Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otisak prsta

Uz pomoć AFIS-a razotkrili kradljivca iz 2008.

AFIS
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
09.10.2015.
u 21:35

AFIS je sustav za identifikaciju otisaka prstiju. Do 2006. policajci su otiske prstiju i dlanova pregledavali ručno

Da tehnologija može biti vrlo korisna pri otkrivanju kaznenih djela počinjenih prije više godina, na svojoj koži osjetio je Idriz O., koji je uhićen i pritvoren zbog krađe počinjene 2008. A da je upravo on počinitelj, otkrilo se nakon što ga je identificirao AFIS (automatski sustav za identifikaciju otiska prstiju, op. a.). Naime, kada je Idriz O., koji je inače višestruko osuđivan i zatvaran zbog imovinskih delikata, 2008. počinio krađu, za sobom je ostavio otiske prstiju. Ti su otisci ubačeni u AFIS i pregledom baze od 120.000 otiska prstiju, policija je dobila poklapanje, koje ih je dovelo do Idriza O.

Njega je, pak, to dovelo do suca istrage zagrebačkoga Županijskog suda, koji mu je odredio istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, s obzirom na to da je Idriz O. državljanin BiH koji zadnjih godinu dana s obitelji živi na području Vrbovca. Istražni zatvor mu je zamijenjen jamčevinom od 10.000 kuna.

Što se tiče AFIS-a, riječ je o sustavu koji je hrvatska policija dobila 2006., i koji joj je otad znatno olakšao posao. Naime, do AFIS-a hrvatska je policija baze otisaka prstiju i dlanova, pohranjene u Centru za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić”, pregledavala – ručno. Kada je 2006. dobila AFIS, u njega je pohranjeno 120.000 otisaka prstiju i 15.000 otiska dlanova. Prednost AFIS-a je što u osam minuta može pregledati tih 120.000 otiska te izbaciti 15 najsličnijih traženom počinitelju. Dodatna prednost je što policija uz pomoć njega može pregledavati i stare neriješene zločine. Koliko je AFIS koristan govori i podatak da je Željko Milovanović, ubojica Ive Pukanića i Nike Franjića, identificiran upravo zahvaljujući AFIS-u. Naime, otiske prstiju nađene u Petrinjskoj nakon likvidacije AFIS je prepoznao kao Milovanovićeve jer su u AFIS-u njegovi otisci bili pohranjeni zbog krađe koju je 1988. počinilo u Belom Manastiru.

>> Kako je krijumčar kokaina htio krivotvoriti hrvatsku putovnicu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije