Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLITIČKI INTERVJU

VIDEO Grbin: Burić se nije ispričala, zna se što je isprika. Neću se ispričati Plenkoviću

Zagreb: Predsjednik SDP-a Peđa Grbin
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/4
18.01.2023.
u 16:03

Emisiju je moguće pratiti na stranici Večernjeg lista kao i na društvenim mrežama.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin gostovao je u studiju Večernjeg lista gdje je komentirao aktualne političke događaje, među ostalim kontroverznu izjavu HDZ-ove Majde Burić, nove ministre u Vladi, kao i nadolazeće izbore te moguću koaliciju. Emisiju je vodila novinarka Petra Maretić Žonja.

Na samom početku čelnik SDP-a komentirao je jučerašnju izjavu HDZ-ovke Majde Burić o 'rusoljubnom' i 'srboljubom' srcu zastupnice Radničke stranke Katarine Peović.

"Nadao sam se da su te poruke iza nas. Nekako smo se takvog govora riješili iako je bilo ispada s desne strane koji su znali prozivati prije svega političarke. Nadam se da se taj govor vratio samo na jedan dan. Mislim da je bitno da su sve stranke, pa i HDZ, ogradile. Bitno je što se ogradio i premijer. U 2023. godini smatrati da je uvreda za nekoga da ima srboljubno srce je strašno", kazao je Peđa Grbin.

"To nije bila isprika ako kreneš s onim ako sam nekoga uvrijedila", napomenuo je komentirajući ispriku HDZ-ove i ustvrdio kako se zna što je isprika.

Na pitanje hoće li se on ispričati jer je kazao Plenkoviću da je glup, kazao je kako neće i podsjetio da je Albert Einstein definirao glupost kao činjenje jedne te iste stvari očekujući drugačiji rezultat.

Podsjećamo: Grbin Plenkoviću: 'Pa jeste li vi glupi, u svim državama su cijene dizane na više. Uvođenje eura je trebalo biti dobro, majstore i to ste uprskali'

"Ponašanje je bilo glupo", napomenuo je i podsjetio je kako su svi upozoravali Vladu, od Vlade pa do stručnjaka.

Osvrnuo se i na rast cijena, te što bi SDP učinio da su oni na vlasti.

"Prepuštanje tržištu kao takvom...vidjeli smo kako to funkcionira. Objavili bismo crne liste. To je prvi korak. Vlada je krenula u rat s trgovcima, a trebalo je ići u dijalog. Jučer smo vidjeli podatke o inflaciji. Treba uskladiti mirovine s inflacijom. Moramo napraviti na mirovine ne gube na vrijednosti. Nadalje, porez na oslobođenje i dohodak se mora povezati. Ljudima se mora povećati. Dodaci kao što je prekovremeni rad, rat noću moraju biti regulirani Zakonom", objasnio je Grbin.

Komentirao je dolazak Branka Bačića na čelo Ministarstva graditeljstva.

"HDZ-ova Vlada govori da oporba samo kritizira. Predložili smo da se sve stavi pod isti krov da se ljudi ne gubi u birokraciji. Godinu i pol dana smo izgubili. Vlada je odbijala naše prijedloge, a sad ih iznosi Branko Bačić. Ovo nije sakupljanje političkih poena."

Osvrnuo se i na odlazak Nataše Tramišak.

"Tramišak je u ovoj Vladi bila među onima koji su manje loši. Bilo je onih koji su trebali ići prije nje. Banožić prvi, Beroš drugi. Ona je izašla u javnost da je dobila prijetnje i zato je morala otići. Mi ne znamo tko je prijetio i zašto je prijetio. Pravi razlozi su ti da je odlučila surađivati s pravosudnim tijelima Europske unije i unutarstranačke borbe".

"Plenkovićevi socijaldemokrati su pokazali što su i tko su. Oni su tu da ga podrže kad to treba. Pokazali su to prije nove godine", kazao je Grbin komentirajući pohvale Socijaldemokrata o smjeni N. Tramišak.

Odbio je reći kome je uplatio novac koji je dobio za odvojen život te je dodao: "Ako ikome trebam podnositi račune, onda je Hrvoje Zekanović zadnji na listi kojem treba".

Milanović u ruskim medijima

"Ako sam ikoga poslušao oko toga, onda je to bila supruga", kazao je te odbacio navode da je poslušao savjet predsjednika Milanovića da donira novac koji je dobio za odvojeni život.

"Ne sjećam se da sam dobio kritike kad sam osudio Milanovića kad je izjavio ono o narikačama. Ne sjećam se da me se kritiziralo kad sam rekao da je bio genocid u Srebrenici i da je obitelj Zec ubijena u Zagrebu zbog svoje nacionalnosti. Uopće me boli briga za takve kritike. Kad bude radio nešto što radi dobro, to ćemo reći. Kad bude radio nešto loše, to ćemo isto reći", objasnio je.

Na pitanje slaže li se s predsjednikom Zorana Milanovića da se u Ukrajini vodi proxy rat, podsjetio je da je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman čitao poeziju ruskog ministara vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Podsjećamo: Milanović o ratu u Ukrajini

Podsjećamo, ruski ministar vanjskih poslova pohvalio je nedavnu izjavu hrvatskog predsjednika.  "Davno sam rekao. NATO vodi proxy rat. Washington i NATO vode proxy rat preko Ukrajine protiv Rusije. Što mi je jasno? Tko to ne razumije? Rusija je napala Ukrajinu, ali NATO je odlučio reagirati na ovaj način. On je bio opasan i nema 'endgame', ali ovdje je bio 'endgame' mirna reintegracija", kazao je Milanović ove nedjelje u Vukovaru.

Grbin je istaknuo kako treba podsjetiti na dvoličnost kad se spominje Lavrov.

"Grlić Radman mu je jedan dan govorio da ima pjesničku dušu, a onda je promijenio priču. U Ukrajini se događa ruska agresija i točka. Ruski mediji su mediji neslobodne zemlje. Nikad ne prenose izjave Z. Milanovića u kojima osuđuje rat. Oni uzmu što im se sviđa. Komentirati ruske medije i Lavrova je gubitak vremena".

Razgovori oko moguće koalicije

"Bilo je određeni problemi u Zagrebu. Sutra gradski odbor raspravlja o sporazumu koji je plod jednomjesečne rasprave s partnerima iz Možemo. Nije bitno tko koliko vrijedi. Ovaj razgovor smo započeli jednom nesretnom temom. Majda Burić nije netko s kim želimo razgovarati. Možemo razgovarati samo sa strankama s kojima imamo slične vrijednosti", objasnio je.

Upitan o HSS, Glasu i Radničkoj stranci i mogućoj koaliciji s njima, kazao je kako je riječ o strankama s kojima stalno surađuju u Saboru.  Istaknuo je kako se razgovori vode u četiri oka, ali i to da je sam optimističan.

"To nije savez protiv HDZ-a, to je savez za bolju Hrvatsku. Ovo je savez za bolju Hrvatsku. Svjesni smo da do promjena nije došlo jer je radio netko sam. Vrata za razgovor s onima s kojima sam definirao su otvorena. Ako želimo otvorenu Hrvatsku, onda moramo na tome zajedno raditi".

"SDP je vodeća stranka ljevice i logično je da vodi takvu opoziciju. Logično je da na njezinom čelu bude osoba koju su izabrale SDP-ovke i SDP-ovci. To u niti jednom razgovoru neće biti tema. Nije ni bila", kazao je za kraj.

VIDEO:

 

Ključne riječi

Komentara 30

BE
Berri
16:40 18.01.2023.

Izjave saborskih zastupnika su folklor, ali kada netko, kao Peđa Grbin, lažno prijavi boravište i ne regulira prebivalište, u što se puti svaki bauštelac, a nakon toga izjavi da nije bio upućen u zakon, sve da bi se materijalno okoristio onda je to problem. time pokazuje koristoljublje, pravnu neupućenost i nesposobnost. Najgore od svega je što je taj novac navodno uplatio nekoj udruzi, a nije vratio u proračun. Takvi, kao što je Grbin nemaju moralni integritet prozivati bilo koga jer su svoje koristoljublje pokazali na nezakonito prikazanim putnim troškovima.

BE
Berri
16:43 18.01.2023.

Jednino što je dobro od Grbina je da je Plenkovića upitao - jeste li vi maloumni? Sve drugo od Grbina je potpuni promašaj. Volio bih kada bi Plenković jasno rekao građanima da Vlada RH nema mehanizama utjecati na tržišne cijene. Samo bih htio da Andrej bude politički korektan i da prizna kako su ga krivo savjetovali i da nije mogao utjecati na porast cijena.

LL
Litos(l)av
16:59 18.01.2023.

Po prvi put u povijesti se slažem s Grbinom što je rekao premijeru. Dodajem samo da se ne treba ni i

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije