Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ivo Lučić: Trebalo je iz javnosti ukloniti i petokraku

Povjesničar Lučić kao još pet ili šest članova Vijeća imat će izdvojeno mišljenje. Lučić drži da je trebalo ići na uklanjanje svih simbola totalitarnih režima
01. ožujka 2018. u 14:22 177 komentara 5066 prikaza
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Povjesničar Ivo Lučić jedan je od pet ili šest članova Vijeća za suočavanje s prošlošću (prema trenutačnim procjenama) koji će imati izdvojeno mišljenje na zaključak tog Vijeća koje je nakon godinu dana donijelo preporuke kada je riječ o simbolima totalitarnih režima.

Reakcije političara Ako je 'Za dom spremni' protuustavan i iznimke su protuustavne

Vijeće je upravo zbog djelomičnog neslaganja svih članova s konačnim zaključkom izbjeglo glasanje jer bi se cijela priča raspala, odnosno pokazalo bi se da Vijeće nije postiglo konsenzus, što je bio prvotni cilj. Lučić i još neki članovi koji će imati izdvojena mišljenja nezadovoljni su jer se nije zauzeo stav da se svi simboli totalitarnih režima uklone iz javnosti.

– Vijeće nije išlo na zabrane, ali je dalo preporuke u kojem kontekstu određeni simboli nisu poželjni, odnosno koje su to iznimne situacije kada se mogu koristiti. Moj stav bio je da se svi simboli totalitarnih režima uklone iz javnosti, osim u iznimnim situacijama. To podrazumijeva i uklanjanje zvijezde petokrake, osim kada se obilježavaju događaji iz Drugog svjetskog rata ili komemoriraju žrtve antifašističke borbe – rekao nam je Lučić.

Napomenuo je kako unatoč izdvojenom mišljenju smatra da je rad Vijeća bio dobar, da su u prvom dokumentu Vijeća osuđeni zločini svih totalitarnih režima i da se pokazalo kako se i o temama koje dijele javnost može razgovarati. Lučić tvrdi da je zaključkom Vijeća omogućena legalizacija ZDS kada je riječ o HOS-u i da HOS-ovci na komemoracijama i obilježavanju događaja iz Domovinskog rata mogu nositi zastave sa ZDS, izvikivati ZDS a da nemaju nikakvih problema.

Kusić i Plenković Odluka Vijeća 'Za dom spremni' se koristi u 'iznimnim situacijama', a petokraka nije sporna Štromar je naglasio da za HNS taj pozdrav nije prihvatljiv Štromar: HNS ostaje pri negativnom stavu o pozdravu "Za dom spremni" Zvonko Kusić Rok istječe početkom ožujka Povjerenstvo za prošlost još nema preporuka
Pred njim su tek bile godine
Aco otkrio što je našao u Draženovu novčaniku nakon nesreće, jedno će zauvijek ostati tajna
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.
 • Avatar Becarina
  Becarina:

  Nigdje u EU komunisti nisu napravili toliko zlocina kao kod nas, zato se ne moramo ni po EU ravnati.

 • Norway:

  Za dom braco,za slobodu,borimo se mi

 • marginalac:

  triba uciniti referendum..tko je za zvizdu..neka prima dinare a za dom spremni kune..logicno ili ne..