Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napuhane cijene

U Veneciji kamenjem iz Hrvatske stvarali 'crne fondove'

Venecija
Duško Marušić/PIXSELL
18.07.2013.
u 15:47

Cijene su navodno napuhane za 30 posto, pa je netko za sebe pribavio sedam milijuna eura u pet godina na kamenju uvezenom iz Hrvatske.

Napuhanim cijenama uvezenog kamena iz Hrvatske za podmorske temelje brane koja bi trebala zaustavljati plimu, odnosno visoku vodu u kanalima Venecije, stvarani su "crni fondovi". Cijene su navodno napuhane za 30 posto, pa je netko za sebe pribavio sedam milijuna eura u pet godina na kamenju uvezenom iz Hrvatske.

Istragu o novcima za izgradnju MOSE-a, kako se naziva velika podmorska brana morske plime u venecijanskoj laguni, pokrenula je venecijanska tužiteljica Paola Tonini u tvrtki Consorzio Venezia Nuova zaduženoj za projekt. Provedeno je 140 pretresa u cijeloj Italiji i zaplijenjeni su dokumenti, kompjutori, mobiteli, a u blagajni računovođe Alessandra Pasuta bilo je 140 tisuća eura gotovine.

Gdje su nestali novci?

Bit će potrebno nekoliko mjeseci za kontrolu svih dokumenata, izjavio je šef venecijanske financijske straže, pukovnik Renzo Nisi. Želi se doznati gdje su nestali novci dobiveni napuhavanjem računa. Zna se da su računi za uvoz kamenja iz Hrvatske bili napuhani. Pritvoren je predsjednik konzorcija Venezia Nuova, Giovanni Mazzacurati, a još gotovo sto osoba, uz računovođu Alessandra Pasuta iz Udiae, pod istragom je.

Pasut je, navodno, pomagao kooperantskom društvu San Martino iz Chioggije u osnivanju društva samo na papiru u Austriji. Preko toga društva u Austriji je tvrtka San Marino u Chioggiji napuhavala račune za uvoz kamenja iz Hrvatske. S kamenjem iz Hrvatske gradili su se podmorski temelji za veliku željeznu branu, MOSE, koja bi se podizala prije naleta morskog vala i tako bi se zaštitila Venecija od poplava. Cijene kamenju umjetno su povećavane za 30 posto, što je omogućilo da se u pet godina, do 2009. godine, dobije na crno oko sedam milijuna eura. Istraga treba utvrditi i gdje su otišli ti novci.

Projekt MOSE, što je kratica od Modulo Sperimentale Elettromeccanico, počeo se graditi 2003. godine i trebao bi biti dovršen 2016. godine, a stajat će gotovo pet milijardi eura. Riječ je o 4 mobilne brane na ulascima u lagunu. Dvije na ustima kod Lida, a po jedna na ustima Malamocca i Chioggije u ukupnoj dužini od 1,6 km.

>>Gondolijeri u Veneciji testirat će se na alkohol i drogu?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije