Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti EU izbori

Vuljanić otkrio kako je u mandatu u Europarlamentu uštedio 50.000 eura

Plaća je odlična tamo. Svatko normalan voli zaraditi odličnu plaću. Neću ukrasti, neću prevariti, neću mito primiti, ali hoću odličnu plaću. Hoću, ako znam nešto raditi, ako su me izabrali, hoću da me se dobro plati i nije me nikad bilo sram toga, rekao je Vuljanić
03. svibnja 2019. u 11:00 14 komentara 4248 prikaza
Nikola Vuljanić
Foto: VL
Pogledajte galeriju 1/5

Bivši hrvatski europarlamentarac i jedan od osnivača Laburističke stranke koju je napustio početkom 2015. godine Nikola Vuljanić danas je gostovao u TV studiju Večernjeg lista.

VEČERNJI TV Zaiskrilo između Bulja i Sokola: Vi ste se dodvoravali predsjedniku Srbije Vučiću

Vuljanić je govorio o aktualnoj političkoj situaciji, izborima za Europski parlament, kandidatima i kampanji... Otvoreno kaže da je u mandatu u Europarlamentu uštedio 50 tisuća eura, ali i radio više nego ikada u životu, govori i o tome kako je doista biti europarlamentarac, o životu u Bruxellesu...

Pratite razgovor uživo:

Vuljanić je rekao da su mu tijekom izbora i mandata PR savjetnici govorili da ne spominje plaću.

– Ja nisam naučen lagati. I Biblija to kaže, istina će vas osloboditi. Istina je zapravo jedini način da se čovjek riješi tih repova. Lijepo kažeš "to je" i točka. Plaća je odlična. Svatko normalan voli zaraditi odličnu plaću. Neću ukrasti, neću prevariti, neću mito primiti, ali hoću odličnu plaću. Hoću, ako znam nešto raditi, ako su me izabrali, hoću da me se dobro plati i nije me nikad bilo sram toga – rekao je Vuljanić.

Objasnio je kako je uspio uštedjeti 50.000 eura iako je tamo bio samo godinu dana i još šest mjeseci primao plaću.

– Lijepo. Plaća mi praktično nije trebala, platio sam porez, imao sam 320 eura dnevnice i to je više nego dosta za normalan život. Nisam išao u elegantne hotele, ekskluzivne restorane, ne idem ni inače, a ono što si ne mogu priuštiti sad s normalnom plaćom, nisam htio ni tamo – rekao je Vuljanić, dodajući da se nije posebno odricao ni preskakao ručkove.

Zagreb: Eksplozija u Prečkom Eksplozija u Prečkom Dvije osobe privedene. Policija: Eksplodiralo je neutvrđeno sredstvo

Vuljanić je rekao da europarlamentarci mogu mnogo raditi ako žele, odbacujući žalbe nekih da se njihov rad ne vidi.

– To da se to ne vidi, pa to je njihova pogreška. Ako imaš ured u Hrvatskoj, a svaki zastupnik u Europskom parlamentu ima ured u Hrvatskoj, pa daj tim curama i dečkima u uredu materijala da to ovdje razglase, da se čuje da nekog vraga radiš tamo – rekao je Vuljanić. Rekao je da su mu često dolazili politički lobisti, poput oporbe iz Irana i službenih delegacija iz Turske.

Rekao je da se ne možete baviti svime te kritizirao "političare opće prakse" poput nekih u Saboru, koji se, kaže, javljaju po svakoj točki.

– To ne funkcionira – rekao je Vuljanić.

Od europarlamentaraca najčešće se družio s Toninom Piculom iz SDP-a, a s današnjim premijerom Andrejem Plenkovićem baš i ne, iako ga je pohvalio.

– Dobri smo si, ne mogu reći da je bio nekorektan ni u kojem trenutku. Vrijedan je i korektan. Ima mnogo veze u diplomaciji i dobivao je informacije prije nego ja i gotovo da nije bilo situacije da ne nazove i kaže: "Gledajte, Nikola, bilo bi korisno tamo otići." Stvarno kolegijalan i korektan, jednu ružnu rečenicu ne mogu reći – rekao je Vuljanić za Plenkovića, dodajući da mu tada nije palo na pamet da bi tako brzo mogao postati premijer iako je imao kapaciteta.

Spočitnuo mu je pak aroganciju, u čemu ga je usporedio s bivšim premijerom Zoranom Milanovićem.

– To je ta mlada garda iz Ministarstva vanjskih poslova – rekao je Vuljanić.

NOVE PROMETNE OZNAKE Hrvatska prva uvodi 3D signalizaciju za pogrešan smjer na autocestama

Za HDZ-ova Karla Resslera rekao je da je "životno iskustvo bitno, a ovaj dečko ga nema". Pohvalio je akciju SDP-ove Biljane Borzan oko jednake kvalitete robe, kao i rad Marijane Petir.

Rekao je da je podizanje dobi za odlazak u mirovinu nešto neizbježno.

– Ljudi dulje žive, sve je više staraca, sve manje vas mladih – rekao je Vuljanić.

Kritizirao je SDP-ovu podršku referendumu protiv podizanja dobi.

Suludo. Vrhunsko licemjerje, SDP je donio taj zakon – rekao je Vuljanić.

Rekao je da SDP i HDZ imaju "iste rezone" te da je riječ o neoliberalnim strankama.

Petir, Tomašić i Hasanbegović UDAR NA VLADAJUĆE Trojka za birače kojima HDZ nije dovoljno desno

Osvrnuvši se na svoj odlazak iz stranke, rekao je da su mu u Laburistima zamjerili što "ljevičari". Smatra da je neki oblik socijalizma budućnost.

– Ako ne počnemo dijeliti siromašnima, poklat ćemo se – rekao je Vuljanić.

– Lesar bi mi prigovarao što s tim socijalizmom idem van, a ja rekoh: "Drago, taj socijalizam ima 15 posto pristaša u Hrvatskoj, možda i 20, ne znam." Ali to nije socijalizam druga Tita, to je samo inzistiranje na tome da svi moraju imati djetinjstvo, hranu, krov nad glavom, posao, medicinsku njegu, školovanje i starost. Ono što ostane, dragi kapitalisti, podijelite si to. Ali ovo je za ljude od Cipra do Sjevernog pola obavezno. Ako toga nema, nema Europe. Kako će Europa preživjeti s gladnima na jednoj strani, a novim Mercedesima na drugoj? – rekao je Vuljanić.

Vidi li stranku u Hrvatskoj koja bi mu bila po guštu?

– Ne, jer bih bio u njoj. Najbliži politički i ljudski mi je HSS s Krešom Beljakom, unatoč svim prigovorima. Čovjek ima srce i tim srcem ide u javnost. Ako toga nema, ako bez erosa ulazite u politiku, samo kalkulacijom, od toga nema koristi ni vama ni nikom drugom – rekao je Vuljanić.

Pogledajte video o uvođenju eura:

Tri, dva, jedan – kuhaj!
Komentari ne staju! Gledatelji ovo zamjeraju pobjednici showa: 'Tužno. Trebala je to učiniti, nije fer'
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • spectator:

    Nikola Vuljanić, prvi uhljeb Dragutina Lesara. Tko ga ne bi volio :)))))

  • chemica:

    Ajde da konačno saznamo tko nas je sve uopće "predstavljao" u EU parlamentu. Za ovog mi je prva vijest. Ma jeste li sigurni? Zbilja? Da provjerite još jednom? Eto o koliko se "važnim" likovima radi. Ajde, bar ih plaća ona bedasta EU.

  • midea:

    uvesti smrtnu kaznu za ove burokrate krpelje krvopije , narodi gladuju a ovi se razbacuju milijunima eura mjesečno !