Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Verdi – Shakespeare trilogija

Verdi – Shakespeare trilogija
Foto: Promo
1/5
02.04.2018.
u 11:07

Dramaturgija i režija: Marin Blažević; MACBETH - dirigent: Marco Boemi, OTELLO - dirigent: Zoran Juranić, FALSTAFF- dirigent: Ville Matvejeff

Tri Verdijeve opere, dvije posljednje, „Otella” i „Falstaffa”, te „Macbetha” iz rane faze (kasnije revidiranog), ne povezuju ni namjera da budu trilogijom, niti tema. Ipak, barem jedna im je poveznica toliko značajna da ih vrijedi uprizoriti i izvoditi u nizu te istražiti što im je možda još zajedničko osim predložaka njihovim libretima.

Osim – Williama Shakespearea, njegovih tragedija „Macbeth” i „Othello”, te komedije „Vesele žene Windsorske” i scena iz dvodijelne povijesne drame „Henrik IV”. Riječka opera prihvaća izazov koji izbjegavaju mnoge produkcijski neusporedivo moćnije operne kuće, da u jednoj sezoni, štoviše u razdoblju od tri tjedna, izvede sve tri Verdijeve opere nastale prema Shakespeareovim dramama: premijeru „Macbetha”, obnovu „Otella” i premijeru „Falstaffa”. Sve tri opere povezat će još jedan izazov, onaj Giorgia Suriana da nastupi u glavnim ulogama u sve tri predstave: po prvi puta kao Macbeth, zatim kao Jago s kojim je briljirao u „Otellu” prošle sezone, te kao maestralni Falstaff s kojim je osvajao pozornice diljem Europe.

Foto: Promo

Uz Giorgia Suriana u „Verdi-Shakespeare” trilogiji zaigrat će operna riječka reprezentacija predvođena Kristinom Kolar, Anamarijom Knego, Ivanom Srbljan, Vanjom Zelčić, Robertom Kolarom, Slavkom Sekulićem, Markom Fortunatom, te nezaobilaznim gostima – Luisom Chapom i Aljažom Farasinom. Trilogijom će ravnati tri dirigenta: Marco Boemi („Macbeth”), Zoran Juranić („Otello”) i Ville Matvejeff („Falstaff”).

„Otello” - Nagrada hrvatskog glumišta za najbolju opernu predstavu u cjelini za dvije sezone i Nagrada publike za najbolju operu, te za najbolju predstavu HNK Ivana pl. Zajca u cjelini.

Termini izvedbi nalaze se na službenoj stranici Kazališta

Blagajna HNK Ivana pl. Zajca – Verdijeva 5a,

Tel. 051/337-114; blagajna@hnk- zajc.hr

Radno vrijeme: radnim danom od 8 – 14 sati i dva sata prije početka predstava u HNK, te sat vremena prije u HKD, subotom od 9 – 13 sati

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije