Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rat u ukrajini

Norveška najavila pomoć u obuci ukrajinskih pilota; Njemačka obnavlja zalihe nakon slanja oružja

A view shows heavily damaged residential buildings in the town of Chasiv Yar
Foto: Stringer/REUTERS
1/8
Autori: Vecernji.hr, Hina
24.05.2023.
u 22:03

Oko 10.000 od 50.000 zatvorenika unovačenih u ruskim zatvorima poginulo je u Ukrajini, gdje su bili na prvoj crti u krvavoj bitci za Bahmut, priznao je vođa i osnivač te plaćeničke skupine Jevgenij Prigožin.

Kremlj je napad na graničnu rusku regiju Belgorod u utorak predstavio kao dokaz potrebe nastavka rata protiv Ukrajine. "Ovo još jednom potvrđuje da ukrajinski borci nastavljaju svoju aktivnost protiv naše države”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov,.

Zbog toga je potrebno rusko djelovanje, nastavio je Peskov. "Ti napori će se nastaviti, kao i specijalna vojna operacija kako bi se u budućnosti spriječili takvi prodori”, dodao je glasnogovornik. 

Tijek događaja:

22:00 - Njemačka će kupiti 18 tenkova Leopard 2 i 12 samohodnih haubica kako bi obnovila zalihe nakon slanja oružja u Ukrajinu, rekao je za Reuters član parlamentarnog odbora za proračun koji je odobrio kupovinu. Narudžba tenkova koštat će 525,6 milijuna eura dok haubice koštaju 190,7 milijuna eura, a naoružanje će biti dostavljeno najkasnije do 2026., stoji u dokumentima ministarstva financija namijenjenima parlamentu. Nabava uključuje mogućnost kupovine dodatnih 105 tenkova za otprilike 2,9 milijardi eura.

Njemačka je Ukrajini poslala 18 tenkova Leopard 2 otkako je počela ruska invazija prošle godine i rekla je da namjerava što je prije moguće obnoviti zalihe novim tenkovima. Kupovina dvanaest haubica je dio planova ministarstva obrane, koje je njemački parlament prihvatio u ožujku, prema kojima će se nabaviti 28 haubica kao zamjena za oružje poslano Kijevu. Haubice i tenkove Leopard zajednički proizvode tvrtke KMW i Rheinmetall.

VIDEO Rusko ministarstvo tvrdi da su njihovi ratni brodovi odbili napad ukrajinskih dronova


21:58 - Norveška će poduprijeti programe obuke ukrajinskih pilota na borbenim zrakoplovima F-16, rekao je norveški ministar obrane Bjoern Arild Gram. Američki predsjednik Joe Biden u petak je podržao programe obuke ukrajinskih pilota na zrakoplovima F-16, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski dao je riječ Bidenu da zrakoplovi neće biti korišteni za napad na ruski teritorij.

"Vlada podupire ovu inicijativu i razmatra kako Norveška može zajedno sa saveznicima i partnerima dati doprinos", rekao je Gram.

Norveška vlada nije odlučila hoće li Norveška dati ijedan od svojih zrakoplova F-16 Ukrajini, rekao je ministar u odvojenoj izjavi javnoj televiziji NRK. Rusija, čije su snage izvršile invaziju na Ukrajinu prije 15 mjeseci, rekla je da će bilo kakav transfer američkih zrakoplova F-16 Ukrajini biti besmislen i samo dovesti do pitanja uloge NATO-a u tome ratu.


21:56 - Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg priznao je da su članovi saveza podijeljeni u vezi s pristupanjem Ukrajine koje će biti na dnevnom redu sastanka na vrhu u Vilniusu u srpnju.

"O tom pitanju postoje razlike u mišljenju unutar saveza", priznao je Jens Stoltenberg u obraćanju u German Marshall Fundu u Bruxellesu, podsjetivši da se "u NATO-u odluke donose konsenzusom".

"Tijekom dana ću razgovarati telefonom o koracima koje treba poduzeti i o odgovoru na želju Ukrajine da uđe u NATO", dodao je. "Nitko vam ne može točno reći što će se odlučiti na summitu u Vilniusu", rekao je.

Amerikanci i mnogi drugi saveznici žele ostati pri izjavi iz Bukurešta, rekli su u povjerenju za AFP diplomati Sjevernoatlantskog saveza. Sa sastanka na vrhu u tome gradu 2008. čelnici su poručili da će Ukrajina i Gruzija "biti članice NATO-a", ne otkrivši kada će to biti. Članstvo u NATO-u omogućilo bi Ukrajini da se pozove na odredbu o kolektivnoj obrani u članku 5 koji sve članice obvezuje da ju brane u slučaju napada.

Traju pregovori o "postavljanju temelja za dogovor o članstvu", rekao je jedan od diplomata. Postoji mogućnost da se Ukrajini daju sigurnosna jamstva, kao Švedskoj, čije pristupanje priječe Turska i Mađarska.

VEZANI ČLANCI:

"Francuska je spremna dogovoriti se s Ukrajinom da joj se daju sigurnosna jamstva koja će joj pomoći da se dugoročno brani i eventualno spriječi buduće agresije", rekao je glasnogovornik Quai d'Orsayja. No oko pojma "jamstva" ne postoji konsenzus u okviru saveza, dodali su diplomati.

"Najveće sigurnosno jamstvo bit će pristupanje NATO-u, ali to se neće dogoditi dok traje rat", istaknuo je Jens Stoltenberg.


21:54 - Glavna pravoslavna crkva u Ukrajini objavila je da je odlučila promijeniti kalendar tako da će se Božić slaviti 25. prosinca, potez kojim će se dodatno udaljiti od Rusije. Ukrajinski kršćani, većinom pravoslavci, tradicionalno su slavili Božić 7. siječnja kao što je i običaj u većini pravoslavnih zemalja poput Rusije.

"To se pitanje nametnulo kao rezultat ruske agresije", napisala je Ukrajinska pravoslavna crkva (OCU) na Facebooku i najavila da iše neće koristiti julijanski kalendar. "Danas se julijanski kalendar dovodi u vezu s ruskom crkvenom kulturom", stoji u objavi.

OCU je najavio da će reformirani julijanski kalendar koristiti od 1. rujna, početka liturgijske godine. Crkva je rekla da će župe, ako će to htjeti, moći nastaviti koristiti stari julijanski kalendar.

Rezultati ankete koju je prošlog prosinca provela ukrajinska vlada pokazali su da 59 posto od više od 1,5 milijuna sudionika podržava prebacivanje proslave Božića na 25. prosinca. Ukrajinski ministar kulture je ranije izrazio podršku za promjenu kalendara, opisavši je kao "prikladnu zahtjevima našeg doba i javnog mnijenja".


21:52 - Plovilo se kretalo Crnim morem i pokušavalo izbjeći napade, no potom ga je jedna granata pogodila, stvarajući veliku eksploziju. Prikazuje to snimka koju je objavilo Ministarstvo obrane Rusije. Riječ je, kako navode Rusi, bila o napadu bespilotnog glisera.

>> OPŠIRNIJE


14:40 'Izabrao sam 50.000 zatvorenika od kojih je 20 posto poginulo', rekao je Prigožin u razgovoru koji je u utorak navečer objavio bloger blizak Kremlju Konstantin Dolgov. Ujedno je rekao da je u borbama poginuo sličan udio profesionalnih vojnika, ne navodeći njihov broj. Po njegovim riječima, ukrajinski gubitci su mnogo veći: "Imam triput manje poginulih i (...) oko dvaput manje ranjenih".

VIDEO Rusi objavili video napada na Belgorod i tvrdi da su svi napadači likvidirani

Prigožin je tako prvi put otvoreno progovorio o razmjerima gubitaka njegove skupine dok se na ruskoj strani čini sve kako se ne bi otkrio broj poginulih i ranjenih. Ruska vojska je zadnji put objavila podatke u rujnu 2022. kada je izvijestila o 5.900 mrtvih u svojim redovima. U povjerljivim američkim dokumentima koji su nedavno izašli u javnosti navodi se da su ruski gubitci na dan 1. ožujka bili između 35.500 i 43.500 ljudi, a ukrajinski od 16.000 do 17.500, ali tu je procjenu nemoguće provjeriti.

Lani je Prigožin, i sam zatvorenik u sovjetsko vrijeme, novačio ljude po zatvorima, obećavši zatvorenicima poništenje kazne ako prežive rat. Kijev tvrdi da su vagnerovci tijekom bitke za Bahmut izvodili gotovo samoubojičke napade na ukrajinskoj crti obrane, ginući u velikom broju. Jevgenij Prigožin optužuje ruski vojnih vrh da mu nije dopremio potrebno oružje i streljivo kako bi spriječio tako velike gubitke.

VIDEO Borba na ruskom teritoriju, Kijev javno odbacio odgovornost za napad

10:30 "Brojni" napadi bespilotnim letjelicama gađali su rusku regiju Belgorod koja se nalazi na granici s Ukrajinom u noći na srijedu, objavio je guverner tog područja. "Noć nije bila baš mirna. Bilo je mnogo napada dronovima. Protuzračna obrana pobrinula se za veliki dio njih", rekao je Vjačeslav Gladkov na Telegramu. Rekao je da su u napadima oštećena vozila, kuće i javne zgrade u tom području, ali da nema žrtava.

Moskva je objavila da je u ponedjeljak ukrajinska diverzantska skupina upala na teritorij Belgorodske oblasti, a u utorak je ministarstvo obrane priopćilo da je skupina eliminirana. Radi se o najvećem upadu na ruski teritorij od početka invazije u veljači prošle godine. Kremlj je napad na graničnu rusku regiju Belgorod u utorak predstavio kao dokaz potrebe nastavka rata protiv Ukrajine. 

9:00 - Ruski premijer potpisao je niz sporazuma s Kinom tijekom svog najnovijeg putovanja u Peking, unatoč žestokom negodovanju Zapada. Najviši ruski dužnosnik koji je posjetio Peking od početka ruske invazije na Ukrajinu, premijer Mihail Mišustin razgovarao je s kineskim premijerom Li Qiangom. Ovaj susret događa se nakon što su Rusija i Kina žestoko reagirale na prozivke tijekom okupljanja G7. Naime tamo su obje zemlje prozvane zbog niza pitanja, pa i njihovog odnosa prema sukobu u Ukrajini. Kako Rusija sve više osjeća težinu zapadnih sankcija, sve se više i oslanja na podršku Pekinga, dok Kina treba rusku naftu i plin. "Danas su odnosi između Rusije i Kine na visokoj razini bez presedana", rekao je Mišustin Liju na sastanku u Pekingu. ''Odlikuje ih uzajamno uvažavanje međusobnih interesa, želja za zajedničkim odgovorom na izazove, što je povezano s pritiscima Zapada. Kao što kažu naši kineski prijatelji, jedinstvo može pomaknuti planine', rekao je ruski premijer nakon sastanka, a prenosi Reuters.

GALERIJA Što je sustav Patriot i može li Ukrajina njime srušiti ruske hiperzvučne rakete? 

A view shows heavily damaged residential buildings in the town of Chasiv Yar
1/11

8:15 - Najmanje tri taktička vozila američke proizvodnje, poznata kao MRAP, bila su dio ukrajinskog prekograničnog napada u ponedjeljak. Prema vizualnim dokazima, Rusija je zarobila dva od njih. Nejasno je kako su vozila došla u posjed jedinice koja se sastoji uglavnom od Rusa koji su se okrenuli protiv Putina. Na jednoj od fotografija zaplijenjenog MRAP-a, ruski vojnik stoji pored vozila na kojemu je bijelim sprejem naslikana strelica uperena prema gore. Vozilo s istom takvom oznakom viđeno je na snimkama ukrajinskih snaga manje od deset kilometara od granice nekoliko sati prije prodora u Rusiju.

>>OPŠIRNIJE


6:20 - Jevgenij Prigožin, vođa ruske plaćeničke grupe Wagner, ustvrdio je u utorak da su njegovi ljudi najjači borci, ali je priznao da je ukrajinska vojska također pružila žestoku borbu, posebno u istočnom gradu Bahmutu.

U intervjuu s promoskovskim blogerom Konstantinom Dolgovom, rekao je da su Ukrajinci "vrlo organizirani, visoko obučeni i da im je inteligencija na najvišoj razini, da mogu jednako uspješno upravljati bilo kojim vojnim sustavom, sovjetskim ili NATO-ovim".

“Sada to mogu procijeniti prema vlastitom iskustvu, znam kako se različite zemlje bore. Danas je Wagner najbolja vojska na svijetu, a nakon nje naravno moram reći da bi to trebala biti ruska vojska kako bi biti politički korektan, ali vjerujem da su Ukrajinci danas jedna od najjačih vojski na svijetu”, rekao je Prigožin.

