Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iskaz dalo 38 od 102 navijača

Odvjetnik osumnjičenog BBB-a u Ateni: Navijači ostaju u pritvoru još najmanje pola godine

Atena: Policija dovodi Bad Blue Boyse na sud
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/12
04.12.2023.
u 23:39

Boyse Grci terete za osnivanje i pridruživanje zločinačkoj organizaciji, izazivanje snažne eksplozije u blizini sportskog objekta prije utakmice, posjedovanja eksplozivnih i zapaljivih tvari, teži oblik napada...

Specijalci i interventna policija od ranog jutra na atenski sud u Evelpidonu dovozili su pripadnike Bad Blue Boysa, njih 38 od ukupno 102 utamničena navijača koji su dali iskaz pred sucem istrage. Tereti ih se za osnivanje i pridruživanje zločinačkoj organizaciji, izazivanje snažne eksplozije u blizini sportskog objekta prije utakmice, značajnog opskrbljivanja i posjedovanja eksplozivnih i zapaljivih tvari, teži oblik napada, teži oblik pokušaja i nanošenja opasne tjelesne ozljede, teži oblik remećenja javnog reda i mira, teži oblik oštećenja tuđe imovine, nedozvoljeno nošenje oružja, nezakonito korištenje oružja, nedozvoljeno nošenje i korištenje pirotehnike te podmetanja požara. Riječ je redom o odredbama grčkog kaznenog zakona, od kojih je svakako najteža udruživanje u zločinačku organizaciju.

Smješteni u 14 zatvora

Pri tome tužiteljstvo navodi kako su se hrvatski huligani udružili u zločinačku organizaciju i s pripadnicima ekstremne frakcije navijača grčkog kluba Panathinaikos, s kojima su Boysi inače u ‘bratskim’ odnosima. Tri navijača Panathnaikosa također su pritvoreni nakon krvave makljaže u kolovozu, uoči utakmice AEK-a i Dinama, kojoj BBB-i nisu smjeli prisustvovati odlukom UEFA-e, no u Grčku su mimo svih sigurnosnih službi, a neki od njih i pod mjerama zabrane dolaska na utakmice, ušli kako bi se obračunali s navijačima domaćeg kluba. U neredima je život izgubio 29-godišnji navijač AEK-a Michalis Katsouris, a već duže od tri mjeseca traje istraga tko ga je ubio. Istražni postupak prema grčkom zakonu može trajati maksimalno 18 mjeseci.

GALERIJA Policija dovodi Bad Blue Boyse na sud

Atena: Policija dovodi Bad Blue Boyse na sud
1/12

Athanasios Kaimenakis, grčki odvjetnik većine BBB-a koji su nakon obračuna ‘razbacani’ po zatvorima diljem Grčke, nekad i sam pripadnik navijačke frakcije Panathinaikosa ‘Gate 13’, kazao je nakon završetka ispitivanja svojih klijenata kako za njih 60 od ukupno 95 koliko ih zastupa ne postoje nikakvi materijalni dokazi - ni videosnimke, ni DNK uzorci na temelju kojih ih se zadržava u istražnom zatvoru.

– Naša je obrana čvrsta, apeliram na obitelji mojih klijenata da ostanu mirni. Kada sam posjetio Bad Blue Boyse u zatvorima, čuvari su mi kazali da su izuzetno disciplinirani te da se lijepo ponašaju. Jako sam ponosan na njih, rekao nam je Kaimenakis.

Ipak Boysi su prilikom dovođenja pred atenski sud iz policijskih marica okupljenim novinarima dovikivali najgore psovke te kroz prozore pokazivali srednji prst.

– Umrite novinari, Židovi i gadure – bile su samo neke od poruka hrvatskih navijača koji su smješteni u čak 14 zatvora diljem Grčke.

VEZANI ČLANCI:

Prilikom dolaska na sud ranije ujutro odvjetnik Kaimenakis je oštro verbalno udario na hrvatsku Vladu te poručio premijeru Andreju Plenkoviću kako bi mu bolje bilo da ‘drži jezik za zubima’.

– Hrvatski premijer treba gledati svoja posla, a ne komentirati suđenje u Grčkoj. Svojim izjavama samo nam šteti, grčko pravosuđe je nezavisno. Ovo je sud, a ne politika. Uistinu ne znam otkud hrvatskim političarima informacije da u prosincu stižu dobre vijesti za uhićene hrvatske državljanine. To su izjave u rangu glasina i nagađanja te bi za nas bilo bolje da on drži jezik za zubima.

Hrvatski premijer kratko mu je odgovorio, aludiravši na ranije izjave predsjednika Zorana Milanovića o ‘reciprocitetu’ i ‘tretiranju stotinu hrvatskih državljanina u Grčkoj poput ratnih zarobljenika’.

– Tko je to napadao grčko pravosuđe, kontekstualizirajte to. Tko je zazivao da uhitimo stotinu Grka? – povišenim tonom kazivao je premijer Plenković.

VIDEO Policija dovodi Bad Blue Boyse na sud u Ateni

Milanović je u svom stilu komentirao kako Plenković ‘samo laje i upire prstom u pojedinca, što je stara udbaška metoda’.

– Nikoga nisam prozivao, niti Plenkovića, kada sam govorio o grčkom pravosuđu. Pokušavam ne komentirati ništa u intreresu pritvorenih hrvatskih državljanina – kazao je predsjednik.

U međuvremenu, na sudu u Ateni odvijala se pravosudna, a ne politička bitka, koja će za utamničene Bad Blue Boyse sasvim sigurno još potrajati.

Nakon što svi daju iskaze pred trojicom istražnih sudaca koji su na ovom slučaju angažirani, bit će podneseni prijedlozi za njihovo puštanje iz istražnog zatvora. Oko 15-ak dana, neslužbeno se doznaje, moglo bi potrajati iščitavanje žalbi, na čemu će raditi i brojni prevoditelji. Jedan od njih danas na sudu bio i predstavnik hrvatskog veleposlanstva u Grčkoj Nakić.

Danas pred suca istrage izlaze još 44 pripadnika BBB-a, dok će preostali svoje iskaze dati u srijedu.

VIDEO Boysi na sudu, odvjetnik jednog BBB-a: Nadamo se puštanju na slobodu do Božića

Branitelj jednog mladog BBB-a Vassilis Karkazis u izjavi za Večernji list detaljno je opisao postupak koji sada čeka hrvatske navijače.

“Moj klijent izlazi prije Božića”

– Moj branjenik nije ni trebao iznositi obranu jer smo se izvrsno pripremili. Njega se u vezu s događajem ne može dovesti ni preko fotografija, ni preko videosnimaka. Što se ostalih pritvorenika tiče, svi materijalni dokazi još nisu pregledani, a pri tom mislim ponajprije na telefonske poruke. Zato istraga traje ovoliko dugo. Prva iduća odluka koju čekamo jest tko izlazi iz istražnog zatvora, protiv koga će točno biti podignuta optužnica i tko ide na suđenje, a tko izlazi na slobodu. To nećemo doznati brzo, pretpostavljam da će proći barem polovina roka od 18 mjeseci koliko istraga maksimalno može potrajati. Što se mog klijenta tiče, nadam se da prije Božića izlazi na slobodu – kazao je Karkazis.

U međuvremenu, u Hrvatskoj na dva suda, Županijskom sudu u Velikoj Gorici i Županijskom sudu u Zagrebu odlučivalo se hoće li Hrvatska postupiti po grčkim europskim uhidbenim nalozima (EUN), koji je Grčka raspisala da 10-ak huligana, pripadnika BBB-a, koje se sumnjiči da su sudjelovali u huliganskom divljanju u Ateni što je za posljedicu imalo ubojstvo Michalisa i kako sada stvari stoje, oni kojima su EUN-i uručeni, teško će put Grčke.

Komentara 53

Avatar Hrvatski domobran
Hrvatski domobran
23:47 04.12.2023.

Ovo je za oteti službeno grčkog veleposlanika i držati ga za taoca dok ne oslobode naše navijače.

Avatar Based_Croatia
Based_Croatia
23:48 04.12.2023.

Ovo je skandal!! Ta Grčka je prava pripizdina, a ne država.

Avatar Križari
Križari
23:49 04.12.2023.

Ovo se mora dići na političku razinu. Dosta je tih grčkih idiotarija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije