Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Znanje bez granica

Učenici MIOŠ-a i Tehničke škole iz Austrije povezali Karlovac i Beč

ucenici04
Dominik Grgurić/Pixsell
28.10.2013.
u 11:14

Izradili su internetsku stranicu o arhitekturi, kao i gospodarstvu i brojnim drugim zanimljivostima oba grada

Družili smo se, učili jedni od drugih i zabavljali se. Ovo je vrlo zanimljivo i poučno iskustvo. Jedva čekamo da u veljači iduće godine odemo kod njih u Beč – bili su oduševljeni građevinski tehničari karlovačkog MIOŠ-a Marko Krnežić, Manuela Mišković, Marija Livojević, Viktor Požar i Dominik Skradski.

 Uskoro i na hrvatskom

 Učenici i nastavnici te karlovačke srednje škole ugostili su kolege Tehničke škole iz Beča u sklopu projekta Comenius vrijednog 14.000 eura. Kako je objasnila voditeljica projekta, prof. njemačkog jezika Mirjana Kovačević cilj je bio izraditi internetsku stranicu s arhitektonskim, gospodarskim i drugim zanimljivostima oba grada, odnosno povezati Karlovac i Beč. Zasad su podaci dostupni na njemačkom i engleskom jeziku, a uskoro će biti i na hrvatskom.

Do nje se može i linkom preko stranica škole. Zanimljivo je i što su učenici Mješovite industrijsko-obrtničke škole kod kolega iz Beča već bili na stručnoj praksi u sklopu programa Leonardo da Vinci. Željelo se dogovoriti uzvratni posjet, ali iz razloga što programi škola nisu kompatibilni, to nije prošlo. Ipak, pronađeno je drugačije rješenje za novu razmjenu znanja koja je bila itekako uspješna.

 Oduševio ih arboretum

 Oduševljeni su i Austrijanci, koji su nama približili njihov obrazovni program. Ostali su začuđeni kada su vidjeli školski imenik s bezbroj rubrika među kojima je i ona za kontakte s roditeljima. Kod njih tako nešto ne postoji. Na učeniku je obveza da ide u školu, a nakon pet dana izostanaka, šesti slijedi isključenje.

Nastava im traje 36 sati tjedno i obrađuju osnove elektronike, elektrotehnike, računarstva, dizajn mreže, upravljanje globalnim i lokalnim mrežama... U petoj godini pišu diplomski rad koji se može izraditi i u suradnji s nekom tvrtkom. To im omogućuje upis na fakultet bez prijemnog ispita. Naziv inženjer stječu nakon tri godine, a još dodatne dvije omogućuju im pokretanje vlastitog posla.

 – Oduševili su nas izvrsna hrana, prekrasni parkovi, čist grad, prijateljski ljudi uvijek spremni pomoći. Iako je Karlovac mali, noćni život je sjajan. Arboretum Šumarske i drvodjeljske škole oborio nas je s nogu. Tako nešto nemamo u Beču. Hvala vam na svemu – poručili su bečki učenici predvođeni profesorom Michaelom Sinnom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije