Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Uvoz hrane u siječnju manji za 10,2%, vanjskotrgovinski deficit smanjen za 31,9%

Najveći pad vrijednosti uvoza zabilježen je kod mesa i jestivih klaoničkih proizvoda za 7,5 milijuna eura, dok je najveći pad vrijednosti izvoza za isto razdoblje zabilježen kod riba i rakova, mekušaca i ostalih vodenih beskralježnjaka za 3,8 milijuna eura
16. travnja 2021. u 11:52 0 komentara 618 prikaza
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković
Foto: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Vanjskotrgovinski deficit u razmjeni poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u siječnju je u odnosu na isto razdoblje lanjske godine smanjen za 31,9% te iznosi 61,4 milijuna eura, privremeni su podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Vrijednost izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda povećana je za 1,1%, tj. za 1,9 milijuna eura, na 175,9 milijuna, a vrijednost uvoza smanjena je za 10,2 % ili za 26,9 milijuna eura te iznosi 237,3 milijuna eura.

poljoprivreda Javni poziv Grad Zagreb osigurao dva milijuna kuna za poljoprivrednike

Najznačajnije promjene vrijednosti izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za siječanj 2021. u odnosu na siječanj prošle godine odnose se na rast izvoza žitarica za 3,4 milijuna eura, rast izvoza živih životinja za 2,6 milijuna, rast izvoza masti i ulja životinjskog ili biljnog podrijetla te proizvoda njihove razgradnje; prerađene jestive masti; životinjskih ili biljnih voskova za 2,1 milijun eura, rast izvoza jestivog voća i orašastih plodova; kore agruma ili dinja i lubenica za 1,9 milijuna te rast izvoza jestivog povrća, pojedinih korijena i gomolja za 1,3 milijuna eura.

Najveći pad vrijednosti uvoza zabilježen je kod mesa i jestivih klaoničkih proizvoda za 7,5 milijuna eura, dok je najveći pad vrijednosti izvoza za isto razdoblje zabilježen kod riba i rakova, mekušaca i ostalih vodenih beskralježnjaka za 3,8 milijuna eura, navodi DZS.

Velika suša na području Slavonije i Baranje Klimatske promjene uništavaju inovacije u proizvodnji hrane Proizvodimo 21% manje hrane nego što bismo da je klima ostala ista kao 60-ih

"Kvantitativni pokazatelji su pozitivni i pokazuju da se krećemo u dobrom smjeru, no sama struktura vanjsko-trgovinske razmjene poljoprivredno- prehrambenih proizvoda upućuje da su najznačajniji proizvodi u izvozu oni niske dohodovne vrijednosti. U strategiji razvoja poljoprivrede do 2030. definiran je cilj jačanja proizvodnje proizvoda dodane vrijednosti te, naravno, i jačanja izvoza takvih proizvoda, a što će dovesti do dodatnog i ubrzanog rasta vrijednosti poljoprivredne proizvodnje te smanjenja vanjsko-trgovinskog deficita odnosno povećanja vrijednosti izvoza", kazala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

ČEKAJU DIJETE
Rođen u ratnom Sarajevu, odbio nastupati za Hrvatsku, a sada će oženiti zanosnu Riječanku
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.