Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bijeg od strahota rata

Večernji na granici Mađarske i Ukrajine: U prva četiri dana invazije prešlo oko 80.000 ljudi, najviše žena i djece

Stotine ukrajinskih izbjeglica stižu u Mađarsku
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/4
28.02.2022.
u 14:09

Najčešće imamo dva slučaja. Devedeset posto izbjeglica, kada dođe ovdje, već ima nekoga tko ih čeka. Riječ je o rodbini i prijateljima - objasnila je Lilla Szilagyi, koordinatorica prihvatnog centra u Tisabeču, gradiću koji je najistočniji mađarsko-ukrajinski granični prijelaz.

U Mađarsku je iz Ukrajine u prva četiri dana invazije prešlo oko 80.000 ljudi. Mahom je riječ o ženama i djeci. Iako je isprva situacija na prijelazima bila kaotična, Mađari su nedjelju navečer uspjeli uspostaviti red. Organizirali su prihvatne centre i omogućili lakši prelazak granice. 

A sve je počelo s jednim svećenikom koji je pokraj prijelaza prvi dan stavio stol, nekoliko boca vode i nešto voća. Potom su mu građani počeli ostavljati namirnice, pa se pojavio jedan šator, pa su došli volonteri koji su počeli pripremati sendviče i tople obroke. Danas je situacija puno bolja. 

- Najčešće imamo dva slučaja. Devedeset posto izbjeglica, kada dođe ovdje, već ima nekoga tko ih čeka. Riječ je o rodbini i prijateljima. Njima damo malo okrijepe i hrane te su oni jako brzo dalje na putu. Oni imaju sve papire i uredno su prešli granicu. Druga grupa su ljudi koji nemaju papire. Tu je riječ o djeci. Kako su na brzinu morali otići iz svojih domova, ili majke nisu stigle uzeti dokumente ili ih djeca nisu ni imala jer su mala. Za njih imamo posebnu "trijažu". Ako su im roditelji Mađari, onda papire sređujemo relativno brzo. Ukoliko nisu, u tom slučaju je potrebno nešto više vremena. Recimo, dan i pol - dva, da im osiguramo potrebne dokumente i da mogu krenuti dalje - objasnila nam je Lilla Szilagyi, koordinatorica prihvatnog centra u Tisabeču, gradiću koji je najistočniji mađarsko-ukrajinski granični prijelaz.

Ona rukovodi od 20 do 25 volontera koji u lokalnoj osnovnoj školi brinu o izbjeglicama. Tu im pripremaju hranu, sendviče, juhu, čajeve. Imaju i spavaonice. To je za one koji su dugo bili na putu te za one koji će više dana ostati. 

- Došla sam s dvoje male djece, ali nećemo se dugo tu zadržavati. Uskoro šogor dolazi po mene pa idemo u Prag gdje on živi - rekla nam je 27-godišnja Marijana.  

Više o ruskoj invaziji na Ukrajinu pročitajte OVDJE

Video: Ruskinja udana za Ukrajinca ispričala Večernjakovim novinarima: 'Lijepo smo živjeli, podizali obitelj, a onda je Putin odlučio tome stati na kraj'

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
14:51 28.02.2022.

Sta god Mađarska bude uradila, vi cete ih opet pljuvati. Kao sto sam vidio prije neki dan na RTL-u, kad je "novinar" rekao: Mađarska pomaze Ukrajincima ne kao prije 7 godina Sirijcima, ocigledno je bolje ako su izbjeglice bijele puti.

ČI
Čilipi
16:12 28.02.2022.

100 % ukrajinci vidi se

ZG
zg1985
19:42 28.02.2022.

znaci ovdje su sami tursko-bugarski cigani

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije