Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUSTRIJA

Ultradesničar Strache isključen iz Slobodarske stranke

Heinz Christian Strache
Foto: Reuters/PIXSELL
13.12.2019.
u 18:35

Bio je upleten u korupcijski skandal Ibiza

Predsjedništvo bečkog Odbora krajnje desne Slobodarske stranke Austrije (FPÖ) isključilo je svog donedavnog čelnika Heinz-Christiana Strachea iz svojih redova, priopćio je u petak poslijepodne u Beču aktualni savezni predsjednik FPÖ-a Norbert Hofer na zajedničkoj konferenciji za novinare, održanoj sa šefom Bečkog FPÖ-a Dominikom Neppom. 

„Za nas je to jedno oslobođenje“, rekao je Hofer. Nepp je istakao kako je službenu odluku o Stracheovom isključenju donijelo nadležno Bečko pokrajinsko predsjedništvo FPÖ-a na preporuku FPÖ-ovog Stranačkog suda, i to jednoglasno.

Sud je na prijepodnevnom zasjedanju došao do zaključka da se radi o „štetnom ponašanju za stranku“.  Kako je rečeno Strache je bio pozvan na ročište, ali se nije odazvao pozivu.

Nepp je napomenuo kako je Strache umjesto da se pojavi na Sudu poslao preporučeno pismo u kojem je Stranački sud ocijenio  „nepotrebnim“. 

Strache, koji je do svibnja ove godine bio austrijski savezni potkancelar i predsjednik FPÖ-a, morao se je povući sa svih političkih dužnosti zbog upletenosti u korupcijski skandal Ibiza. Uoči austrijskih parlamentarnih izbora 29. rujna ove godine, izbila je još jedna nova afera u kojoj se Strachea sumnjiči da je zloupotrijebio svoj položaj  i navodno svoje privatne troškove obračunavao na zakulisni način svojoj stranci, oštetivši tako stranačku blagajnu za pozamašnu svotu eura, zbog čega je i austrijsko Državno tužiteljstvo pokrenulo istragu protiv njega.

Nakon izbijanja navedenih afera, posebice ove posljednje, stranački čelnik FPÖ-a Hofer suspendirao je listopadu ove godine Strachea, što je, kako pišu austrijski mediji, bio početak njegovog političkog kraja. Kraja, kojeg očito ne može prihvatiti ovaj nekadašnji idol austrijske i europske krajnje desnice, te je nedavno  najavio da će se kandidirati za Bečke pokrajinske izbore 2020. godine.

Potvrda da misli ozbiljno je i osnivanje novog Kluba „Die Allianz für Österreich (DAÖ)“ (Alijansa za Austriju), kojeg su u četvrtak, dan uoči isključenja Strachea iz FPÖ-a, utemeljila trojica njegovih stranačkih prijatelja, inače zastupnika u Bečkom općinskom vijeću, Karl Baron, Klaus Handler i Dietrich Kops s namjerom da Strache bude nositelj njihove kandidatske liste bečkim izborima slijedeće godine.

Tim potezom krajnje desna Slobodarska stranka (FPÖ), rascijepila se je, slično kao i u vrijeme  Jörga Haidera, na dva dijela: na  FPÖ na austrijskoj saveznoj razini  pod vodstvom Norberta Hofera i novu, lokalnu Alijansu za Austriju (DAÖ) sa saveznim namjerama, koja bi trebala okupiti sve Stracheove pristaše, kojih prema procjenama analitičara ima još veliki broj, unatoč njegovim neuljuđenim aferama.

To bi moglo dovesti do još dublje podijele unutar „slobodnjaka“ i gubitka glasača, čiji je broj nakon skandala Ibiza dramatično pao

Hofer i Nepp tvrde kako rascjep FPÖ-a nije iznenađenje, kao ni Stracheovi apetiti da osnuje vlastitu stranku. Dok su članovi novoutemeljene Alijanse sigurni da će im se uskoro pridružiti i daljnji mandatari, Hofer i Nepp smatraju da se to neće dogoditi, jer bi to za njih bilo pravo „političko samoubojstvo“.  
  

Komentara 3

DU
Deleted user
13:44 14.12.2019.

Ultradesne ???? Čovjek kaže da je Austrijanac i da je npr. protiv muslimanske najezde tj. ilegalne imigracije i odmah ga bolesni libtard-ljevičari optuže da je ultra , krajnja itd. desnica .....

BA
Barbasmora
10:26 14.12.2019.

I mi imamo desne slobodarske kriminalce u lipoj nasoj balkanskoj.

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
19:02 13.12.2019.

Desnicari cijelog svijeta misle samo na svoj dzep.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije