Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZLAZNE ANKETE

U Zagrebu vodi Bandić sa 48,5 %, a u Splitu Kerum sa 40,1 posto glasova

17.05.2009.
u 20:49

Zatvoreno je 6591 biračko mjesto na kojima je 4,08 milijuna birača prvi put neposredno biralo gradonačelnike i općinske načelnike, koji su odlučivali o tome tko će ih predstavljati u županijskim i gradskim skupštinama, te općinskim vijećima.

Prema rezultatima izlaznih anketa agencije Puls napravljenih za RTL i Novu TV za četiri najveća hrvatska grada, jedino Vojko Obersnel, dugogodišnji gradonačelnik Rijeke, pobjeđuje u prvom krugu, dok će se u preostala tri grada gradonačelnici, prema svemu sudeći, birati u drugom krugu 31. svibnja.

Zagreb: U drugom krugu Bandić i Kregar
U Zagrebu bi se u drugom krugu trebali suočiti Milan Bandić (SDP) koji dobiva 48,5 posto glasova i nezavisni kandidat Josip Kregar sa 23,4 posto glasova. HDZ-ov kandidat Jasen Mesić daleko je od drugog kruga. Prema anketi dobiva samo 12,9 posto glasova, dok nezavisna Tatjana Holjevac dobiva 5,8 posto glasova.

Kregar je istaknuo:
- Nemamo jaku organizaciju, ali imamo ideje, načela i ideale u koje vjerujemo. Ovakvim smo se rezultatima nadali odnosno, da nadali smo se da će oni pokazati da se ne može reći da Bandić uživa većinu povjerenja građana. Nadamo se drugom krugu.

Osijek: Mrtva utrka Đapića i Matkovića za drugi krug
U Osijeku je jedini u drugom krugu siguran kandidat Glavaševa HDSSB-a i HNS-a Krešimir Bubalo koji dobiva 40,1 posto. Za drugi krug bore se odmetnuti haespeovac Gordan Matković (21,8 posto) i njegov donedavni stranački predsjednik Anto Đapić (21,1 posto).

Split: Kerum i Ostojić u drugom krugu
Splitski birači će, prema anketi, također u drugi krug gdje će se naći Željko Kerum (40 posto) i esdepeovac Ranko Ostojić (37,3 posto). HDZ-ov kandidat i aktualni gradonačelnik Ivan Kuret dobio je tek 15,5 posto glasova.

Rijeka: Uvjerljiva pobjeda Vojka Obersnela
Rijeka je zasad sigurna SDP-ova biračka utvrda u kojoj vlada Vojko Obersnel sa 57,6 posto glasova. HDZ-ova kandidatkinja Vesna Buterin dobila je 19,4 posto glasova, a Nikola Ivaniš iz PHS-a 12,1 posto glasova.

Gradske skupštine: U Zagrebu Bandić popularniji od SDP-a
Dok se Milan Bandić bori za pobjedu u prvom krugu gradonačelničke utrke, prema rezultatima izlaznih anketa njegova stranka SDP, čiju listu za Gradsku skupštinu nosi čelnik stranke Zoran Milanović, dobiva 36,1 posto glasova što im donosi 26 mandata u skupštini u čijem će novom sazivu sjediti 51 zastupnik.

Druga je koalicija HDZ-HSLS-HSS sa 18,2 posto glasova (12 mandata), potom nezavisna lista Velimira Sriće (osam posto glasova donosi mu pet mandata) koju u stopu slijedi HNS s nositeljem liste Radimirom Čačićem (sa sedam posto glasova ostvaruju također pet mandata).

U utrci za Gradsko vijeće Grada Splita sjedit će 25 zastupnika. Tijesno vodi nezavisna lista Željka Keruma sa 27,5 posto (10 mandata) ispred SDP-a sa 27,3 posto glasova (devet mandata). HDZ dobiva 15 posto glasova (pet mandata), dok s jednim mandatom u Gradsku skupštinu ulaze i HČSP i HSP s jednim mandatom.

U osječkome Gradskom vijeću uvjerljivu većinu osvaja lista koalicije HDSSB-HNS sa 35,7 posto i dobiva 10 od ukupno 25 mandata. HDZ pak osvaja sedam mandata, Nezavisna lista Gordana Matkovića pet, a koalicija SDP-HSLS tri mandata.

Pobjeda SDP-a u Rijeci bit će potpuna budući da će, sugeriraju ankete, imati veliku većinu i u Gradskoj skupštini. Prema izlaznim anketama njihova koalicija s HNS-om i IDS-om osvaja 49,5 posto, odnosno 19 mandata. HDZ-u bi trebalo pripasti sedam fotelja (19 posto glasova), dok PGS osvaja četiri mandata (10 posto glasova). U novom sazivu Gradske skupštine bit će 33 zastupnika.

Do 16 sati na lokalnim je izborima glasovalo 1,172.280 ili 32,66 posto birača. Najveći odaziv zabilježen je u Varaždinskoj, a najmanji u Vukovarsko-srijemskoj županiji, obznanilo je Državno izborno povjerenstvo. Prvi neslužbeni rezultati očekuju se u 21 sat.

Opširnije o lokalnim izborima:

Najmasovniji izlazak Varaždinaca, najslabiji u Vukovaru

Slijepim osobama nije omogućena tajnost glasovanja

Glavni kandidati uranili na glasovanje

Incidenti na biralištima

Izjave kandidata nakon glasovanja

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije