurno.

"Tamo su vrata do pakla", ustvrdio je treći, piše the Mirror.

VIDEO: Čiovski most saniran nakon 60 godina: 'Ovo je veliki dan za Trogir'

 

Komentara 5

SA
sasoon
12:16 15.04.2022.

"Rupa promjera oko 22 metra pojavi se nakon što razina vode u jezeru rezervoara postane previsoka". Rupa se magično pojavi? Rupa je stalno tamo, samo se voda počne uljevati u nju kad dođe do određene razine.

PO
poluprovokator
12:29 15.04.2022.

Bez mreže okolo se to danas nebi smjelo graditi.

Avatar messerschmidt
messerschmidt
11:49 15.04.2022.

Valjda portal u pakao, ne iz.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije