Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUDSKI SPOROVI KERUMA

Upravni sud oglasio se o sucu koji je s Kerumom bio na fešti

Željko Kerum u konobi "Pršut"
Foto: Screenshot
1/3
08.02.2021.
u 10:15

Demantiraju "medijske insinuacije da sudac Čović koristeći položaj predsjednika suda, izravno utječe na dodjelu predmeta sucima u rad"

Upravni sud u Splitu reagirao je danas priopćenjem na medijske napise koji su uslijedili nakon što je u javnost procurila snimka s rođendanske zabave Ivice Mornara u konobi Pršut u Kaštelima, čiji je vlasnik kontroverzni splitski poduzetnik i političar Željko Kerum, a na kojoj su bili i suci Bruno Klein, Miho Mratović i Dinko Mešin, Tomislav Zlodre te Silvio Čović. Demantiraju "medijske insinuacije da sudac Čović, koristeći položaj predsjednika suda, izravno utječe na dodjelu predmeta sucima u rad" te navode da ni u jednom predmetu bespravne gradnje tužitelja "Kruščica" nije postupao sudac Čović, ali jest u dva predmeta Kerumovoj supruzi Fani.

"Od osnivanja suda (1. siječnja 2012.) pokrenuto je ukupno 10 (deset) sporova u kojima se kao stranke pojavljuju Fani Kerum (1), 'Krušćica' d. 0. 0. (8) i Kerum d. 0. 0. (1). Od toga je riješeno ukupno 9 (devet) predmeta tako da je u sedam sporova tužba odbijena kao neosnovana, a u dva tužba usvojena uz vraćanje predmeta na ponovni postupak nadležnim upravnim tijelima. Trenutačno se na Upravnom sudu u Splitu vodi jedan upravni spor koji je pokrenut 19. siječnja 2021.

S obzirom na to da je u upitima stavljen naglasak na sporove vezane za bespravnu gradnju i postupanje suca Silvia Čovića u tim vrstama sporova, uvidom u upisnike evidencije ovog suda utvrđeno je da je trgovačko društvo Krušćica d.o.o. pokrenulo 4 (četiri) upravna spora i u svima je odbijen tužbeni zahtjev. Ni u jednom predmetu bespravne gradnje tužitelja 'Krušćica' d. o. o. nije postupao sudac Čović, osim u predmetu tužiteljice Fani Kerum, a u  kojem je tužba pravomoćno odbijena. Iako se u medijskim napisima to me navodi, radi potpunog i točnog informiranja javnosti potrebno je navesti da je sudac Silvio Čović 2016. sudio i u sporu tužiteljice Kruščica d. o. o. radi dodjele koncesije na pomorskom dobru. U tome je sporu usvojen tužbeni zahtjev i predmet vraćen na ponovni postupak, a novodoneseno rješenje bilo je predmet drugog spora pred ovim sudom u kojem nije sudio sudac Silvio Čović.

Sudac Čović, osim u navedenim predmetima, nije sudio, a niti je trenutačno zadužen za ijedan predmet u kojem bi sudjelovao gospodin Željko Kerum ili s njim povezana fizička ili pravna osoba. S obzirom na medijske insinuacije da sudac Čović koristeći položaj predsjednika suda izravno utječe na dodjelu predmeta sucima u rad, pojašnjava se da se na svim upravnim sudovima predmeti dodjeljuju ručno prema Sudskom poslovniku. Upravni sud u Splitu je na inicijativu predsjednika suda Silvija Čovića dva puta ukazao na potrebu uvođenja elektroničkog sustava automatske dodjele predmeta u upravnim sudovima od nadležnog Ministarstva pravosuđa, a što proizlazi iz službenih dopisa iz 2013. i 2017., koji su sastavni dio ovoga priopćenja", stoji u priopćenju.

 

Ključne riječi

Komentara 8

PI
pitmaster05
10:51 08.02.2021.

smijesno priopcenje, pa ne mora sudac direktno vodit spor, jednostavno se dogovori sa kolegom koji vodi spor (po principu ruka ruku mije, kako se to vec radi u ovom korumpiranom hrvatskom sudstvu). sama cinjenica da smo imali prilike "upoznat" kerumove suce dovoljno govori koliko su sudstvo i politika umrezeni i kako svaki politicar ima u djepu svoje suce...u svakoj pravnoj drzavi bi nakon ovakvog otkrica takovi suci sami odstupili - kod nas se ovi kerumovi suci pravdaju tupavim izmisljotinama (...nisam znao kud idem...ne poznam keruma...nisam uopce bio tamo, ne znam ko je taj na snimci...bio sam "samo" jedan sat...)

Avatar Point_of_view
Point_of_view
10:30 08.02.2021.

Vidim da ovome tko je sastavio priopćenje uopće nije sporno što je sudac bio na tom druženju. A to je po meni pravo pitanje: odnosno, što bilo koji sudac ima tražiti na takvim krkanskim veselicama?

SA
sani1
10:46 08.02.2021.

Ma je li to oni nas čine ludima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije