Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kanada

Hrvatski znanstvenik Davor Solter osvojio kanadsku nagradu za biomedicinsko istraživanje

Foto: Thinkstock
28.03.2018.
u 16:12

"Veleposlanstvo Kanade ima čast obavijestiti javnost da je u utorak, 27. ožujka, hrvatskom biologu Davoru Solteru uručena prestižna kanadska nagrada Gairdner International Award za otkriće genomskog utiska kod sisavaca, koji rezultira specifičnom ekspresijom gena naslijeđenih od samo jednog roditelja, te njegove posljedice na razvoj i bolesti"

Hrvatski znanstvenik Davor Solter osvojio je kanadsku nagradu Gairdner za biomedicinsko istraživanje za otkriće genomskog utiska kod sisavaca, koji rezultira specifičnom ekspresijom gena naslijeđenih od samo jednog roditelja, postavši prvim hrvatskim znanstvenikom koji je osvojio tu prestižnu nagradu, priopćilo je u srijedu Veleposlanstvo Kanade.

"Veleposlanstvo Kanade ima čast obavijestiti javnost da je u utorak, 27. ožujka, hrvatskom biologu Davoru Solteru uručena prestižna kanadska nagrada Gairdner International Award za otkriće genomskog utiska kod sisavaca, koji rezultira specifičnom ekspresijom gena naslijeđenih od samo jednog roditelja, te njegove posljedice na razvoj i bolesti", istaknulo je u priopćenju Veleposlanstvo Kanade.

Zaklada Gairdner dodjeljuje najznačajniju kanadsku nagradu za znanstvena istraživanja. Njezin glavni cilj prepoznavanje je i nagrađivanje međunarodne izvrsnosti u temeljnim istraživanjima koja utječu na ljudsko zdravlje. Od 1957. godine, dodijeljene su 373 nagrade znanstvenicima iz 30 zemalja, a 87 je dobitnika nakon Gairdnerove nagrade osvojilo i Nobelovu nagradu. Svi dobitnici nagrađeni su sa 100.000 kanadskih dolara. Davor Solter prvi je hrvatski znanstvenik koji je osvojio nagradu zaklade Gairdner. Veleposlanstvo Kanade obilježit će dodjelu tijekom srpnja 2018. godine, a službena dodjela održat će se u Torontu tijekom listopada.

Davor Solter rođen je 1941. godine u Zagrebu, gdje je diplomirao medicinu, a magistrirao i doktorirao biologiju. Od 1971. godine živi u inozemstvu, 20 godina radio je u Institutu Whistar u Philadelphiji, a početkom 90-ih preselio se u Njemačku, gdje je direktor Instituta Max Planck za imunobiologiju. Jedan je od pionira tehnike kloniranja i autor niza znanstvenih radova, od kojih se neki smatraju najvažnijima u razvojnoj biologiji, istaknulo je u priopćenju Veleposlanstvo Kanade.

Komentara 1

ST
Stipan
18:20 28.03.2018.

Još jedan koji je davno otišao i ne misli se nikad vratiti u hrvatsku. Uostalom dotični gospodin ima njemačko državljanstvo .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije