Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštitite ljubimce

Veterinarski kutak: Na ova mjesta ne vodite svoje pse

Kućni ljubimci
Foto: PIXSELL/DPA
1/3
02.04.2019.
u 10:48

Nakon svake šetnje posebno u blizini jezera, rijeka i vlažnih područja, veterinari savjetuju da pregledate ljubimca i očetkate ga. Jedna od najsigurnijih zaštita je Foresto ovratnik protiv buha i krpelja, čije djelovanje traje do osam mjeseci.

Jedva ste dočekali proljeće da možete s vašim ljubimcem prošetati prirodom i uživati u buđenju prirode.  Opasnost od buha i krpelja prijeti tokom cijele godine, no svake godine s višim temperaturama dočekaju vas isti problemi- kako u proljeće, u razdoblju povećanog rizika, zaštititi svog ljubimca od nametnika koji ih mogu zaraziti i gdje ih uopće voditi u šetnju da izbjegnete zdravstvene probleme svog ljubimca.

Krpelji i buhe skrivaju se u parkovima, šumama, a posebno u blizini vode.  Krpelji prenose razne bolesti od kojih nam je možda najpoznatija piroplazmoza,  komarci mogu prenijeti srčanog crva a papatači lišmaniozu.  Iako se mnoga mjesta zaprašuju protiv komaraca, oni i dalje zbog visokih temperatura i vlage opstaju- kaže veterinar. Piroplazmoza je opaka i često po život opasna bolest koju prenose krpelji. Nakon što se ugnijezdi na životinji, krpelj ugrizom u životinju unose unutarstanične parazite koji se u krvi razmnožavaju velikom brzinom, napadaju eritrocite (crvena krvna zrnca) te ih razaraju.

Foto: PIXSELL/DPA

Ovoga krvnoga nametnika prenose krpelji šikare. Veterinari kažu da se bolest može izliječiti ako se pravovremeno reagira. Prvi simptomi su da pas prestaje jesti i piti, uglavnom leži i mokraća mu je puno tamnija nego inače. Jedna od najbolje zaštite za vašeg ljubimca su ovratnici. Foresto je drugačiji od konvencionalnih ovratnika protiv buha i krpelja. On koristi novu kombinaciju materijala, što omogućava sigurno, kontrolirano, otpuštanje niskih doza djelatnih tvari tijekom osam mjeseci. To osigurava izvrsnu zaštitu, ne samo ubijanjem buha i krpelja već i odbijanjem krpelja time ih sprječavajući da ugrizu- što pomaže zaštititi vašeg ljubimca od bolesti koje ovi paraziti mogu prenositi. Siguran je za djecu kao i okoliš. Djelatne tvari u Foresto ovratniku ukomponirane su unutar ovratnika i otpuštaju se u vrlo niskim dozama što čini Foresto sigurnim za primjenu u krugu obitelji i u kući.

Pregledajte ljubimca

Nekad u Istri i Dalmaciji nije bilo piroplazmoze jer krpelji nisu bili zaraženi, no sad se bolest javlja svugdje u Hrvatskoj. U južnijim područjima nametnici poput papatača prenose parazitarne bolesti koje se šire prema sjeveru. Stoga je najbitnije nakon svake šetnje temeljito pregledati ljubimca, očetkati ga i zaštititi ga od nametnika, a veterinari preporučuju repelente - sredstva koja svojim karakteristikama odbijaju insekte. Svrha im je da onemoguće ugriz insekta (sprečavanje prijenosa zaraznih bolesti) ili da suzbiju uznemiravanje i neugodnosti zbog uboda.

Foto: PIXSELL/DPA

Veterinari kažu da s promjenom klime odnosno zatopljenjem više ne vrijede nekadašnja pravila da na našoj obali nema zaraženih krpelja koji prenose piroplazmozu. To se dogodilo zbog migracije pasa, koji na ljeto primjerice iz Zagreba dolaze na more i mogu na sebi donijeti zaraženog krpelja a krpelji  se vrlo lako razmnože.  Foresto ovratnik je vodootporan  i mjesečno uranjanje u vodu ne smanjuje značajno trajanje učinkovitosti na krpelje od osam mjeseci. Bez obzira koji proizvod se primjenjuje prednost se daje proizvodima s repelntnim djelovanjem jer je bitno smanjiti broj ugriza čime se smanjuje i mogućnost prijenosa bolesti.

Više doznajte na: www.foresto.com.hr/hr/home.php

Sadržaj omogućio Bayer

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije