Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ukinuli Registar branitelja: 'Nije ispunio svoju svrhu'

Predrag Matić: Sada kada je Registar zamračen za dvije godine vidim sliku kako milijuntom branitelju premijer Plenković i ministar Medved uručuju cvijeće i bombonijeru
22. prosinca 2017. u 22:59 116 komentara 10123 prikaza
Tomo Medved
Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Točno pet godina otkako je u prosincu 2012. uz veliku pompu objavljen, Registar hrvatskih branitelja uklonjen je s interneta. Kako doznajemo u resornom ministarstvu, stupanjem na snagu novog Zakona o hrvatskim braniteljima 14. prosinca Registar mijenja naziv u Evidenciju hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, koja više nije javna, odnosno od sada će “služiti javno-pravnim tijelima u postupcima kod ostvarivanja prava hrvatskih branitelja”.

Ministar branitelja Tomo Medved Pojasnili detalje Ministarstvo branitelja: Za novi zakon planiramo dodatnih 219,2 mil. kn

Broj branitelja s kojim Registar postaje prošlost, odnosno prerasta u Evidenciju koja će služiti isključivo u službene svrhe, na današnji je dan 505.694, a od tog broja njih 440 tisuća još je živućih. Ministar Tomo Medved kazao je da javni registar nije ispunio svoju svrhu te da branitelji od toga nisu imali ništa jer i dalje za dokazivanje statusa moraju ići po potvrde u županijske urede državne uprave.

– Želimo omogućiti lakše ostvarivanje statusnih pitanja – kaže ministar Medved.

Inače, pri objavi tadašnji ministar Predrag Matić ocijenio je Registar, u kojemu je tada bilo 489 tisuća imena, kao “najčasniji popis u hrvatskoj povijesti”. Objavom Registra javnosti su u elektroničkom obliku postali dostupni ime i prezime branitelja, ime jednog roditelja, godina i mjesto rođenja, ukupan broj dana sudjelovanja u Domovinskom ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru prikazana po broju dana te pripadnost MUP-u, odnosno MORH-u. U prve tri godine objave podneseno je 2449 anonimnih prijava zbog navodnih lažnih statusa. Pri donošenju novog zakona, oporba je u Saboru nedavno upozorila da će se uklanjanjem Registra prikriti broj “novih PTSP-ovaca”, “novih logoraša”, “novih zahtjeva za priznavanje statusa ratnog vojnog invalida”.

– Sada kada je Registar zamračen za dvije godine vidim sliku kako milijuntom branitelju premijer Plenković i ministar Medved uručuju cvijeće i bombonijeru – komentira Matić. Na pitanje hoće li ukupan broj branitelja od sada postati tajna, iz Ministarstva tvrde da će, na temelju Zakona o pravu na pristup informacijama, takvi podaci na upit zainteresirane javnosti i dalje biti dostupni.

Ovo su najbolje fotografije Pixsellovih fotoreportera koje su obilježile 2017.:

Tomo Medved
1 / 61
Pixsellovi fotoreporteri zabilježili su brojne trenutke iz politike, svakodnevnog života, sporta, showbiza, svijeta, a mi vam donosimo 60 fotografija koje su obilježile Hrvatsku u 2017. godini. Inače, PIXSELL je najveća foto i videoagencija u Hrvatskoj i regiji.
Tomo Medved i Miro Bulj Zakon u Saboru Na što imaju pravo branitelji i članovi njihovih obitelji Goran Beus Richembergh Zakon o braniteljima 'Imamo li novac za nešto što će nas do 2025. godine stajati 5,5 milijardi kuna?' Predrag Matić 'Branitelji izigrani' Matić napao zakon: Jedina korist je sprečavanje genocida nad janjetinom
adidas Solar Boost 19
Slatke muke
Najmekše tenisice za duge pruge: od brzih treninga do maratona
 • Avatar ČUBE
  ČUBE:

  Peđa je Matić imao priliku razotkriti sve lažne branitelje kao ministar no i za njegovog se mandata malo povećao broj branitelja unatoč objavljenom registru pa nek malo objasni to ?

 • Avatar tipo
  tipo:

  Sad hocemo registar izdajnika.

 • Avatar opasnalisica
  opasnalisica:

  Sad polako ukinuti jednog po jednog izdajnika koji su radili registar za srbiju.