Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vodoopskrba

U Vranovači tekuće vode imaju oni koji mogu dobro platiti

cjevovod
Arhiva VL
06.04.2010.
u 17:20

- Neki su sagradili i vlastite cjevovode od pola cola, pravu šumu uskih cijevi koje treba izbaciti i to konačno riješiti, ali nema novca, kaže Darko Šajnović, direktor Komunalca u Korenici.

– Kako ne bi ima', pa imam građevinsku dozvolu, potpisala ju je Prpićka u Gospiću – ljutito je odgovorio Anto Djak, koji se iz Novog Travnika naselio u Korenicu 1997. na poziv HDZ-a. Dvije godine kasnije kupio je gradilište u Vranovači i sredinom prošle godine u još nedovršenu kućicu uselio sa suprugom i sinom. Mukotrpno je kao drvosječa radio da bi prehranio obitelj i ozidao nešto krova nad glavom.

Nevolja za nevoljom

– Zatražio sam građevinski materijal od države jer na to imam pravo, ali ga ja i još desetak ljudi nismo dobili. Nisam mogao čekati, morao sam zidati. Sad sam na birou jer mi je gazda dao otkaz kao tehnološkom višku. Najžalije mi je što sam u HDZ-u i uvijek za njeg’ glasam, on mi ovako vraća – jada se Djak. Najveći mu je problem što nema pitke vode. U njegovoj Vranovači, koja se nalazi na Ličkoj magistrali u pravcu Korenice, samo oni ispod ceste imaju vodu, ali i oni bogatiji koji su sagradili vile za iznajmljivanje strancima i mogli uložiti u vodovod najmanje 70 tisuća kuna. Bez vode je oko 15 domaćinstava i snalaze se na razne načine, pa čak kopaju i bunare. Ovo predgrađe Korenice nema niti “mjestopisne” ploče, ali zato ne nedostaju reklame za krevete.

– Bilo tko da radi na našem području prekasno zatraži uvjete građenja za priključak na infrastrukturu. Sada se kasni s gradnjom drugog naselja u Vranovači, gdje država namjerava graditi niz kuća. Tamo nema ni kapi vode. Neki su u Vranovači sagradili vlastite cjevovode od pola cole. To je prava šuma uskih cijevi koje treba izbaciti i trajno riješiti vodoopskrbu, a za to nema novaca – kaže Darko Šajnović, direktor Komunalca u Korenici. Stanovnici Vranovače priključuju se na korenički vodovod iz sela Vrelo Koreničko. Veliko je to izvorište i ima dovoljno vode, ali ona ne može do kuća koje su iznad gravitacionog vodovoda. Zbog toga treba izgraditi crpnu stanicu i rezervoar te novi vodovod za Vranovaču.

Kuće za mlade obitelji

– Ministarstvo regionalnog razvoja u Vranovači, podno starog Grada Mrsinja, planira gradnju 17 novih kuća za stambeno zbrinjavanje mlađih obitelji i naseljenika u Korenici. Zbog problema s vodoopskrbom sada je u tijeku dopuna projekta izgradnje naselja - kaže Ivica Kukuruzović, načelnik Općine Plitvička Jezera.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije