Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Politički motivirano?

Na traženje Ankare u Španjolskoj uhićen njemački pisac turskog podrijetla

Barcelona
Foto: Reuters/PIXSELL
19.08.2017.
u 18:40

Ni njemačko ministarstvo vanjskih poslova, ni španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova nisu bili dostupni za komentar.

Njemački pisac turskog podrijetla Dogan Akhanli uhićen je u subotu u Španjolskoj na traženje Turske, rekao je zastupnik njemačkih Zelenih Volker Beck koji drži da se radi o politički motiviranom potezu.

"Tražio samo od njemačkog ministarstva vanjskih poslova da kod španjolskih vlasti poduzmu odmah sve kako bi se spriječilo izručenje u Tursku", rekao je Beck.

Ni njemačko ministarstvo vanjskih poslova, ni španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova nisu bili dostupni za komentar.

Prema regionalnom listu Koelner Stadt-Anzeiger koji se poziva na Akhanlijevog odvjetnika, pisca rođenog 1957. u Turskoj, koji od 1992. živi u Koelnu privela je u subotu ujutro u Granadi španjolska policija.

"To uhićenje pokazuje da turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pokušava proširiti vlasti izvan granica svoje zemlje, zastrašivati glasove kritičara i progoniti ih po cijelom svijetu", rekao je Volker Beck.

Dogan Akhnali, koji je među ostalima napisao trilogiju o genocidu nad Armencima, sudski je progonjen u Turskoj, dodao je taj list.

Pisac predstavljen kao kritičar turskog režima ranije je bio osumnjičen za upletenost u oružanu pljačku 1989. i uhićen je 2010. po dolasku u Istanbul. Pušten je i proglašen nedužnim. Zastupnici njemačkih Zelenih su tvrdili da se radi o političkom progonu.

U zatvorima u Turskoj nalazi se 10 njemačkih državljana, od kojih neki imaju dvostruko državljanstvo, pokazuju podaci njemačkih vlasti. Među njima je Deniz Yucelm, njemačko-turski novinar, dopisnik njemačkog lista Die Welt koji je u zatvoru od veljače.

Odnosi Turske i Njemačke su se posebice pogoršali nakon neuspjelog državnog udara 15. srpnja 2016.  pripisanog kleriku Fethulahu Gulenu, koji niječe optužbe.

Komentara 2

Avatar toxic alien
toxic alien
02:36 20.08.2017.

Sultanu ne trebaju neprijatelji, njega ce ubiti paranoja.

RO
robertbruckner
20:05 19.08.2017.

kakav njemacki pisac kad je rodjeni turcin a pobjegao je prije 25 godina svabama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije