Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kandidat HDZ-a

Lučić: Bilo bi mi žao da se dogode stvari koje naslućujem

16.06.2020.
u 14:30

Ivica Ivo Lučić govori o političkom angažmanu, ideološkom građanskom ratu u Hrvatskoj i drugim temama

Povjesničar Ivica Ivo Lučić, znanstvenik Hrvatskog instituta za povijest i sveučilišni profesor, kandidirao se za izbore na listi HDZ-a u prvoj izbornoj jedinici. U TV studiju Večernjeg lista s njime razgovaramo o njegovu političkom angažmanu, o ideološkom građanskom ratu u Hrvatskoj, o tome jesu li se desnica i ljevica udružile radi micanja HDZ-a s vlasti, o najnovijoj inicijativi iz Beograda pod nazivom "Tko je prvi počeo? Povjesničari protiv revizionizma“…

VIDEO Povjesničar Ivica Ivo Lučić u studiju Večernjeg lista

Ivica Ivo Lučić komentirao je svoju kandidaturu i rekao: "Mislim da sam se morao uključiti. Ovo je jedan izazov i nova situacija i smatram da moram reagirati svojim angažmanom. Bilo bi mi strahovito žao da se dogode stvari koje naslućujem, a da nisam pokušao ništa učiniti u obrani HDZ-a i same Hrvatske".

Milijan Brkić nije na listi, a Lučić komentirao kako nema saznanja o njegovim ambicijama i dodaje: "Nije aktivan uopće u javnom životu. Nije se priklonio nekoj drugoj strani, to ukazuje na vjerodostojnost". 

"Očekujem da će HDZ u prvom izbornoj jedinici osvojiti što više mandata, moj doprinos je u tom smislu. Očekujem da ću ja dobiti dovoljan broj glasova i da ću možda ući u Sabor. Tražio sam 14. poziciju, to mi je izazov i to mi se čini vrijedno borbe, da je to prava pozicija za mene", tvrdi Lučić.

O tome jesu li se desnica i ljevica udružile radi micanja HDZ-a s vlasti tvrdi: "To se pokazalo na predsjedničkim izborima. Pojavio se treći kandidat, gospodin Škoro, nije prošao i nije morao reći ništa, ali poručio je svojim biračima da ponište listić i time izravno omogućio sadašnjem predsjedniku ovaj mandat. Ne bi htio da se to ponovi i na ovim izborima".

Lučić dodaje kako će HDZ nakon izbora odlučiti s kime će koalirati. Smatra kako ga ne bi čudilo da dođe do koalicije Domovinskog pokreta i Restart koalicije. 

Komentirao je povratak u politiku koju je napustio nakon smrti predsjednika Tuđmana. 

"Osjetio sam da je situacija kompleksna nakon pandemije i udara na gospodarstvo i udara na društvo u cjelini. Čini mi se da ljudi nisu ni svjesni s kakvom se krizom susrećemo i da to olako shvaćaju. Politika nije samo pečenje volova ili tamburanje, to je ozbiljan težak i odgovoran posao. Zahtijeva dobre veze u Europi i svijetu i dobar rejting, kreditni i politički, tek tada imamo šansu opstati i ići naprijed. Bez toga ćemo se valjati u balkanskom blatu još desetljećima i baviti se ustašama i partizanima i svađati se o banalnim stvarima", tvrdi. 

U Beogradu se sljedeća dva dana održava konferencija "Tko je prvi počeo? Povjesničari protiv revizionizma“. Lučić tvrdi kako je revizionizam etiketa, a sam naziv revizionističko pitanje te dodaje: "Mi znamo tko je prvi počeo, znamo tko je balvane prvi stavio na cestu". 

Tvrdi kako se u Saboru se neće baviti samo poviješću jer je i diplomirani pravnik. "Bavio sam se i drugi stvarima u životu, bio sam i u politici".

Očekuje da će HDZ osvojiti relativnu većinu te dodaje: "Ja se ne bavim proricanjem i ne mogu procijeniti koliko ćemo mandata dobiti. Očekujem da ćemo proći bolje nego na prošlim izborima i da ćemo naći adekvatnog koalicijskom partnera i sastaviti stabilnu Vladu".

Ključne riječi

Komentara 48

DD
De der
16:34 16.06.2020.

Politika pečenih volova je tuđmanova politika. A što se tiče tamburanja, nadam se da će cijenjeni pjevač umjetnik gospodin doktor Škoro pomoći privesti mnoge gangstere kradezeovce da tamburaju u Remetincu kao Sanader, Vidošević, Kutle, Zagorec i ostala klapa. Neka mu Bog pomogne i Hrvatski narod.

OR
Orilogorilo
18:44 16.06.2020.

Lučiću, prosvijetli svoje stranačke kolege da politika nije ugrađivanje 5-10% u svaki novcani tok drzave. Onda cemo lako za volove, i posalice, i tamburanje.

Avatar Ležeći Policajac
Ležeći Policajac
15:29 16.06.2020.

Lučićev citat iz članka: "To se pokazalo na predsjedničkim izborima. Pojavio se treći kandidat, gospodin Škoro, nije prošao i nije morao reći ništa, ali poručio je svojim biračima da ponište listić i time izravno omogućio sadašnjem predsjedniku ovaj mandat. Ne bi htio da se to ponovi i na ovim izborima". Logično pitanje Lučiću je: kako sad Škoro može nešto bilo komu pokvarit, kad nisu predsjednički, nego parlamentarni izbori, i kako je to povezano? Očito je da ovaj Lučić muti vodu gdje god se pojavi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije