Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povjesničar

Ivo Lučić: Trebalo je iz javnosti ukloniti i petokraku

Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/3
01.03.2018.
u 14:22

Povjesničar Lučić kao još pet ili šest članova Vijeća imat će izdvojeno mišljenje. Lučić drži da je trebalo ići na uklanjanje svih simbola totalitarnih režima

Povjesničar Ivo Lučić jedan je od pet ili šest članova Vijeća za suočavanje s prošlošću (prema trenutačnim procjenama) koji će imati izdvojeno mišljenje na zaključak tog Vijeća koje je nakon godinu dana donijelo preporuke kada je riječ o simbolima totalitarnih režima.

Vijeće je upravo zbog djelomičnog neslaganja svih članova s konačnim zaključkom izbjeglo glasanje jer bi se cijela priča raspala, odnosno pokazalo bi se da Vijeće nije postiglo konsenzus, što je bio prvotni cilj. Lučić i još neki članovi koji će imati izdvojena mišljenja nezadovoljni su jer se nije zauzeo stav da se svi simboli totalitarnih režima uklone iz javnosti.

– Vijeće nije išlo na zabrane, ali je dalo preporuke u kojem kontekstu određeni simboli nisu poželjni, odnosno koje su to iznimne situacije kada se mogu koristiti. Moj stav bio je da se svi simboli totalitarnih režima uklone iz javnosti, osim u iznimnim situacijama. To podrazumijeva i uklanjanje zvijezde petokrake, osim kada se obilježavaju događaji iz Drugog svjetskog rata ili komemoriraju žrtve antifašističke borbe – rekao nam je Lučić.

Napomenuo je kako unatoč izdvojenom mišljenju smatra da je rad Vijeća bio dobar, da su u prvom dokumentu Vijeća osuđeni zločini svih totalitarnih režima i da se pokazalo kako se i o temama koje dijele javnost može razgovarati. Lučić tvrdi da je zaključkom Vijeća omogućena legalizacija ZDS kada je riječ o HOS-u i da HOS-ovci na komemoracijama i obilježavanju događaja iz Domovinskog rata mogu nositi zastave sa ZDS, izvikivati ZDS a da nemaju nikakvih problema.

Komentara 177

Avatar Becarina
Becarina
14:31 01.03.2018.

Nigdje u EU komunisti nisu napravili toliko zlocina kao kod nas, zato se ne moramo ni po EU ravnati.

NO
Norway
14:28 01.03.2018.

Za dom braco,za slobodu,borimo se mi

DU
Deleted user
14:40 01.03.2018.

triba uciniti referendum..tko je za zvizdu..neka prima dinare a za dom spremni kune..logicno ili ne..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije