Naslovnica Tech/Sci Znanost

Hrvatski znanstvenik Davor Solter osvojio kanadsku nagradu za biomedicinsko istraživanje

"Veleposlanstvo Kanade ima čast obavijestiti javnost da je u utorak, 27. ožujka, hrvatskom biologu Davoru Solteru uručena prestižna kanadska nagrada Gairdner International Award za otkriće genomskog utiska kod sisavaca, koji rezultira specifičnom ekspresijom gena naslijeđenih od samo jednog roditelja, te njegove posljedice na razvoj i bolesti"
28. ožujka 2018. u 16:12 1 komentara 387 prikaza
Foto: Thinkstock

Hrvatski znanstvenik Davor Solter osvojio je kanadsku nagradu Gairdner za biomedicinsko istraživanje za otkriće genomskog utiska kod sisavaca, koji rezultira specifičnom ekspresijom gena naslijeđenih od samo jednog roditelja, postavši prvim hrvatskim znanstvenikom koji je osvojio tu prestižnu nagradu, priopćilo je u srijedu Veleposlanstvo Kanade.

Kanada uvodi neutralan rod u službene formulare Kanada Ukidaju termine "otac" i "majka" u službenim formularima

"Veleposlanstvo Kanade ima čast obavijestiti javnost da je u utorak, 27. ožujka, hrvatskom biologu Davoru Solteru uručena prestižna kanadska nagrada Gairdner International Award za otkriće genomskog utiska kod sisavaca, koji rezultira specifičnom ekspresijom gena naslijeđenih od samo jednog roditelja, te njegove posljedice na razvoj i bolesti", istaknulo je u priopćenju Veleposlanstvo Kanade.

Zaklada Gairdner dodjeljuje najznačajniju kanadsku nagradu za znanstvena istraživanja. Njezin glavni cilj prepoznavanje je i nagrađivanje međunarodne izvrsnosti u temeljnim istraživanjima koja utječu na ljudsko zdravlje. Od 1957. godine, dodijeljene su 373 nagrade znanstvenicima iz 30 zemalja, a 87 je dobitnika nakon Gairdnerove nagrade osvojilo i Nobelovu nagradu. Svi dobitnici nagrađeni su sa 100.000 kanadskih dolara. Davor Solter prvi je hrvatski znanstvenik koji je osvojio nagradu zaklade Gairdner. Veleposlanstvo Kanade obilježit će dodjelu tijekom srpnja 2018. godine, a službena dodjela održat će se u Torontu tijekom listopada.

Davor Solter rođen je 1941. godine u Zagrebu, gdje je diplomirao medicinu, a magistrirao i doktorirao biologiju. Od 1971. godine živi u inozemstvu, 20 godina radio je u Institutu Whistar u Philadelphiji, a početkom 90-ih preselio se u Njemačku, gdje je direktor Instituta Max Planck za imunobiologiju. Jedan je od pionira tehnike kloniranja i autor niza znanstvenih radova, od kojih se neki smatraju najvažnijima u razvojnoj biologiji, istaknulo je u priopćenju Veleposlanstvo Kanade.

1000 kn kazna je u Osijeku za sušenje gaća i pidžama danju ako je rublje vidljivo s ulice, od 21 do 7 sati pravila su nešto labavija Što se kažnjava? Komunalni red po hrvatskim gradovima: evo za što morate platiti i do 2000 kn Josip Paladino i kbc se oglasio Paladino će raditi u Specijalnoj bolnici Sveta Katarina Davor Domazet Lošo DOMAZET LOŠO: 'Pokazali smo vazalski odnos prema Britaniji koja je pustila Miloševića da nas razori'
Zdravstveno osiguranje
Koliko košta zdravlje u 2019. i kako izbjeći duge liste čekanja

A1 izdvaja za Vas

  • trpimir53:

    Još jedan koji je davno otišao i ne misli se nikad vratiti u hrvatsku. Uostalom dotični gospodin ima njemačko državljanstvo .