VEZANI ČLANCI:

U intervjuu, Prigožin je rekao da je više od 10.000 Wagnerovih vojnika poginulo u bitci za Bahmut. I priznao je da Rusija nije postigla puno uspjeha u svom cilju "demilitarizacije Ukrajine".

“Na početku specijalne vojne operacije oni (Ukrajinci) su imali, recimo, 500 tenkova, a sada imaju 5000 tenkova, i ako je tada samo 20.000 ljudi znalo kako se boriti, sada ima 400.000 ljudi koji znaju kako se boriti. Pa kako smo je (Ukrajinu) demilitarizirali? Čini se da smo mi učinili obrnuto, mi smo ga militarizirali”, rekao je Dolgovu.


6:19 - Najnovija podmornica ruske mornarice s balističkim projektilima na nuklearni pogon preselit će se u stalnu bazu na poluotoku Kamčatka u kolovozu, izvijestila je u srijedu ruska novinska agencija TASS. Podmornica Generalissimo Suvorov, koja je uvedena u službu krajem 2022., nosi do 16 ruskih raketa Bulava s nuklearnim glavama.

Prijeći će iz Sjeverne flote (na Arktiku) sjevernim morskim putom u Pacifičku flotu u kolovozu, izvijestila je državna novinska agencija TASS pozivajući se na izvor blizak vojnom odjelu.

Rusija jača obranu u svojim dalekoistočnim regijama koje graniče s Azijom i Pacifikom, optužujući SAD za širenje svoje prisutnosti tamo i izaziva zabrinutost za sigurnost u Japanu i cijeloj regiji.

Podmornica je šesto plovilo ruske klase Borej manjih i nevidljivijih podmornica. One će zamijeniti prethodne generacije ruskih podmornica s balističkim projektilima.

GALERIJA Ukrajina: Znak ruske iscrpljenosti su gotovo svakodneven histerične izjave kriminalca Prigožina

A view shows heavily damaged residential buildings in the town of Chasiv Yar
1/11

6:10 - Moskva tvrdi da je odbila napad koji su predvodili militanti skloni Ukrajini, što je dovelo do niza kaotičnih bitaka u ruskoj regiji Belgorod, koja graniči s Ukrajinom, tijekom posljednja dva dana. Guverner Belgoroda, Vjačeslav Gladkov rekao je da su rusko ministarstvo obrane i sigurnosne agencije još uvijek uključene u kampanju "čišćenja".

Ruska skupina protiv Putina, koja je tvrdila da je prešla granicu iz Ukrajine i napala rusku regiju Belgorod, rekla je da je njen cilj "potpuno oslobođenje Rusije". Legija Sloboda za Rusiju nazvala je napad u regiji Belgorod "mirovnom operacijom" u Telegramu u utorak. Rečeno je da je cilj bio stvoriti "demilitariziranu zonu između Rusije i Ukrajine, uništiti sigurnosne snage koje služe Putinovom režimu i pokazati građanima Rusije da je moguće stvoriti džepove otpora i uspješno se boriti protiv Putinovog režima ."

"Ovi ciljevi operacije uspješno su postignuti", dodaje se.

VEZANI ČLANCI:


6:07 - Ukrajina istražuje moguću ulogu Bjelorusije u prisilnom premještanju djece s teritorija koji je okupirala Rusija, objavio je u utorak ured glavnog tužitelja. Ta je odluka donesena nakon izvješća bjeloruske opozicije u egzilu u kojem se navodi da je 2150 ukrajinske djece, uključujući i djecu bez roditelja u dobi od šest do 15 godina, odvedeno u takozvane rekreacijske kampove i sanatorije na bjeloruski teritorij.

Skupina bjeloruskih političkih protivnika Aleksandra Lukašenka rekla je u preliminarnom izvješću da su djeca odvedena na barem tri lokacije u Bjelorusiji. Ured ukrajinskog glavnog tužitelja Andrija Kostina rekao je Reutersu da je pokrenuo postupke zbog prisilnih deportacija više od 19.000 djece iz okupiranih regija Donecka, Luhanska, Zaporižje, Hersona i Harkiva, u Bjelorusiju.

