Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Usred revolucije

"Uspio sam pobjeći iz pakla koji je zahvatio Libiju"

zakula01
Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
01.03.2011.
u 17:36

Iz kampa u Zellahu Hrvoje Žakula i njegovi kolege krenuli su u petak. U subotu su stigli u Hrvatsku

- Sve je u našem kampu bilo uobičajeno. Radilo se, međuljudski odnosi izvrsni, Libijci prijateljski raspoloženi. A onda, mislim da je bio ponedjeljak, čuli smo za nemire u zemlji. Nastavili smo raditi sve dok poslodavac iz američke tvrtke nije zaustavio proizvodnju. Počela je evakuacija strojeva i opreme milijunske vrijednosti. Odlučeno je da i mi napustimo zemlju. Bilo je različitih kombinacija – cestom pa avionom do Tripolija, avionom u Hrvatsku... Onda je stigao mail da krećemo 25. veljače poslijepodne – priča Karlovčanin Hrvoje Žakula, radnik Geofizike, koji je iz Libije, iz Zellaha, stigao u subotu navečer. 

U kampu, nedaleko od toga grada, bio je od 25. siječnja. Drugi put, prvi put je otišao u rujnu prošle godine i proveo 74 dana.

Konvoj spasa

– Odlično je bilo. Čovjek se oduševi atmosferom koja vlada među radnicima, i nama iz Geofizike, i Libijcima. Ljubazni su, srdačni, pošteni, prijateljski raspoloženi... Takvi su bili sve vrijeme. Kad smo odlazili iz kampa, plakali su – kazuje. 

Iz svojeg kampa krenuli su u konvoju vozila, u prošli petak prema aerodromu u Zellahu. 

– Na jednom kontrolnom punktu prvi smo put vidjeli ljude s puškama - prisjeća se Žakula. 

Avionom su došli u Tripoli. Prošli su kontrole i sjeli u avion za Hrvatsku.

– Dolili smo gorivo, a onda smo čuli da neće pustiti da poletimo dok ne platimo 6000 dolara. Počeli smo skupljati novac, ali navodno je to riješio netko iz našeg veleposlanstva - kaže Žakula.

Goriva ipak nije bilo dovoljno, pa je avion sa 108 putnika umjesto u Zagreb sletio u Split. 

– Pomislio sam: "Evo me doma, sad mogu i pješice!" Čekali smo oko dva i pol sata i poletjeli u Zagreb – opisuje otkrivajući da je u svemu bilo najteže znati da se njegova obitelj brine za njega.

Kada je, oko 23 sata, avion sletio na Pleso, u zagrljaj mu je potrčala supruga Manuela. 

Neću te pustiti natrag

U tri godine braka, kaže, prošli je tjedan bio najteži. 

– Čuli smo se mi, on je tvrdio da je sve u redu, da ne dižem paniku, ali... Pokušavaš se kontrolirati. Izvana sve izgleda u redu, a iznutra se raspadaš. 

Neopisiva je to bol i onaj tko to nije prošao ne može ni zamisliti kakva je – kaže. Hrvoje, elektrotehničar koji u zemlji nije nalazio posla kojim bi mogao prehraniti obitelj. Kaže da još ne zna što će dalje. Ovisit će to o tvrtki u kojoj je zaposlen. 

– Ne vjerujem da će ovdje biti posla kojim možeš prehraniti obitelj. To je razlog zašto ljudi odlaze van – kaže i dodaje da je spreman u inozemstvu ponovo raditi ono što je u Hrvatskoj radio šest godina – “rudarski posao, na probijanju tunela”.

Od Libije nije odustao.

 – Kad više ne bude opasnosti, mislim da će to opet biti država u kojoj se može zaraditi - smatra.

– Ne! Neću te pustiti natrag – poručuje Manuela.

Komentara 7

EV
ebes vl i njegove admine
20:11 01.03.2011.

ali ono sto je tragicno u cijeloj ovoj prici jest cinjenica da hrvati moraju trbuhom za kruhom u svijet, ukljucivsi i na razne platforme diljem svijeta, dok ove hrvatske politicke protuhe gaze po vlastitom narodu i poklanjanju hrvatske nacionalne resurse stranim kompanijama za spas vlastitih lijenih i lopovskih guzica. pa tako u hrvatskoj, istrazuju i crpe plin, a sutra i naftu, strane (trenutno najvise talijanske i madjarske) kompanije koje osim zagadjivanja prirode i naplacivanja visoke cijene navedenih energenata, zapravo djeluju stetocinski na cijelo hrvatsko gospodrastvo.

CR
Crollywood
20:39 01.03.2011.

Drago mi je da se gosp.Žakula zdrav izvukao. Veli Joze! Nije ti ni u Libiji bolja situacija za domaće pučanstvo. Gadafi je od1969. na vlasti a još uvoze strane nevisokokvalificirane radnike.Da je uložio više u obrazovanje imao bi domaće stručnjake... Tih 6 i nešto milijuna Libijaca bi od nafte koja se crpi mogli svi biti bogati,da se zarada pravilno rasporedi...

EV
ebes vl i njegove admine
20:05 01.03.2011.

i sto sad? koga briga! bjezanje nije bas neki castan cin, koliko mi je znano. zasto ne pisati o onima koji herojski riskiraju vlastite zivote u drugim zemljama za spas tudjih zivota? umjesto pisanja o pojedincima koji se bogate i zive na iskoristavanju prirodnih resursa stranih drzava. svi ti poslovi su visokorizicni i prerana smrt je uracunata, ali i dobro placena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije