Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U znanost ulažemo manje i od Srbije

Miloloža (HUP): Nastavimo li ovako, uskoro nećemo znati proizvesti ni akumulator
17. studenoga 2014. u 19:15 6 komentara 496 prikaza
06.11.2014., Zagreb - U Banskim dvorima odrzana je redovita sjednica Vlade RH. Boris Lalovac.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Iako su političari godinama o Hrvatskoj govorili kao o zemlji znanja, na kraju 2014. godine svima je jasno da od toga nikada nismo bili dalje. Država je u proračunu za 2015. odlučila srezati ulaganja u znanstvena istraživanja za 200 milijuna kuna. To je dodatni rez u odnosu na ovogodišnjih 879 milijuna s kojima smo ionako bili među najlošijima u Europskoj uniji. Naime, po proračunu, svega 672 milijuna kuna ili 0,21 posto hrvatskog BDP-a raspoređeno je za znanstvena istraživanja, a budući da je novac koji su sveučilišta zarađivala na projektima i školarinama uključen u državni proračun, može se očekivati da bi se financiranje istraživanja i iz fondova sveučilišta moglo smanjiti.

Put u 19. stoljeće

Hrvatska je do ove godine ulagala 0,7 posto BDP-a u znanost i istraživanje, pri čemu je iz proračuna išlo oko 0,21 posto, sveučilišta su ulagala još toliko, a gospodarstvo oko 0,3 posto. Dok razvijene zemlje povećavaju izdvajanja za znanost, Hrvatska ih smanjuje, što će, po procjenama upućenih, biti pogubno za razvoj gospodarstva i zemlje u cijelosti.

– Sad se više ne možemo uspoređivati ni s jednom zemljom iz Europske unije, već samo s nekim zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza i nekima od zemalja bivše Jugoslavije. Nije problem samo u nedostatku novca, još je veći problem cinizam kojim ova, ali i sve prijašnje vlade obeshrabruju ljude da ostaju u znanosti – kaže donedavni rektor Zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjeliš. I zaista, uspoređujući je s drugim zemljama, vidljivo je da Hrvatska ulaže čak manje i od Srbije koja troši godišnje 0,9 posto BDP-a, a cilj prema kojem ide je 1,5 posto. Prosjek EU28 govori o ulaganjima od 2 posto BDP-a, što je tri puta više od Hrvatske.

– Rasipamo na nepotrebno, a štedimo na stvarima gdje nitko pametan ne bi ni pomislio. Hrvatska ide prema 19. stoljeću, postajemo zemlja manufakture u kojoj se za nekoliko godina, kad i zadnji stručnjaci odu u mirovinu, neće znati proizvesti ni akumulator – kazao je rezignirano gospodarstvenik Ivan Miloloža.

Slično kaže i Ivica Mudrinić iz HUP-a koji upozorava da moramo imati viziju.

Nema izuzeća

– Obrazovanje i znanost određuju kako ćemo u budućnosti živjeti i što ćemo raditi. Zbog problema kako preživjeti sljedeća dva-tri mjeseca, gubi se iz fokusa budućnost, a to se ne bi smjelo događati – kazao je Mudrinić. Sveučilišta dodatno obeshrabruje činjenica da je njihova milijarda kuna samostalnih prihoda stavljena pod državnu šapu. Resorno ministarstvo i ministar Vedran Mornar drže da "sustav znanosti i visokog obrazovanja treba biti izuzet od obveze uplate vlastitih i namjenskih prihoda u državni proračun", ali pitanje je hoće li se poštovati autonomija sveučilišta i Mornarov stav s obzirom na to da u Zakonu o izvršenju proračuna jasno piše da ni za jednu instituciju nema izuzeća.

>>Lalovčev će proračun teško opstati

>>Lovrinčević: To je kvazi-proračun, ide se u nova zaduženja pa u rebalans

Za nagrade sportašima ima, a za doktorske studije ne

U proračunu nema novca za doktorande, za trećinu se reže novac raspoloživ za izdavanje stručnih knjiga i udžbenika, a znanstvenici neće moći ni kupovati stručne časopise jer su im sredstva za tu namjenu prepolovljena. Za financiranje poslijediplomskih studija ostalo je svega 100.000 kuna, što je rez od 95 posto. Za državne nagrade za sportska postignuća država ima novca pa ih je pojačala na 5,5 milijuna kuna, što je 55 puta više novca nego za financiranje studiranja.

Danijel Popović
Moja je cura pala u nesvijest kad su nam u banci rekli da mi je Jugoton uplatio milijun maraka za album
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva
 • TechnoCroat:

  Zato sto vecina "ulaganja" ide u vase uhljebljnicke place, koje su svetinja i "njih necemo dirati".

 • than:

  Pa to im i je cilj. Povratak u srednji vijek. Sto je narod manje obrazovan, to manje problema radi. Kao svojevremeno kmetovi i robovi. Glavno da ima za silne nepotrebne agencije i urede. Za obrazovanje ne treba. Ionako svi pametni ... prikaži još! i obrazovani pobjegose van.

 • Avatar Neanderthalac
  Neanderthalac:

  Zanimljivo kako još imaju za službene automobile, a da ne spominjem dvore Zmajlovićeve, ni na nebu, ni na zemlji.