Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odabiru fakulteta

Ugledni Princeton stigao do važne spoznaje koristeći uzorak iz Hrvatske

Studenti
Foto: GettyImages
1/2
25.01.2020.
u 13:20

Na primjer, svi studenti vezani za sve fakultete u Hrvatskoj predaju svoje prijepise i druge materijale na jednoj platformi, a zatim rangiraju deset sveučilišnih i glavnih škola koje bi najviše voljeli pohađati.

Odlazak na fakultet često je najznačajnija prekretnica u životu pojedinca jer označava ne samo promjenu obrazovanja, već i promjenu okoline. To vjerojatno objašnjava rezultate novih istraživanja koja otkrivaju da su studenti mnogo skloniji odabrati određeni fakultet ako je stariji brat ili sestra pohađao istu školu.

Forbes je objavio istraživanje Sveučilišta Princeton koji se temelji na podacima iz Čilea, Hrvatske i Švedske - tri zemlje s izrazito različitim kulturama, gospodarstvima i sustavima visokog obrazovanja.

Prema istraživanju, u sve tri nacije istraživači su pronašli dokaze da mlađi braća i sestre slijede starije braće i sestre do istih fakulteta.

- Studenti imaju između 9,5 i 15,5 postotnih bodova veću vjerojatnost da će se prijaviti na fakultetu na kojem su upisani njihovi braća i sestre - stoji u istraživanju.

Iako su zemlje u mnogim aspektima različite, sve imaju jedno zajedničko svojstvo: centralizirani sustav za upis na fakultete.

Na primjer, svi studenti vezani za sve fakultete u Hrvatskoj predaju svoje prijepise i druge materijale na jednoj platformi, a zatim rangiraju deset sveučilišnih i glavnih škola koje bi najviše voljeli pohađati. Algoritam zatim raspoređuje studente u dostupne programe na temelju njihovih sklonosti. 

Ovo je metoda koju autori koriste kako bi utvrdili kako odabir starijeg brata i sestara utječe na njegovu mlađu sestru - i izolirali dinamiku braće i sestara od drugih čimbenika, kao što su blizina ili ugled u školi. Iako Sjedinjene Države nemaju centralizirani sustav prijema na fakultete koji bi tako testirao utjecaj starijih braće i sestara, drugi dokazi govore da je obrazac mlađih braća i sestara koji slijede starije braće i sestre na fakultet upravo u Americi.

Diljem svijeta, buduće studente privlači upravo ono što im je pozato, što je jedan od dokaza istraživača. Drugi je, na primjer, blizina fakulteta od doma. 67% studenata pohađa fakultet 100km od njihovog doma.

S obzirom da fakultet predstavlja odlučujuću promjenu od ranijeg života učenika, može biti ugodno pohađati školu u kojoj već poznajete nekoga, posebno ako je to blizak član obitelji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije