Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Velika je vrijednost i dalje u rukama države, ali prihodi su skromni

Po financijskoj državnoj imovini sedma smo najbogatija članica EU
05. listopada 2015. u 22:00 4 komentara 718 prikaza
15.05.2013., Zagreb - Vlada  RH odlucila je prodati Croatia osiguranje. Medju zainteresiranim kupcimaosipa Jelacica. Croatia osiguranje je najvece i najstarije osiguravajuce dru
Foto: Pixsell

Hrvatska je po financijskoj državnoj imovini, koja otprilike iznosi nešto više od 50 posto BDP-a, odnosno oko 160 milijardi kuna, sedma najbogatija zemlja među 28 zemalja članica Europske unije, pokazuje analiza dr. sc. Ante Baje s Instituta za javne financije. No prihodi od te imovine su skromni, što sugerira loše upravljanje bogatstvom koje imamo. To ne iznenađuje ako se zna da država ima udjele i dionice u više od 500 tvrtki kojima upravljaju dva državna tijela, a da nakon šest godina krize nema previše investitora spremnih kupiti tvrtke koje su na ponudi po strogim uvjetima.

Zaustavljena privatizacija

Veliki broj tvrtki u portfelju posljedica je zaustavljene privatizacije i politike koja je vodila do zadržavanja državnih tvrtki čvrsto u rukama izabranih menadžera umjesto da su prepuštene tržištu.

Kad se govori o državnim tvrtkama, uglavnom se spominju najveća komunalna poduzeća, koja ni većina država u Europi nikada nije prodala, ali manje je poznato da država drži manjinske udjele u više od 430 tvrtki u Hrvatskoj, pri čemu u većini njih ima mali utjecaj na upravljanje i na rezultate poslovanja.

Čak je 497 tvrtki u pobrojeno u portfelju Centra za restrukturiranje i prodaju, a najvećih je 49 tvrtki u rukama Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom. Ukupno s tvrtkama koje su u vlasništvu gradova i općina imaju više od 120 tisuća zaposlenika, a ostvaruju prihode koji premašuju i ukupnu godišnju turističku potrošnju i to osjetno jer uprihode oko 80 milijardi kuna. Drugim riječima, svaku četvrtu kunu koja se ostvari gospodarskim aktivnostima realiziraju državne tvrtke, odnosno one u kojima država ima utjecaj i vlasništvo.

Nebriga o imovini

Upravo zbog toga pogubno je da je državna riznica, uz iznimku lanjskog rezultata, u proračunu nije osjetila blagodati tog financijskog bogatstva. Kad se podvuče crta, od privatizacije je proračun primio oko 15,5 milijardi kuna od 2002. do lani, a kroz dokapitalizacije u tvrtke je uloženo više od osam milijardi kuna proračunskog novca pa je neto rezultat jedva oko 0,4 posto BDP-a, što govori o neučinkovitosti upravljanja imovinom.

Jedina veća privatizacijska priča u mandatu ove vlade bila je Croatia Osiguranje iako se najavljivalo puno više. Hotelske kuće, iako postoji konsenzus da država njima ne bi trebala upravljati, još uvijek nisu prodane. U programu političkih stranaka ponovno stoji obećanje o brzoj privatizaciji te profesionalizaciji poslovanja, a najveće stranke nude dva rješenja: SDP predlaže model sličan holdingu, a HDZ predlaže austrijski model koji počiva zabrani političkih imenovanja u tvrtke u državnom vlasništvu. Koje god rješenje pobijedi na parlamentarnim izborima, jasno je da Hrvatska neće imati luksuz nebrige o imovini te da će je morati staviti u pogon. Hrvatska udruga poslodavaca stoga je uoči parlamentarnih izbora kao temu prvog od četiri okrugla stola postavila odnos privatnog i državnog sektora jer želi otvoriti pitanje učinkovitosti upravljanja državnom imovinom, ali i pitanje odgovornosti menadžmenta i stvaranja gubitaka.

O temi privatizacije i o tome je li država loš gospodar u ponedjeljak će govoriti Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca, Siniša Hajdaš Dončić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, Domagoj Ivan Milošević, koordinator ekonomskih odbora HDZ-a, Ivan Pavlović, predsjednik uprave Luke Ploče, Mladen Pejnović, predstojnik DUUDI-ja, Branko Roglić, predsjednik Nadzornog odbora Orbica, i dr. sc. Anto Bajo iz Instituta za javne financije.

>>Mrtvi kapital: Imovina gradova i država mogla bi donositi 5 mlrd. kn

>>Ništa od brze privatizacije, HEP neće na burzu prije 2012.

Božićna zabava
SAVRŠEN BOŽIĆNI PARTY ZAČINJEN KREATIVNIM JELIMA
Božićna zabava za pamćenje ili noćna mora? Organizacija božićnog partija ne mora predstavljati dodatni stres
  • than:

    Znaci po toj nekoj financijskoj drzavnoj imovini smo visoko (jer kao mjerimo to u odnosu na ovaj nas bijedni BDP), a da to sve rasprodamo, ne bi imali niti za vratiti dugove. A jesmo bogati...

  • brancro:

    Hoće li netko na skupu progovoriti o nalazu Drzžavne revizije o nezakonitoj privatizaciji Croatia osiguranja?

  • gustirna:

    Nisu prihodi skromni vec su krađe velike....sva dobit zavrsila je na udbaske racune u milanu ,londonu ,luganu.....tamo gdje je udba stavljala pokradeno prije domovinskog rata...,tamo gdje je udbaski zlocinac racan stavljao pokradeno iz v.lenca,rijecke banke.......poslije domovinskog rata....