Naslovnica Vijesti Hrvatska

Umro je prof. Mišo Virag, jedini hrvatski kirurg u Royal Collegeu

Prof. Virag nije puno mario za funkcije, bio je skroman i smatrao je da rad dovoljno govori o čovjeku, a bio je autoritet za kirurgiju lica.
17. kolovoza 2018. u 17:35 8 komentara 2448 prikaza
prof. dr. Mišo Virag
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Nakon kraće i teške bolesti u 71. godini života u četvrtak je u KBC-u Zagreb umro prof. dr. Mišo Virag, ugledni maksilofacijalni kirurg i jedini kirurg iz Hrvatske član britanskoga Royal College of Surgeons, elitnog kirurškog društva u koje već četiristo godina ulaze samo pozvani. Našeg prof. Viraga u svoje je redove elitno kraljevsko društvo primilo 2006. godine.

Grudi Revolucionarna metoda Doktori su uspjeli prevariti karcinom

Zagrepčanin iz liječničke obitelji, odrastao na Pantovčaku, svoju je iznimno uspješnu karijeru počeo graditi na Klinici za otorinolaringologiju na Šalati. Specijalizirao je i otorinu i maksilofacijalnu kirurgiju, a i supspecijalizacija bila mu je plastična kirurgija glave i vrata.

Prof. Virag bio je redovni profesor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i predstojnik Klinike za kirurgiju lica, čeljusti i usta Kliničke bolnice Dubrava do jeseni 2017. godine. Tada je, napunivši 70 godina, otišao u mirovinu. Pet puta prije toga bolnica mu je produljivala jednogodišnji mandat zbog njegove iznimne stručnosti. Bio je i ravnatelj te bolnice od 2001. do 2003. godine, kada je smijenjen da bi na tu funkciju kao v. d. bio imenovan današnji ministar prof. Milan Kujundžić. Da je riječ o kolegi kojeg suradnici poštuju, govori i podatak da je za njegovu smjenu tada glasalo troje članova bolničkog Upravnog vijeća koje je postavila Vlada, dok je dvoje članova iz redova bolnice bilo protiv njegove smjene.

Igor Rudan Igor Rudan U Večernjem listu predvidio sam liječenje uznapredovalog raka

No prof. Virag nije puno mario za funkcije, bio je skroman i smatrao je da rad dovoljno govori o čovjeku. Nije htio mijenjati kiruršku salu za funkcije. “Nisam bio sretan kada su me postavili za ravnatelja, a ni naročito nesretan kada su me smijenili. Jednostavno je došao novi ministar koji je postavio svojeg ravnatelja”, kazao je u razgovoru za Telegram u svibnju prošle godine.

Ovog vrsnog kirurga i velikog humanista 2006. izabrali su za predsjednika europskog Udruženja maksilofacijalnih kirurga. Njegova je fotografija 2014. objavljena na koricama knjige uglednog američkog kirurga prof. Jatina Shaha “A Century of Progress in Head & Neck Cancer” uz fotografije svih velikih kirurga glave i vrata 20. stoljeća.

Kanada Hrvatski znanstvenik Davor Solter osvojio kanadsku nagradu za biomedicinsko istraživanje

Virag i petero kolega liječnika osnovali su Centar za ekspertnu medicinu u kojem pacijenti mogu dobiti drugo mišljenje.

Brojne su operacije koje je obavio prof. Virag pomicale granice kirurgije. Poznat je slučaj iz 2007. kada je operirao 103-godišnju staricu koju su drugi otpisali i uvjeravali je da joj nema pomoći zbog 8 centimetara velikog tumora na licu. Kao mladi kirurg nije htio prihvatiti da je teški tumor na licu jednog dječaka neoperabilan i da bi samo izmučio dijete koje će ionako umrijeti. Operirao ga je, dječak je odrastao i kasnije mu redovito slao razglednice. Operirao je uspješno i jednomjesečnu bebu. Na stranici najdoktor prof. Viragu su pacijenti dali najviše ocjene, a dobro ga opisuje komentar:

Žena koja je sama sebi blizanka jedna strana torza Istraživala što znači biljeg s kojim se rodila, iznenadilo ju ono što je otkrila

“Prof. Virag je izuzetan dijagnostičar i kirurg, a u odnosu prema pacijentima pokazuje i kvalitetne ljudske osobine. Primijetio sam, u ambulanti je često sa studentima i mlađim kolegama što pokazuje da se brine i o izobrazbi mlađih kadrova, što posebno veseli, ali i govori o njemu samome.”

Hrvatski Telekom i Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM)
Generacija NOW
Pobjednički tim natječaja Hrvatskog Telekoma i IRIM-a: „Definirali smo i napravili svoj standard IT učionice – onakav kakav kod nas još ne postoji“

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar drInternet
  drInternet:

  Mišo je medicinski gigant utkan u moralni kod svakog pravog hrvatskog liječnika i nije zaslužio ovako neznalaćki nekrolog ali ...

 • Avatar FranjoJosip
  FranjoJosip:

  Virag je bio jako dobar kirurg, malo drmnut, ali dobar profesor. Vijest je na VL pri dnu stranice, u razini s deckom neke pevaljke, naravno.

 • ObrenM:

  Nazalost nisam cuo za Gospodina,ali po procitanom je bio Veliki Covjek.Ako na svijetu nije dobio zasluzeno priznanje Ti mu Dragi Boze dodijeli zasluzenu nagradu.Pocivao u bozjem Miru.Sucut Obitelji.