"Činjenice i okolnosti premještanja ukrajinske djece s privremeno okupiranih teritorija u takozvane rekreacijske kampove u Bjelorusiji su trenutno pod istragom u spomenutim kaznenim postupcima", rečeno je.

Reuters nije uspio dobiti odgovore poslane u Lukašenkov ured.

U ožujku, Međunarodni kazneni sud izdao je tjeralicu za ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i njegovom pravobraniteljicom za dječja prava, Marijom Lvovom-Belovom, zbog premještanja stotina ukrajinske djece u Rusiju.

Ako se to potvrdi istinitim, Yulia Ioffe, britanska stručnjakinja za dječja prava s University Collegea u Londonu, rekla je da Bjelorusija "vrlo vjerojatno" krši Konvenciju o pravima djeteta.

Djelovanje Bjelorusije može također potpadati pod zločine protiv čovječnosti ako bude dovoljno dokaza da su prisilni transferi rašireni ili sustavni, dodala je.

Izvješće bjeloruske oporbe navodi i da je transfer djece ilegalan i krši Ženevsku konvenciju i statut ICC-a. "Lukašenko je osobno naredio transfer siročadi u Bjelorusiju i olakšao njihov dolazak financijskom i organizacijskom podrškom", kaže se u izvješću.

VIDEO Bahmut nakon mjeseci žestokih borbi: Ostale su samo ruševine i psi

 

Komentara 95

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
09:36 24.05.2023.

Oko ove akcije u Belgorodskoj oblasti ispredaju je priče i razne kombinacije. Ono što je sigurno je da je stvarno skupina osoba obučena u uniforme koje nisu ukrajinske ušla na ruski teritorij pod oružjem i to do dubine preko 10 km, a zatim se vratila najvećim dijelom na pozicije odakle je došla. Imali su dva starija tenka nekoliko borbenih džipova i oklopnih vozila, ne više od 10-15 vozila. Ruski izvori govore o velikoj pobjedi ruske vojske koja je uništila cjelokupnu skupinu na teritoriju Rusije i dalje na zapadu. Na internetu su se pojavile fotografije zarobljenih vozila, nema zarobljenih vojnika !?, nema tragova borbi, kao na nekom neuspješnom filmskom setu. Postoje i snimke nekog ruskog poznatog generala kako pješice ide ispred oklopljenih vozila i glasom i rukama izdaje naredbe, potpuno na čistini i na cesti. Izgleda da su Rusi stvarno iznenađeni, a u svrhu prikrivanja napravili su lažni filmski materijal. Kao i za "napad na Kremlj".

Avatar dosadno
dosadno
07:45 24.05.2023.

Postoji citat Zbigniewa Brzezinskog, bivšeg savjetnika za sigurnost Bijele kuće: “Ne može se dovoljno naglasiti da bez Ukrajine Rusija prestaje biti carstvo, ali s Ukrajinom potčinjenom i onda podređenom Rusija automatski postaje carstvo.” Tu je ključ rata - nikakva prava ruske manjine. Putin je shvatio da su građani Ukrajine okrenuti zapadu i da ih jedino silom može vratiti pod svoje. Zato je, ponukan i krivim procjenama svojih savjetnika, odlučio prošetati vojskom do Kijeva, postaviti svoga namjesnika i vratiti na silu Ukrajinu pod svoje. Tipično za diktatore - volja građana, čak i tuđe zemlje, ništa ne znači.

BU
budućnost
07:40 24.05.2023.

izuzetno bitno ovo što je priznao Prigožin - rekao je da je više od 10.000 Wagnerovih vojnika poginulo u bitci za Bahmut. (što znači je broj vjerojanto x2). Također je priznao je da Rusija nije postigla puno uspjeha u svomm cilju "demilitarizacije Ukrajine". “Na početku specijalne vojne operacije oni (Ukrajinci) su imali, recimo, 500 tenkova, a sada imaju 5000 tenkova, i ako je tada samo 20.000 ljudi znalo kako se boriti, sada ima 400.000 ljudi koji znaju kako se boriti. Pa kako smo je (Ukrajinu) demilitarizirali? Čini se da smo mi učinili obrnuto, mi smo ga militarizirali”. Znači rusija je napravila sve krivo i nije postigla ništa, osim što je postala zemlja s najtežim sankcijama u povijesti, koje se povećavaju iz mjeseca u mjesec i uništavaju rusko gospodarstvo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije