Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Večernji TV

Peternel o očekivanom broju mandata: 'Bude li manje od 30-ak, bit ću tužan'

– Mostovci su odlučili otići sami, prekinuli su pregovore i rekli da imaju neke adute u rukavu. Želim im sreću – rekao je Peternel.
18. svibnja 2020. u 10:55 34 komentara 14270 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

Igor Peternel iz Domovinskog pokreta Miroslava Škore govorio je u studiju Večernjeg lista o nadolazećim izborima, pregovorima s Mostom i očekivanjima. Poručio je kako mu je žao što je došlo do prekida pregovora s Mostom te istaknuo da na izborima očekuje osvojiti više od 30 mandata.

Zagreb: Osnivačka skupština stranke Miroslava Škore - Domovinski pokret PROPALI PREGOVORI Škoro: Ako je to konačna odluka Mosta, mogu je ovjeriti kod javnog bilježnika

– Mogu samo reći da se nismo dogovorili, da mi je žao zbog toga – rekao je Peternel na početku govoreći o pregovorima s Mostom.

– Mostovci su odlučili ići sami, prekinuli su pregovore i rekli da imaju neke adute u rukavu. Mislim da smo ga trebali postići s obzirom na to da tu nije bilo previše prijepora. Nitko ne kaže da poslije izbora ne možemo ponovno razgovarati. Želim im sreću.  – rekao je Peternel.

Jesu li tražili jamstvo da nakon izbora nećete ići u koaliciju s HDZ-om?

– Svaka stranka koja kreće u parlamentarne izbore s namjerom da ne mijenja stvari nego želi biti opozicija četiri godine, nema što tražiti u politici. Mi imamo svoj program, želimo da se stvari mijenjaju i da se barem jedan dio našeg programa realizira. Težimo da budemo senior partner, da ne budemo nikome privjesak. Ali ako postoji ozbiljna volja partnera koji dobije povjerenje građana da participira u parlamentu, onda ćemo s takvim partnerima razgovarati na temelju programa i na temelju onoga za što smo dobili povjerenja građana i tražiti da se barem 80 posto onoga što zastupamo i što smo zastupali u sljedeće četiri godine realizira – rekao je Peternel i dodao da će, ako se to ne ispuni, biti u opoziciji.

Razbijanje duopola HDZ-a i SDP-a

Rekao je i kako neće uopće špekulirati o koaliciji s HDZ-om jer se ne zna kako će izgledati Sabor. Rekao je i da su izašle neke ankete u koje ne vjeruje te da će dobiti mnogo više mandata nego što te ankete pokazuju.

– Meni je mnogo više žao što nismo išli zajedno (s Mostom) zbog te percepcije javnosti, pozitivnog zanosa nego zbog toga što će tu doći do matematičke štete – rekao je Peternel i dodao da se njihov rezultat ne bi trebao previše promijeniti u jedinicama u kojima Most dobro stoji.

– O koalicijama je rano govoriti. Ono što vam mogu reći na nekoj je načelnoj razini. Vi duopol razbijate u svakom slučaju ako se dogovorite ili s HDZ-om ili sa SDP-om... Ovo je reforma zdravstva, javne uprave... tri-četiri takve politike koje su bitne i za koje smatrate da su bitne, a koje HDZ i SDP godinama nisu htjeli napraviti... Ako se takve stvari realiziraju, onda se tako razbija duopol – rekao je Peternel i dodao da ih se tako može natjerati da promjene stvari.

– Sve je moguće, ja u te ankete ne vjerujem. Vjerujem da ćemo dobiti mnogo više podrške nego što te ankete pokazuju. O koalicijama će se početi razgovarati kada dođu prvi izborni rezultati – izjavio je Peternel.

Rekao je i kako smatra da manjine ne bi trebale biti presudne za većinu. 

– Smatram da to nije odraz legitimiteta, a nije ni fer prema manjinama da se na njih vrši pritisak – rekao je Peternel. 

Grmoja i Petrov podržali Škoru nikola Grmoja: 'Ja bih volio da Škoro samostalno donosi svoje odluke, ali ti ljudi, taj krug oko njega...'

Koliko mandata očekujete?

– Po izbornim jedinicama nisam računao mandate, ali bude li manje od tridesetak, bit ću tužan – rekao je Peternel.

Rekao je i kako ova kampanja ne može proći ''u stožeru i oko korone''. 

– Mi smo se sada pojavljivali samo na groblju jer smo samo i na groblja trebali ići – rekao je Peternel. Dodao je kako će ''apsolutno raditi'' konferencije o drugim temama, a ne samo o prošlosti.

– Svibanj je mjesec takav kakav jest. Započinje jednom komemoracijom, pa drugom... Svi mi malo kalkuliramo. Dolaze izbori i određujemo svoj tajming. Sad ćemo se, kako izborna kampanja bude išla, otvarati prema drugim temama. Pripremamo mnogo iznenađenja – rekao je Peternel.

– Obraćamo se vrlo širokom biračkom tijelu – rekao je Peternel.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Mirko Drašković
18 bjegunaca
Europol objavio fotografije najtraženijih seksualnih predatora, među njima je i Hrvat
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?