Rođendan, pogotovo kada je “okrugli”, prigoda je da se proslavi uz dobru kapljicu i neizbježnu slavljeničku tortu.
A kako je riječ o omiljenim dnevnim novinama, zadatka kreiranja slavljeničke torte primila se dizajnerica torta i dekoraterka Lada Osredečki.
Ladi je zahtjevan zadatak da za večernjakovce osmisli i pripremi rođendansku tortu bio poseban izazov. Kreativna mlada dizajnerica, inače suradnica specijalizirane tvrtke za slastičarstvo Dora usluge, već je godinama vjerna čitateljica Večernjeg lista pa joj je zadatak bio tim slađi.
Mlada dizajnerica slastica za jubilej najdražih joj novina napravila je tortu od beze kora i vrhunske čokolade
– Ljubav prema dekoriranju prati me oduvijek, a u kreiranju kolača i torta našla sam se kada je moja djevojčica slavila prvi rođendan. Kako su takvi trenuci važniji roditeljima nego maloj djeci, poželjela sam joj napraviti najljepšu tortu na svijetu.
Tortu smo odjenuli u snježnobijelu šećernu masu Ticino Tropic, a prije samog prekrivanja slasnog sloja dobro smo je ohladili
Naravno da moje dotadašnje znanje nije bilo dovoljno za ono što sam zamislila, no to je bio prvi korak prema edukaciji koja je uslijedila. Ljubav prema dizajniranju kolača traje i danas....
Lada je Večernjaku pripremila tortu na četiri kata, ukrasila je preslikanim člancima i prepoznatljivim logom.
– Na posljednjoj razini smjestila sam čitatelja, udobno zavaljenog u fotelju kako uživa u našim omiljenim novinama. Sretno vam, večernjakovci! – poručila je Lada.
Tortu slažite od beze kora, čokoladnog namaza, vanilije, piškota potopljenih u mlijeko te slasne kreme od švicarske čokolade... i tako sve do vrha! Kada se torta dobro ohladi, premažite je ganacheom, tj. smjesom čokolade i slatkog vrhnja, kako bi dobila ravnu i glatku površinu
Beze kora
- 250 g prženih sjeckanih lješnjaka
- 7 bjelanjaka
- 16 žlica šećera
- 2 žlice octa
Bjelanjke mikserom umutite u pjenu, dodajte šećer i miješajte dok se ne otopi i ne dobijete bijelu pjenu. Dodajte malo octa. U kalup stavite lješnjake, preko toga “šaum” i sušite u pećnici zagrijanoj na 200 ° C pa smanjite na 140 ° C. Sušite oko dva sata.Kada su kore suhe, okrenite ih da lješnjaci budu gore. Premažite s 400 g čokoladnog namaza.
Krema
7 žutanjaka, 9 žlica šećera, 2 pudinga od vanilije, 5 žlica gustina, 1 l mlijeka, 200 g čokolade Carma Swiss Line 52 %,250 g maslaca
Postupak
Mlijeko i pola šećera zakuhajte, a ostatak umutite sa žutanjcima, dodajte puding i gustin pa sve pomiješajte sa 100 ml mlijeka. Kada mlijeko zakipi dodajte smjesu i pjenjačom miješajte dok se ne zgusne. Ohladite.
Umiješajte cijeli maslac. Odvojite pola kreme pa dodajte 200 g rastopljene čokolade.