Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ESKALACIJA NAPETOSTI

Kijev zabranio ulaz svim Rusima u Ukrajinu

Porošenko
Foto: Reuters
1/3
30.11.2018.
u 20:01

Predsjednik Ukrajine Porošenko donio je odluku o zabrani ulaska Rusima nakon konzultacija s najvišim vojnim zapovjednicima Ukrajine i pograničnim službama

Odnosi Rusije i Ukrajine sve su napetiji, a jučer su doživjeli i dodatni, žestoki udarac.

Ukrajina je zabranila ulaz u zemlju svim Rusima, muškarcima starima između 16 i 60 godina. Zabrana ulaska odnosi se na područje cijele zemlje, a ne samo na deset ukrajinskih regija u kojima je prije nekoliko dana uvedeno izvanredno stanje.

“Protumjere bi bile ludilo”

“Zabrana je donesena kako bi se spriječilo formiranje “privatnih vojski”, objavio je na svom Twitter-profilu ukrajinski predsjednik Petro Porošenko koji je odluku donio nakon sastanka s najvišim ukrajinskim vojnim dužnosnicima, među kojima je bio i zapovjednik pogranične službe. Samo nekoliko sati prije nego je donio odluku o zabrani ulaska Rusa u Ukrajinu, Porošenko je poslao i poruku kako se zemlja nalazi pred ratom te kako je pred ukrajinskim granicama nagomilan veliki broj ruskih tenkova i pješaštva koje bi svakoga trenutka moglo krenuti u napad.

– Moskva ne planira uvesti protumjere, jer tako nešto bi graničilo s ludilom – ustvrdila je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova.

Inače, ovakva prilično neobična odluka Kijeva o zabrani ulaska u zemlju Rusa mogla bi biti prilično kontroverzna. Naime, oko petine stanovnika Ukrajine etnički su Rusi, a gotovo polovina Ukrajinaca govori ruskim jezikom kao prvim jezikom komunikacije. Velik broj njih ima obitelji i rodbinu u Rusiji.

Uz to, Rusija je jedan od najvećih trgovinskih partnera Ukrajine, a ova mjera će zasigurno pogoditi gospodarske odnose.

Uz to, najmanje trećina bankarskog sektora Ukrajine je u ruskim rukama, a Sberbank je jedna od najvećih banaka na ukrajinskoj financijskoj sceni što bi moglo pokrenuti prilično velike gospodarske udare.

I na kraju, upravo pred kraj godine veliki broj Rusa tradicionalno putuje u Ukrajinu, u crnomorska odmarališta kako bi ondje proveli praznike.

Odluka realno bez učinka

I sve to imajući na umu kako stvarne zabrane ulaska Rusa radi eventualnog formiranja “privatnih vojski” ustvari neće biti.

Naime, istočnu Ukrajinu kontroliraju proruski pobunjenici i tamošnja granica s Rusijom otvorena je i prohodna. Svi ruski desničari koji žele ići u Ukrajinu nemaju za cilj Kijev, već Donbas do kojeg bez problema mogu doći. Stoga se ova drastična mjera u većini analiza ipak drži samo još jednom Porošenkovom ekshibicijom bez osnove, koja neće imati učinka.

POGLEDAJTE VIDEO: Ukrajina i Rusija na rubu rata

Ključne riječi

Komentara 21

MP
miroslav.petkovic.7564
13:10 30.11.2018.

Prorosenkovic sam se nasanjka totalni debakl. Sad cemu Rusi zabranit uvoz cokolade. Ali on je milijarder briga njeg sto se narod smrzava na ovoj hladnoci.! Zalosno majke vode djecu u krevet sa nekoliko boca vruce vode da se psteljina djeci i krevet zagrje. Zbacili legalnu vlast.Umjesto petsto dolara koliko su imali sad imaju dvista. Narod pobiga cetri miliona radi tu u rus a cetri u Europi. Nsi mediji nista nepisu javijili Engleski mediji da je Izrael izgubija nezna se tocno jos F35 ili F16 od Sir PZO.

PL
@ploto@
20:02 30.11.2018.

Ovaj smiješni lik Potrošenko je nekoliko puta pokušavao razgovarati sa Putinom,ali Vlado je uvijek bio zauzet i nije imao vremena za tu propalicu.

Avatar nekakav
nekakav
13:04 30.11.2018.

ova mjera se donosi prije svega zbog zaštite ukrajinki od nasrtaja ruskih muškaraca... jer u ukrajini vlada nestašica muških od 18-60 godina, svi pobjegli od komisija za novačenje i mobilizaciju, propalo im 5 ciklusa mobilizacije, pa žene imaju potrebu, kao i srbijanke nakon 1. svj. rata, kad je izginulo 60% muškaraca... tako da, kužimo mi stvarne razloge ove mjere. problem je u tome što su rusi dali državljanstvo 4 mil ukrajinaca, uglavnom muškaraca, koji sad neće moći doma dolaziti... znate da su rusi ove godine najveći strani investitori u ukrajini, skoro 40% stranih investicija dolazi iz rusije.. znate da su ruske banke gotovo jedine financijske kuće koje unose novac u ukrajinu i radi čega ta zemlja je još uopće živa... znate da su u odesi prije dva dana predsjedničkog kandidata razbili, morao je dudlati flašu, čak su mu i vibratorom palili dušu... policija gledala, i gledala. nakon razbijanja, priveli kandidata na razgovor... super zemlja ta ukrajina danas, zapad sigurno uživa u čudovištu kojeg su stvorili i pomagali, a sad ne mogu ni zucniti protiv ovih stvari, jer je to njihov čovjek. kako bi rekla jedna amerikanka na paradiranju 2014-e, f.... the eu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije