Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBORNI DEBAKL

Strache stavio članstvo u mirovanje i najavio povlačenje iz politike

Heinz-Christian Strache
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
VL
Autor
Snježana Herak
01.10.2019.
u 14:18

- Teškog srca moram priopćiti da moje članstvo u slobodnjačkoj obitelji stavljam u mirovanje i popuno se povlačim iz politike, izjavio je Heinz Christian Strache

Uvidjevši da je postao ogroman „teret“  svojoj stranci, bivši austrijski potkancelar i čelnik krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ) Heinz Christian Strache (50), sazvao je u utorak u Beču izvanrednu konferenciju za novinare, na kojoj je javnost izvijestio da se "potpuno povlači iz politike“ i  da članstvo u stranci "stavlja u mirovanje“.

Tim je potezom Strache preduhitrio svoje stranačke kolege, koji su, nakon nedjeljnog debakla FPÖ-a na prijevremenim parlamentarnim izborima u Austriji, za utorak poslijepodne sazvali Predsjedništvo stranke na kojem je, uz analizu izbornog rezultata, jedna od točki dnevnog reda i  njegova suspenzija ili isključenje iz stranke.

Naime, biračko tijelo je FPÖ u nedjelju oštro kaznilo zbog Stracheovih skandala poklonivši mu još samo 16 posto povjerenja, što je za 10 postotnih bodova manje nego na proteklim izborima 2017. godine.

Izbori su održani samo četiri mjeseca nakon što je Strache morao podnijeti ostavku na potkancelarsku dužnost i dužnost stranačkog čelnika FPÖ-a zbog upletenosti u korupcijski „skandal Ibiza“ i  objave tajno snimljenog video isječka koji pokazuje kako navodnoj ruskoj poduzetnici nudi pomoć u dobivanju unosnih ugovora u zamjenu za donacije njegovoj stranci, nakon čega je „pala“ austrijska vlada "narodnjaka“ (ÖVP) kancelara Sebastiana Kurza i  Stracheovih "slobodnjaka“ (FPÖ).

Još mnogo više dugogodišnje, vjerne Stracheove birače potresla je njegova upletenost u najnoviji skandal zbog kojeg ga istražuje austrijsko Državno tužiteljstvo, pod sumnjom da je navodno službenu stranačku karticu koristio u privatne svrhe i obračunavao svoje privatne troškove stanovanja, kupovanja odjeće i drugih artikala i stvari - FPÖ-u. 

Opovrgavajući svoju krivnju Strache je na konferenciji za novinare rekao: - Teškog srca moram priopćiti da moje članstvo u slobodnjačkoj obitelji stavljam u mirovanje i popuno se povlačim iz politike.

Vezano uz špekulacije da će izaći iz FPÖ-a i formirati svoju novu stranku ili listu, Strache je rekao kako obustavlja sve političke aktivnosti i "ne teži“ niti jednoj političkoj dužnosti dok ne završi istraga protiv njega i bude poznat njen rezultat. Napomenuo je da će se u potpunosti posvetiti svojoj obitelji.

Posebno je istakao da mu je „izuzetno važno izbjeći nanošenje daljnje štete Slobodarskoj stranci i spriječiti unutarnje podjele i raskol stranke“.

Foto: DPA/PIXSELL

Heinz Christian Strache je na čelu FPÖ-a bio od 2005. godine, kada ju je preuzeo od svog stranačkog kolege Jörga Haidera, koji je izašao is Slobodarske stranke i osnovao svoj novi "Savez za budućnost Austrije (BZÖ). 

Strache je kao već etablirani ultradesničar u Austriji i Europi u 14 godina na kormilu krajnje desnog FPÖ-a osvajao i trećinu austrijskog biračkog tijela. Od 2008. godine stranka nikada nije dobila manje od 17 posto glasova.

Tim više stranačko Predsjedništvo FPÖ-a pod vodstvom novog stranačkog čelnika Norberta Hofera, u utorak poslijepodne neće imati lagani posao, tvrde mediji i dodaju kako i Stracheova rečenica na kraju konferencije "Svaki kraj je i novi početak“, također ima određenu simboliku.  

Komentara 3

Avatar ingenieurhr
ingenieurhr
15:20 01.10.2019.

čekam godinu kada će biračko tijelo u Hrvatskoj evoluirati do ove demokratske razine. možda za dvadesetak godina? Moramo čekati smjenu generacija, možda se nakon toga naše društvo razvije dalje od plemenske zajednice.

Avatar neidemdalje
neidemdalje
18:11 01.10.2019.

na vlast se može vratiti jedino ako se preseli u hrvatsku i učlani u hdz...

Avatar ehlbert13
ehlbert13
15:27 01.10.2019.

Što ti je razina samosvjesti, političke kulture i poštenja! Da je takvo što napravio u Hrvatskoj, još bi bio i nagrađen na izborima. Hrvatski narode, uči na ovom primjeru kako treba "nagraditi" političare, ogrezle u korupciji i kršenju zakona vlastite države. Nijedan, ama baš ni jedan jedini, ulovljen na (ne)djelu, neće dragovoljno odstupiti sa političke pozornice, a kamoli sa vlasti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije