Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GORAN GRLIĆ RADMAN

Europska unija treba osigurati protok zaštitne opreme i neophodnih dobara

Goran Grlić Radman na konferenciji o suspenziji Elizabete Mađarević
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/7
16.04.2020.
u 14:55

Na pitanje pomaže li se Hrvatima u Srbiji, ministar kaže da im pružaju pomoć, "ne samo političku, već i materijalnu". Dodaje da se razmatra daljnja pomoć u skorije vrijeme, ali ističe da je pomoć "postojana".

Europska unija treba osigurati protok zaštitne opreme i neophodnih dobara i usluga u vrijeme koronavirusa, rekao je u četvrtak šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman nakon videokonferencije s europskim kolegama. 

"Izazov je održavati trgovinske tokove otvorenima i izbjeći ometanje globalnih lanaca vrijednosti i opskrbe", slažu se ministri vanjskih poslova EU-a, istaknuo je Grlić Radman u izjavi za novinare po završetku videokonferencije Vijeća za vanjske poslove u trgovinskom formatu. 

No, ističu da je važno "osigurati protok vitalnog medicinskog pribora i opreme, kritičnih poljoprivrednih proizvoda i ostalih neophodnih dobara i usluga preko granica, kako unutar EU-a, tako i izvan nje", rekao je ministar zemlje koja predsjeda Vijećem EU-a. 

Europska komisija je sredinom ožujka donijela odluku prema kojoj izvoz zaštitne medicinske opreme, poput maski ili rukavica izvan EU-a, prvo moraju odobriti države članice.

Iz te mjere izuzet je Zapadni Balkan, a hrvatski ministar ističe da te zemlje "imaju našu potporu i mogu računati na našu pomoć" u borbi protiv COVID-19

Na pitanje pomaže li se Hrvatima u Srbiji, ministar kaže da im pružaju pomoć, "ne samo političku, već i materijalnu". Dodaje da se razmatra daljnja pomoć u skorije vrijeme, ali ističe da je pomoć "postojana". 

Ministri se također slažu da "EU ne može dopustiti zatvaranje vrata za međunarodna ulaganja" te da je poslije krize "od presudne važnosti aktivno provesti reformu Svjetske trgovinske organizacije". 

"Međunarodni trgovinski sustav temeljen na pravilima WTO-a bit će važniji nego ikad."

Posljednji mjeseci hrvatskog predsjedanja

Hrvatska je u drugoj polovici svog prvog predsjedanja Vijećem EU-a, a većina aktivnosti odvijaju se online.

"Videokonferencije su vrlo uspješne, ne mogu sigurno zamijeniti konkretno, uživo sastajanje, ali dosad nismo otkazali niti jednu konferenciju ili sastanak", rekao je Grlić Radman.  

Uvjeren je da će se zagrebački samit u nekom obliku "održati do kraja predsjedanja jer je on jedan od prioriteta i visoko na agendi". 

Podsjetio je da su za vrijeme hrvatskog predsjedanja Sjeverna Makedonija i Albanija dobile zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora s Unijom, a očekuje i da će se do kraja lipnja donijeti odluka o višegodišnjem europskom proračunu. 

Komentara 3

Avatar EUJ-
EUJ-
14:59 16.04.2020.

Europska unija treba osigurati protok jedrenja po novom svome vanka prema otvorenom i poštivanje potpusanih ugovora i presuda sudova ćak od strane najzatucanijih i najsiromašnijih rezervata koji su dio EU zajednice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije