Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traže potporu

Ukrajinski predsjednik pozvao Bidena u posjet, izostao odgovor Bijele kuće

Ukrainian Ministry of Internal Affairs holds drills near Kherson
Foto: Konstantin Sazonchik/NEWSCOM
1/3
13.02.2022.
u 23:30

Zelenskij je zahvalio Sjedinjenim Državama na njihovoj podršci i rekao da Ukrajina razumije prijetnje kojima je izložena i da je spremna za svaki scenarij.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je američkog kolegu Joea Bidena da brzo posjeti Ukrajinu u telefonskom razgovoru održanom u nedjelju, objavio je njegov ured u Kijevu.

Napetosti rastu tjednima te Washington upozorava da se boji "iminentne" invazije, da je više od 100.000 ruskih vojnika blizu ukrajinske granice. Moskva, koja je 2014. anektirala Krim, odbacuje navode da planira rat i optužuje Zapad za histeriju, a deeskalaciju uvjetuje nizom zahtjeva, posebice jamstvom da Ukrajina nikada neće postati članica NATO-a.

"Uvjeren sam da će vaš dolazak u Kijev idućih dana, koji su ključni za stabiliziranje situacije, biti snažan signal i pridonijeti deeskalaciji", rekao je Zelenskij Bidenu, prema priopćenju iz ureda ukrajinskog predsjednika.

KHERSON REGION, UKRAINE - FEBRUARY 12, 2022: Ukraine's President Volodymyr Zelensky speaks to journalists during drills held by the Ministry of Internal Affairs of Ukraine in the settlement of Kalanchak near the border with Crimea. Konstantin Sazonchik/TASS Photo via Newscom Photo: Konstantin Sazonchik/NEWSCOM
Foto: Konstantin Sazonchik/NEWSCOM

"Očekujemo da će to pomoći spriječiti širenje panike", citira Ured.

Zelenskij je ranije izrazio nezadovoljstvo zbog stalnih procjena o ratu i rekao da su takva upozorenja imala negativan učinak na ekonomiju i na nacionalnu valutu.

Bijela kuća nije htjela komentirati pozivnicu. Američka mreža CNN citirala je neimenovanog ukrajinskog dužnosnika koji je rekao je izostao Bidenov pozitivan odgovor na tu zamisao.

Zelenskij je zahvalio Sjedinjenim Državama na njihovoj podršci i rekao da Ukrajina razumije prijetnje kojima je izložena i da je spremna za svaki scenarij.

Komentara 19

DU
Ducko
02:17 14.02.2022.

Docice na leto. Ali tada ce ga u posetu zvati putin. Salu na stranu, rusi nemaju nameru da napadnu ukrajinu vec samo da ih odvrate od napada na donbasm

DU
Deleted user
00:14 14.02.2022.

Kao što sam već rekao, Ameri će se boriti protiv Rusa do zadnjeg Ukrajinca.

Avatar uputnik
uputnik
09:06 14.02.2022.

Dopštanjem Putlerove aneksije Krima i okupaciji dijelova Ukrajine,Gruzije,Moldavije time imamo obvezu vraćanja Hrvatskeu prirodne i povijesne granice sa ili bez NATO saveznika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije