Naslovnica Vijesti Hrvatska

Trojka za birače kojima HDZ nije dovoljno desno

Željka Markić u kampanji je protiv HDZ-a, a
 profilirali su se kandidati za birače kojima je ta stranka previše “light”
30. travnja 2019. u 06:46 154 komentara 7517 prikaza
Petir, Tomašić i Hasanbegović
Foto: Duško Jaramaz/Grgo Jelavić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Andrej Plenković sastavom liste HDZ-a za europske izbore 26. svibnja dao je dodatni impuls strankama od centra nadesno u šansama da, unatoč dosad iznimno niskoj izlaznosti, ipak osvoje mandat u Parlamentu EU.

Karlo Ressler EUROPSKI IZBORI Ressler: HDZ za razliku od drugih ima vrijednosti, znanje i vjeru u Hrvatsku

‘Kažu da se ne znaš potpisati’

Osim slabašne HDZ-ove liste na kojoj nema političkih teškaša, u prilog desnici igraju i katoličke udruge predvođene Željkom Markić, odnosno inicijativa Narod odlučuje koja je na društvenim mrežama pokrenula kampanju kojom poziva birače na birališta 26. svibnja.

“Kažu da se ne znaš potpisati, pokaži im da znaš zaokružiti. Izađi na EU izbore 26. svibnja. Tvoj glas je bitan... Izađite na EU izbore i kaznite kradljivce referenduma...” Iz slogana inicijative Narod odlučuje posve je jasno da je prva meta HDZ i da se poziva birače da kazne Plenkovićevu Vladu koju optužuju da je “ukrala” glasove za referendum o izmjeni izbornih pravila premda su u hashtagovima te inicijative i SDP, HNS, SDSS te IDS.

Osim toga, Željka Markić baš na dan izborne šutnje, 25. svibnja, organizira i Hod za život, što HDZ-u nikako ne ide u prilog. Iako je desnica razmrvljena kao i ljevica, na desnom političkom spektru profiliralo se troje kandidata koji bi mogli privući glasove razočaranih HDZ-ovih birača, odnosno onih HDZ-ovaca koji smatraju da je ta stranka s Plenkovićem postala previše liberalna, ideološki neutralna ili “light” verzija HDZ-a.

CROBAROMETAR EU izbori: HDZ-u i SDP-u pada potpora, Amsterdamska koalicija bilježi rast

To su Ruža Tomašić, Marijana Petir i Zlatko Hasanbegović. Sve troje su u jednom trenutku bili na HDZ-ovim koalicijskim listama, a Hasanbegović je bio i član te stranke. R. Tomašić je na euroizborima i 2013. i 2014. godine na HDZ-ovoj koalicijskoj listi bila rekorderka po broju osvojenih preferencijskih glasova (2013. godine 64.000 glasova, a 2014. 107.000), a Marijana Petir je 2014., tada kao članica HSS-a, na HDZ-ovoj koalicijskoj listi osvojila gotovo 43.000 glasova.

Hasanbegović nije bio kandidat na euroizborima, ali je bio zvijezda Karamarkova HDZ-a. Marijana Petir rekla nam je kako u prvom redu računa na svoje birače iz 2014., a sad smatra da ih ima još više jer je u samo dva dana uspjela skupiti oko 11.000 potpisa potrebnih za kandidaturu s nezavisnom listom na euroizborima.

– Ja sam pučanka, demokršćanka, pozicionirana od centra prema desno i u tom bazenu su moji birači. Očekujem glasove birača koji dosad nisu izlazili na euroizbore, ali i glasove onih koji su razočarani postojećim establišmentom, i to ne samo od centra na desno jer mi prilaze birači koji sa mnom nisu u istoj ravni kada je riječ o ideološkom usmjerenju, ali smatraju da sam bila najbolja hrvatska zastupnica u EU parlamentu. Očekujem i glasove HSS-a jer to što Beljak radi nema veze sa zdravim razumom – objasnila je M. Petir.

#zakogaglasam Panel rasprava Vuletić: Ako treba i fizički ću braniti hrvatske interese u Europskom parlamentu

Rekla je da je odbila ponudu Andreja Plenkovića da se učlani u HDZ kako bi bila kandidatkinja na HDZ-ovoj listi jer smatra da ljudi iz Hrvatske odlaze baš zato što su za posao i napredovanje primarne partijske iskaznice, a ne znanje i sposobnost. Ruža Tomašić pak računa na iste birače kao i prije pet godina, a među njima i na birače HDZ-a.

Nismo izdanak HDZ-a

– HDZ-ovi birači sa mnom igraju na sigurno, nisam nova kandidatkinja, dokazala sam se u EU parlamentu, bila sam najaktivnija zastupnica. I kad sam bila na HDZ-ovoj koalicijskoj listi za mene su glasali HDZ-ovi birači jer su smatrali da time neće izdati svoju stranku – smatra R. Tomašić.

HDZ predstavio kandidate za izbore IZBORI PRED VRATIMA HDZ već tri mjeseca pada, SDP ima nikad gori rejting

Zlatko Hasanbegović iz Neovisnih za Hrvatsku pak poručuje da ta stranka nije izdanak HDZ-a i da prvo računaju na sve one koji će prvi put izaći na euroizbore, zatim na tradicionalne pravaške birače te na birače koji su njega i Brunu Esih podržavali dok su bili na listama HDZ-a.

– Neovisni zastupaju autentičnu politiku kao što sam je i ja zastupao dok sam bio u HDZ-u jer HDZ svoju politiku nije imao – rekao je Hasanbegović.

Bruna Esih kritiziriala premijera

r
Reserved
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
 • Avatar dpejakovic
  dpejakovic:

  Ono kad si ljevičar novinar i svaki tekst ti je obojen tvojim svjetonazorom. Novinarstvo kod nas ne postoji!

 • lojtra2:

  Hod za život si baš paše na "dan mladosti". Podržavam!

 • Maza23:

  Glasati ću za gosp. Ružu Tomašić I to iz jako važnog razloga po mom mišljenju. U EU parlamentu bila je medu prvih 10 zastupnika po zalaganju (radu). Kada budemo ljude nagradivali prema radu našoj domovini će krenuti bolji dani.