Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
200 milijuna kn manje

U znanost ulažemo manje i od Srbije

06.11.2014., Zagreb - U Banskim dvorima odrzana je redovita sjednica Vlade RH. Boris Lalovac.   Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
17.11.2014.
u 19:15

Miloloža (HUP): Nastavimo li ovako, uskoro nećemo znati proizvesti ni akumulator

Iako su političari godinama o Hrvatskoj govorili kao o zemlji znanja, na kraju 2014. godine svima je jasno da od toga nikada nismo bili dalje. Država je u proračunu za 2015. odlučila srezati ulaganja u znanstvena istraživanja za 200 milijuna kuna. To je dodatni rez u odnosu na ovogodišnjih 879 milijuna s kojima smo ionako bili među najlošijima u Europskoj uniji. Naime, po proračunu, svega 672 milijuna kuna ili 0,21 posto hrvatskog BDP-a raspoređeno je za znanstvena istraživanja, a budući da je novac koji su sveučilišta zarađivala na projektima i školarinama uključen u državni proračun, može se očekivati da bi se financiranje istraživanja i iz fondova sveučilišta moglo smanjiti.

Put u 19. stoljeće

Hrvatska je do ove godine ulagala 0,7 posto BDP-a u znanost i istraživanje, pri čemu je iz proračuna išlo oko 0,21 posto, sveučilišta su ulagala još toliko, a gospodarstvo oko 0,3 posto. Dok razvijene zemlje povećavaju izdvajanja za znanost, Hrvatska ih smanjuje, što će, po procjenama upućenih, biti pogubno za razvoj gospodarstva i zemlje u cijelosti.

– Sad se više ne možemo uspoređivati ni s jednom zemljom iz Europske unije, već samo s nekim zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza i nekima od zemalja bivše Jugoslavije. Nije problem samo u nedostatku novca, još je veći problem cinizam kojim ova, ali i sve prijašnje vlade obeshrabruju ljude da ostaju u znanosti – kaže donedavni rektor Zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjeliš. I zaista, uspoređujući je s drugim zemljama, vidljivo je da Hrvatska ulaže čak manje i od Srbije koja troši godišnje 0,9 posto BDP-a, a cilj prema kojem ide je 1,5 posto. Prosjek EU28 govori o ulaganjima od 2 posto BDP-a, što je tri puta više od Hrvatske.

– Rasipamo na nepotrebno, a štedimo na stvarima gdje nitko pametan ne bi ni pomislio. Hrvatska ide prema 19. stoljeću, postajemo zemlja manufakture u kojoj se za nekoliko godina, kad i zadnji stručnjaci odu u mirovinu, neće znati proizvesti ni akumulator – kazao je rezignirano gospodarstvenik Ivan Miloloža.

Slično kaže i Ivica Mudrinić iz HUP-a koji upozorava da moramo imati viziju.

Nema izuzeća

– Obrazovanje i znanost određuju kako ćemo u budućnosti živjeti i što ćemo raditi. Zbog problema kako preživjeti sljedeća dva-tri mjeseca, gubi se iz fokusa budućnost, a to se ne bi smjelo događati – kazao je Mudrinić. Sveučilišta dodatno obeshrabruje činjenica da je njihova milijarda kuna samostalnih prihoda stavljena pod državnu šapu. Resorno ministarstvo i ministar Vedran Mornar drže da "sustav znanosti i visokog obrazovanja treba biti izuzet od obveze uplate vlastitih i namjenskih prihoda u državni proračun", ali pitanje je hoće li se poštovati autonomija sveučilišta i Mornarov stav s obzirom na to da u Zakonu o izvršenju proračuna jasno piše da ni za jednu instituciju nema izuzeća.

>>Lalovčev će proračun teško opstati

>>Lovrinčević: To je kvazi-proračun, ide se u nova zaduženja pa u rebalans

Komentara 6

TE
TechnoCroat
19:41 17.11.2014.

Zato sto vecina "ulaganja" ide u vase uhljebljnicke place, koje su svetinja i "njih necemo dirati".

TH
than
19:49 17.11.2014.

Pa to im i je cilj. Povratak u srednji vijek. Sto je narod manje obrazovan, to manje problema radi. Kao svojevremeno kmetovi i robovi. Glavno da ima za silne nepotrebne agencije i urede. Za obrazovanje ne treba. Ionako svi pametni i obrazovani pobjegose van.

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
23:04 17.11.2014.

Zanimljivo kako još imaju za službene automobile, a da ne spominjem dvore Zmajlovićeve, ni na nebu, ni na zemlji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije