Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA VLADE

Plenković otkrio koliko je RH 'zaradila' članstvom u EU: Ima onih koji o tome malo znaju, a prave se veliki akteri

Zagreb: Vlada RH predstavila nove mjere za suzbijanje epidemije koronavirusa
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
30.09.2021.
u 09:33

Vlada će izmijeniti Odluku o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica prouzročenih epidemijom bolesti COVID-19

Na sjednici Vlade RH izviješteno je o aktualnom stanju vezanom za koronavirus i potres. Ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici Vlade kazao je da je u Hrvatskoj zabilježeno 1710 novih slučajeva. Udio novozaraženih je 17,68 posto. Na bolničkom je liječenju 745 osoba.

Na početku sjednice Vlade obratio se premijer Andrej Plenković.

"Komisija je u kratkom roku realizirala uplatu od 6,14 milijardi eura koje su došle Hrvatskoj kao predujam za pokretanje svih projekata koje smo kandidirali kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti. Vjerujem da ćemo krenuti na snažan put ekonomskog oporavka”, rekao je Plenković 

"SAD je odlučio uključiti hrvatske građane u izuzeću od viza. Naši građani moći će putovati bez procedure za izdavanje viza. Ovo je pitanje sigurnosnog karaktera, ali to je i snažan signal partnerstva i novog nivoa odnosa sa SAD-om. Ovo je potvrda da je Hrvatska saveznica. Ovo je važna politička poruka koja će prerasti u bolje ekonomske odnose", kazao je. 

"Idemo s novim važnim iskoracima koji će poboljšati položaj umirovljenika", dodao je. 

"U fazi smo umjerenog stabiliziranja broja zaraženih. Važno je da je za sada više od 50,6 posto odrasle populacije potpuno cijepljeno. Apeliramo na starije od 65 da se cijepe. Pozivamo ih da iskoriste mogućnosti koje imamo", kazao je premijer. 

Donirali smo 200.000 doza cjepiva, dodao je. 

Ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici Vlade kazao je da je u Hrvatskoj zabilježeno 1710 novih slučajeva. Udio novozaraženih je 17,68 posto. Na bolničkom je liječenju 745 osoba. 

"COVID potvrde zaštita su zdravlja pacijenata i djelatnika. Cijepljenje je garancija silazne putanje i vraćanje normalnom životu. Uz virus i mi odlučujemo u kojem će smjeru ići ovaj četvrti val", kazao je Beroš.

Od zadnje sjednice Stožer je donio osam novih odluka, kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Plenković se osvrnuo na članstvo u Europskoj uniji te kazao koliko je Hrvatska dosad "zaradila". 

"Hrvatska je sada u plusu više od 50 milijardi kuna u ovih zadnjih osam godina otkad smo članovi, u odnosu na primljeno i ono što smo uplatili u proračun, što nije nikakav znak stupnja našeg ekonomskog razvoja nego je normalna procedura koju nove države članice u prvim godinama članstva kroz fondove imaju na raspolaganju, a odgovor na krizu COVID-19 donio nam je instrumente iduće generacije iz kojeg sve ukupno imamo 9,5 milijardi eura, što je naravno plus i što treba uzeti u obzir kada se vode rasprave o tome što je Hrvatska dobila otkad je članica EU. Nažalost, na hrvatskoj političkoj sceni ima puno aktera koji o europskom putu malo znaju, nisu dali ništa, a nastoje se praviti veliki akteri koji će utjecati na mišljenje hrvatskih građana, no to je sve demokratski", rekao je premijer.

Nataša Tramišak podnijela je izvješće o učincima provedbe Zakona o otocima u prošloj godini. 

"Financijski učinci u 2020. iznose 3.826,000.000, od čega su bespovratna sredstva Europske unije 3,5 milijarde kune. Od donošenja zakona to je najviše ulaganja u jednoj godini. Ukupno ulaganje u 2020. godini povećalo se u odnosu na 2019. godinu za 29 posto, što pokazuje da RH otočno područje, stanovništvo i život na otocima prepoznaje kao područje od posebnog državnog interesa i to kao područje velikih prirodnih, gospodarskih i turističkih potencijala", kazala je Tramišak. 

"Ovo je vrlo pozitivno izvješće i u skladu je s našom strategijom i zakonom koji smo donijeli u prvom mandatu Vlade i drago mi je da naša Vlada snažno podupire razvoj hrvatskih otoka", nadovezao se Plenković. 

Ključne riječi

Komentara 58

IL
ilustrator
10:37 30.09.2021.

samo ideološka zasljepljenost! da je na vlasti neki aktivist bilo bi i gore. koji partijski kunić moraš bit da ne vidiš ono što svi vide! koja mržnja, koji bjes te pokreće da i ono dobro zlim zoveš. veličanstvena je hrvatska!

PA
pavomaja2
10:39 30.09.2021.

KMEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE i samo kmeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee Sve stručnjak do stručnjaka u ovim komentarima hoćes, ekonomski, imunološki bilo koji. Treba zabraniti bilo koju pozitivu u tisku!

Avatar Foton
Foton
14:05 30.09.2021.

Ja bi sve te pare vratio, izasao iz EU i posto ponosno i suvereno svoj na svome glologuz. Upisujem se u sve stranke suverenista i raznih prava da ostvarimo taj plemeniti cilj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije