Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

UK odbila zajamčiti puni diplomatski status veleposlaniku EU-a

Europska unija ima po svijetu 143 delegacija i sve one imaju status diplomatskih misija te u državama domaćinima uživaju puni diplomatski status
21. siječnja 2021. u 10:07 3 komentara 331 prikaza
Europska Unija
Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/PIXSELL

Velika Britanija odbila je zajamčiti puni diplomatski status veleposlaniku Europske unije u Londonu što je potaknulo spor između dviju nedavno razdruženih strana, piše u četvrtak BBC. Britanci su se 2016. referendumom izjasnili za izlazak iz europskog bloka i 31. prosinca nakon mukotrpnih pregovora Ujedinjeno Kraljevstvo je nakon 46 godina članstva konačno napustilo Europsku uniju.

David Sassoli Analiza Traže se novi porezi koji bi ulazili izravno u blagajnu Europske unije

Britansko ministarstvo vanjskih poslova odbilo je zajamčiti jednak diplomatski status i povlastice veleposlaniku Europske unije Joaou Valeu de Almeidi i njegovim suradnicima kakav uživaju diplomati drugih zemalja. Kao razlog odbijanja Foreign Office navodi da EU nije nacionalna država.

Europska unija ima po svijetu 143 delegacija i sve one imaju status diplomatskih misija te u državama domaćinima uživaju puni diplomatski status. Londonski prijedlozi nisu razumna osnova za dogovor, piše visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell britanskom šefu diplomacije Dominicu Raabu u pismu koje citira BBC.

Goran Grlić Radman na konferenciji o suspenziji Elizabete Mađarević GORAN GRLIĆ RADMAN Europska unija treba osigurati protok zaštitne opreme i neophodnih dobara

"Ponuđena rješenja ne odražavaju posebni karakter Europske unije, niti odgovaraju budućem odnosu između EU-a i UK-a kao važnoj trećoj zemlji", citira BBC Borrellovo tumačenje.

Treća zemlja znači nečlanica Europske unije. BBC dodaje da su europski izvori optužili Britaniju za sitničavost i licemjerje ističući pritom da je davala puni diplomatskih status izaslanicima EU-a dok je bila članica. 

pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Suosnivač Nanobita Alan Sumina otkrio kako se eksperimentiranje u izradi igara pretvorilo u biznis vrijedan milijardu kuna
  • vadis1:

    EU nije drzava, njene clanice su drzave priznate u UN.

  • Branitelj2020:

    Bravo V. Britanija. Točno EU nije nacionalna država i birokrati tog trgovačkog bloka nemaju pravo na dipolmatski status.

  • crocro:

    A da li UK ima svojega diplomatskog predstavnika u EU, ili ga planira imati. Ali ako ga nema ili ga ne planira imati, onda je logično da osporavaju puni diplomatski status diplomatskog predstavnika EU u UK. Ali ako ga ima ... prikaži još! ili će ga imati, onda treba rimjeniti recipročne mjere i otkazati svakog diplomatskog predstavnika UK u EU. Pa ako UK želi zatezati međsobne odnse i kazati svoju dominaciju, onda neka to čine i dalje a EU ih samo treba ignorirati, tim više što se UK želi narugati EU i staviti na znanje kako EU više pati za savezom sa UK, nego UK za EU. A EU je ta koja vjerojatno slini za UK, pa to ovi vide i zato pokazuju mišiće. EU samo treba ignorirati UK i spustiti ih na zemlju, nakon što su poletjeli u visinu oslobađanjem svojega balona. EU treba pokazati UK tko koga više treba a ne pokazivati slinjenje zbog rastanka. A UK sama to ne pokazuje. Kada bi to tako bilo, UK ne bi palo na pamet osporavati status diplomata EU u UK.