Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernji list iz Atene

'Plenkoviću vadi nas vani': Hrvatski navijači gotovi s davanjem iskaza, sutra se nastavlja

Atena: Pripadnici Bad Blue Boysa dolaze na suđenje
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/32
05.12.2023.
u 12:15

U Ateni su danas pred suca istrage izašla 44 navijača utamničena nakon izgreda u kolovozu i smrti navijača AEK-a. Iz Atene za Večernji list javlja se Večernjakova novinarka Dea Redžić.

  • Pred suca istrage danas izašla 44 navijača
  • Objavljeni dijeloi iskaza hrvatskih navijača na sudu u Ateni. Opširnije OVDJE
  • Hrvatski državljani terete se za udruživanje u zločinačku organizaciju, te izazivanje snažne eksplozije prije utakmice
  • Tereti ih se, između ostalog i za nedozvoljeno i nezakonito nošenje i korištenje oružja
  • Hrvatski navijači odbacuju sve optužbe, na teret im se stavlja čak 11 kaznenih djela

VIDEO Još jedna skupina Boysa odvedena je sa suda nakon iskaza


12:13 Dea Redžić javila se uživo iz Grčke s dijelom iskaza pritvorenih Boysa.

"Iskaze su dala 44 Bad Blue Boysa, no ono što ekskluzivno danas doznajemo su dijelovi njihovih iskaza u kojima tvrde: 'U Grčku smo došli organizirano. Sve je dogovoreno u Zagrebu, a komunikacija je išla preko aplikacija. Granice smo prošli normalno, nije bilo problema. Sa sobom nismo imali oružja, nikoga nismo ovdje došli ubiti'. To je dio iskaza navijača Dinama iz kolovoza", kaže Redžić. 

Pojašnjava kako je tada krenula velika pravna bitka te su za Hrvate angažirani dodatni odvjetnici. 

Također, navela je kako je jedan mladi navijač kazao kako je uhićen u hotelu te da nije znao ništa o tučnjavi. 


11:54 'Gotovo je davanje iskaza danas, trajalo je manje od četiri sata. Odvjetnik većine BBB-a Kaimenakis ispred suda kazao nam je da nema komentara te da je situacija ista kao i jučer, odnosno da nakon što sutra budu preispitani preostali pritvoreni navijači slijedi podnošenje prijedloga za ukidanje istražnog zatvora za sve njih. Kroz 15-ak dana odlučivat će se o tim prijedlozima, točnije tada će se znati tko eventualno ostaje u istražnom zatvoru, tko eventualno izlazi i ima mogućnost braniti se sa slobode. Godinu dana kako nam tvrde Grci moglo bi proći do eventualnog suđenja', javlja novinarka Večernjeg lista iz Atene. 

11:07 Druga skupina hrvatskih navijača ulazi na sud dati iskaz pred sucem istrage. 

VIDEO Skupina Boysa ulazi na sud

VIDEO Dio Boysa odvedeno je sa suda nakon davanja iskaza

10:55 Dio hrvatskih navijača završio je s davanjem iskaza na grčkom sudu. Odvezeni su sa suda, a vikali su 'Plenkoviću vadi nas vani', javlja Dea Redžić iz Grčke.  

VIDEO Pripadnici BBB-a dolaze na suđenje

 

9:30 'Ovdje je puno hrvatskih novinara. Sinoć je nakon utakmice AEK-a grad blokirala policija, iako se proširila vijest navijačkim krugovima kako će njihovi navijači danas također doći pred sud, ali za sada ih nema- Treba naglasiti da su jako stroge mjere sigurnosti poduzete tu oko suda', javila je Dea Redžić.

9:24 Hrvatski navijači stigli su na sud, u nešto mirnijoj atmosferi nego jučer, nisu vrijeđali novinare iz Hrvatske, kojih i danas pred sudom ima jako puno. Odbacuju sve optužbe koje im se stavljaju na teret. Važno je napomenuti da ovo nije suđenje nego istražni postupak, koji može trajati najdulje 18 mjeseci, javila je Dea Redžić uživo iz Atene za Večernji list.

VIDEO Novinarka Večernjeg lista ispred suda na kojem navijači daju iskaz

Inače Hrvatski su navijači pritvoreni u čak 14 različitih grčkih zatvora. U istražnom su zatvoru više od tri mjeseca, a jučer je pred sucem istrage iskaz dalo njih 38. Danas će iskaz dati njih 44, a tereti ih se za čak 11 kaznenih dijela, a najteže je ono za udruživanje u zločinačku organizaciju, javlja Dea Redžić iz Atene. 

GALERIJA Što slijedi za pritvorene Boyse? 

Atena: Pripadnici Bad Blue Boysa dolaze na suđenje
1/15

 

8:30 Također ih se tereti za izazivanja snažne eksplozije u blizini sportskog objekta prije utakmice, značajnog opskrbljivanja i posjedovanja eksplozivnih i zapaljivih tvari, teži oblik napada, teži oblik pokušaja i nanošenja opasnih tjelesnih ozljeda, teži oblik remećenja javnog reda i mira, teži oblik oštećenja tuđe imovine, nedozvoljeno nošenje oružja, nezakonito korištenje oružja, nedozvoljeno nošenje i korištenje pirotehnike te podmetanje požara. Riječ je redom o odredbama grčkog kaznenog zakona.

8:25 Neslužbeno Večernji list doznaje da su pronađeni otisci prstiju na automobilima koji se dovode u vezu s hrvatskim navijačima koji su, u koloni tih vozila, stigli u Grčku u kolovozu. To je navodno jedan od dokaza na kojem tužiteljstvo temelji sumnju i optužbe za udruživanje u zločinačku organizaciju. To je najteža optužba za koju se hrvatski državljani terete.

8:20 Osim taksista danas u Ateni štrajkaju i odvjetnici, javni bilježnici, te druge službe koje se bune protiv novog sustava oporezivanja. Ta će situacija cijeli dan utjecati na sigurnosno stanje jer je osim štrajka najavljen i veliki prosvjed ispred ministarstva ekonomije u Ateni gdje su također raspoređeni brojni policijski službenici. Očekuje se danas oko podneva i izjava grčkog odvjetnika Dimitrisa Zorbasa koji brani albanskog državljanina kod kojeg je pronađen jedan od noževa nakon sukoba. Nijedan hrvatski državljanin zasad se ne može povezati s dva pronađena noža. 

VIDEO Policija dovodi BBB-e na sud u Ateni

8:15 Danas pred suca istrage izlaze 44 navijača utamničena nakon izgreda u kolovozu i smrti navijača AEK-a. Zanimljivo je da je u Ateni dana veliki štrajk, prosvjeduju javne službe i prijevoznici, ne voze ni taksiji.

Prema za sada nepotvrđenim informacijama iz navijačkih krugova i s društvenih mreža očekuje se dolazak navijača AEK-a pred sud. No za sada je mirno i nema još nikoga pred sudom, javlja za Večernji list novinarka Dea Redžić. 

Sinoć je AEK u Ateni igrao utakmicu protiv Arisa, a grad je bio prepun policijskih patrola. 

Uskoro opširnije.

VEZANI ČLANCI 

Večernji list iz Atene donosi informacije sa suđenja uhićenim navijačima

Kako se situacija u Ateni na sudu razvijala jučer pročitajte OVDJE.

VIDEO Boysi na sudu u Ateni

 

 

Komentara 83

MI
misho32
10:05 05.12.2023.

očito da ova naša anacionalna vlast ima prste u ovom utamničenju hrvatskih navijača , Plenković nije ništa učinio da pomogne hrvatskim državljanima koji su zatočeni u grčim kazamatima već preko tri mjeseca a bez ikakve konkretne prijave. Koja bi državaa dozvolila da se tako postupa sa njenim građanima a da ne intervenira protiv takvog bezakonja . Kojoj bi se to državi usudili tako postupit osim Hrvatskoj .

MA
Marcos2
08:42 05.12.2023.

Lako je suditi iz fotelje i kreveta. Ko je bez grijeha neka prvi baci kamen. Dečki su napravili glupost ali nije normalno da ih se poistovjećuje sa obojicama. Neki kodex oni imaju. Sljama vise među komentatorima nego među navijačima.

Avatar NasaPosla
NasaPosla
08:55 05.12.2023.

Gadno i pomalo nepravedno.Sve su navijačke skupine,više - manje,slične,a ovi se uhvatli Boysa,ko pijan plota.Istovremeno svoje navijače,jednake boysima,među anđale stavljaju.Malo dosadašnje "škole" (zatvor) i Boysima i našem pravosuđu,nije bilo na odmet,ali svaka minuta dalje u grčkim zatvorima,je veliki zločin i prema Boysima i prema Hrvatskoj.Grci,dosta je bilo.Pustajte Hrvate na slobodu!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije