Naslovnica Vijesti Zajedno 58 godina

Gledam i vijesti, ali ne vjerujem dok ne pročitam u Večernjaku

Miroslav Novak vjerni je pretplatnik iz "centra svijeta" koji kaže da pročita sve, od prve do zadnje stranice, nekad i po dva puta. Večernji čita od srednje škole, a posljednjih deset godina je pretplatnik.
01. srpnja 2017. u 11:00 1 komentara 107 prikaza
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell

Ludbreški fotograf i snimatelj Miroslav Novak (67) poznat je generacijama Zagoraca, Podravaca i Međimuraca kojima je snimao svadbe i druge važne događaje u životu.

Dražen Klarić Riječ glavnog urednika Večernji je već 58 godina u službi svojih čitatelja, na strani istine i pravde

Bilježio je ritam svoga grada Ludbrega, “centra svijeta”, u kojem provodi i umirovljeničke dane. Svakodnevni mu je pratitelj njegov omiljeni Večernji list, koji čita od srednjoškolskih dana, a posljednjih je nešto više od deset godina i pretplatnik.
– U mirovini sam, imam 944 kuna za 30 godina staža kao obrtnik. Nekad sam si uplaćivao veću osnovicu da si povećam mirovinu, no to je otišlo u državni proračun, a ja sam dobio frišku figu. Takve životne teme volim čitati u Večernjaku. Posebno me zanimaju i priče o ovrhama koje su, smatram, najveća pljačka. Volio bih i da je više regionalnih tema iz lokalnih zajednica jer tu živimo i volimo znati što se događa oko nas. Politika me najmanje zanima jer zna se što je politika – smije se M. Novak, koji je Večernjak počeo čitati kad se upisao u Gimnaziju Josipa Slavenskog u Čakovcu, i to kad je ta ugledna škola još radila u Starom gradu.

– Moj je otac čitao Vjesnik, i to od završetka Drugog svjetskog rata. Čitao sam ga i ja, ali mi je format bio prevelik. Odlučio sam se za Večernjak, koji ima dobre teme i autore. Nastavio sam ga kupovati i kad sam 1985. otvorio obrt Foto Novak. Kiosk mi je bio deset metara od radnje, pa mi je odlazak po novine bio obvezni jutarnji ritual. Sad mi je do kioska stotinu metara, ne da mi se odlaziti do njega, pa mi novine stižu na kućnu adresu. Pročitam sve, od prve do zadnje stranice, nekad i po dva puta. Gledam ja i televiziju, ali ne vjerujem dok to ne pročitam u Večernjaku – kaže Novak.

Osim čitanjem, umirovljeničke dane krati i u svom vrtu, među voćkama. Posadio je i neke egzotične biljke poput nashija i kakija, ima mušmule, maline, kupine i 15 trsova vinove loze za “zobati”.
– Tu se relaksiram i uživam. Malo se sunčam u hladu, malo na suncu – kaže. Žalosti ga kad vidi koliko je sugrađana otišlo u inozemstvo, čak i cijele obitelji. – Ne sviđa mi se kamo to sve vodi, ali bit će valjda bolje. Valjda... – kaže Miroslav Novak.

Dinamo osvojio Kup velesajamskih gradova Ne propustite Prelistajte Večernji iz 1967. kada je Dinamo osvojio Kup velesajamskih gradova Slijetanje na Mjesec Rođendanski dar Legendarna izdanja: Povijesni trenutak kada je čovjek sletio na Mjesec Francuska 1998. PRIČE NAŠIH ŽIVOTA Večernjakov rođendanski tjedan: Objavljujemo reprint povijesnih izdanja u zadnjih 58 godina