Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministri idu na odmor

Zadnja sjednica Vlade prije ljetne stanke: Cijene hrane i kozmetike više neće biti ograničene

Zagreb: U Banskim dvorima održana sjednica Vlade
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
30.07.2020.
u 14:18

Premijer Plenković kazao je da je ovo zadnja fizička sjednica Vlade prije ljetne stanke te da će biti još jedna telefonska sjednica

Na sjednici Vlade ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da je danas u Hrvatskoj zabilježeno 78 novooboljelih od koronavirusa

 

"Ovo je naša zadnja fizička sjednica Vlade prije ljetne stanke, bit će još jedna telefonska sjednica. Iduća će biti 20. kolovoza", kazao je premijer Andrej Plenković na početku sjednice.

"Upravo je došla informacija, danas je 78 novooboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj, a ukupno je 4993 pozitivnih osoba na koronavirus", kazao je ministar zdravstva Vili Beroš. Novo žarište nastalo je na vjenčanju u Našicama, a u Dalmaciji vjenčanje u okolici Sinja, istaknuo je Beroš.

U proteklom tjednu ukupno je 464 novooboljelih, a preminulo je 16 osoba, od kojih su četiri bile na respiratoru.

"Kumulativna 14-dnevna stopa incidencije potvrđenih COVID-19 slučajeva je 25,4 na 100.000 stanovnika. U posljednjih tjedan dana oboljele su 44 osobe zaposlene u zdravstvenom sustavu", istaknuo je Beroš.

"Pridržavanjem mjera i nošenjem zaštitne maske prije svega čuvamo zdravlje drugih. Dok smo u grupi, nošenjem maske, fizičkim razmakom i higijenom smanjujemo prijenos zaraze", rekao je Beroš. 

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da su se pojavila lokalna žarišta i to u Vukovarsko-srijemskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Riječ je o okupljanjima poput svadbi.

Utvrđeno je 273 nepravilnosti kod provjere pridržavanje mjera. Stožer poziva gospodarske subjekte na poštivanje mjera. Želi se senzibilizirati stanovništvo da se smanji širenje virusa, kazao je Božinović.

Vlada je na sjednici prihvatila Nacrt sporazuma EK i država članica sudionica o nabavi cjepiva protiv bolesti COVID-19 te ministru zdravstva dala ovlast za potpisivanje pisma kojim EK obavještava o okončanju postupaka u Hrvatskoj potrebnih za potpisivanje Sporazuma.

Ministar zdravstva Vili Beroš podsjetio je, obrazlažući prijedlog odluke o prihvaćanju nacrta sporazuma, da trenutačno ne postoji cjepivo protiv koronavirusa niti specifično liječenje za ovu bolest.

"Na temelju predloženog sporazuma, EK se uime država članica sudionica ovlašćuje sklopiti prethodne sporazume o kupnji s proizvođačima cjepiva radi nabave cjepiva i suzbijanja ove bolesti na razini EU", dodao je ministar.

Pristupanjem ovom Sporazumu, Hrvatska potvrđuje namjeru kupnje cjepiva te stječe pravo na nabavu određenih količina cjepiva.

To se pravo ostvaruje tek sklapanjem posebnih sporazuma s  proizvođačem cjepiva po cijeni koju je uime država članica sudionica ispregovarala EK. "Sporazum predstavlja temelj EK za sklapanje prethodnih sporazuma s proizvođačem cjepiva, a svaka država članica sudionica donosi samostalno odluku  o sklapanju posebnih ugovora s proizvođačem cjepiva o njegovoj nabavi", naveo je Beroš.

Vlada je donijela i uredbu o osnutku Ureda potpredsjednika Vlade kojom je utvrđen djelokrug rada, način upravljanja, radna mjesta i okvirni broj državnih službenika u Uredu. Uredba stupa na snagu prvog dana od dana objave.

Zakonom o Vladi, naime, određeno je da se za potpredsjednika Vlade koji nije čelnik ministarstva ustrojava Ured potpredsjednika Vlade, pojasnio je potpredsjednik Vlade Boris Milošević koji će biti na čelu Ureda.

Od mjera kontrole cijena izuzeti prehrambeni i kozmetički proizvodi

Vlada je od iznimnih mjera kontrole cijena za određene proizvode izuzela prehrambene i kozmetičke proizvode za svakodnevnu upotrebu, dok će se te mjere i dalje primjenjivati na lijekove, medicinske proizvode, zaštitne maske, zaštitnu odjeću i opremu te dezinfekcijska sredstva.

Uzimajući u obzir da je opskrba stanovništva kroz maloprodajne lance redovita te da nije bilo nestašice proizvoda na tržištu, od iznimne kontrole cijena izostavljaju se prehrambeni i kozmetički proizvodi za svakodnevnu upotrebu, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Time će se, rekao je Ćorić, omogućiti funkcioniranje tržišta u skladu s načelima ponude i potražnje. 

Dodao je kako u Hrvatskoj nije prestala ugroza od bolesti COVID-19, pa se izvorna odluka nastavlja primjenjivati na lijekove, medicinske proizvode, zaštitne maske, zaštitnu odjeću i opremu i dezinfekcijska sredstva.

Podsjetio je da je svrha odluke o iznimnim mjerama za određene proizvode od 15. ožujka ove godine, koja je dopunjena 30. travnja, sprečavanje negativnih učinaka promjene pojedinih cijena proizvoda, a time i mogućnosti monopolističkog određivanja cijena proizvoda u okolnostima epidemije bolesti COVID-19.

Odluke su, kazao je, donesene kako bi se zaštitili potrošači i njihovo zdravlje.

Ključne riječi

Komentara 35

ST
stefj
13:31 30.07.2020.

E da, ono što su Šveđani prolazili pred par mjeseci sada moramo proći mi. Kod njih samo postoji mjera ograničenog okupljanja i zabrana posjeta staračkim domovima, a već skoro 2 mjeseca imaju konstantan pad novooboljelih... Treba reći i to da nikada nisu bili niti blizu preopterećenja zdravstvenog sustava. A sjetite se medijskog linča... I to je to, crta se povlači kada epidemija prođe, a ne na početku...

DU
Deleted user
13:29 30.07.2020.

Ma sve OK...vec zasto zaduzenje od 660 milijuna eura,,,a Plenki rekao,,,donjeo sam nam 22 milijarde eura...........

Avatar Sandinista
Sandinista
13:41 30.07.2020.

Mudrijaši Slavonci su masovno prebacili svadbe iz Vukovarsko-srijemske županije u Osječko-baranjsku. Jako pametno i jako dovitljivo. Umjesto da povećaju natalitet, slavonske svadbe će ostati zapamćene po povećanju mortaliteta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije