Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šef CA u sukobu interesa

U ski resortu o trošku tvrtke od koje Croatia Airlines kupuje motore

Jasmin Bajić
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
21.02.2018.
u 12:37

Tvrtka CFM s kojom Croatia Airlines ugovora nabavu motora, platila je Jasminu Bajiću smještaj u Megèveu od 9. do 13. siječnja ove godine

Predsjednik Uprave Croatia Airlines (CA) Jasmin Bajić proveo je pet dana, od 9. do 13. siječnja ove godine, u luksuznom francuskom skijalištu Megève o trošku tvrtke CFM s kojom CA dogovara nabavu motora za nove Airbuseve. Bajić je kao predsjednik uprave tvrtke u većinskom državnom vlasništvu na listi dužnosnika na koje se odnosi Zakon o sprječavanju sukoba interesa (ZSSI). A prema tom zakonu, dužnosnik smije zadržati samo dar simboličke vrijednosti do 500 kuna. U Zakonu je definirano da se darom smatraju i usluge dane bez naknade koje dužnosnika dovode ili mogu dovesti u odnos zavisnosti ili kod njega stvaraju obvezu prema darovatelju.

Stručno savjetovanje

Bajić kaže da je u Megève išao na stručno savjetovanje u organizaciji proizvođača motora CFM, koje se održava svake godine i na kojem sudjeluju predstavnici menadžmenta mnogih europskih zrakoplovnih i leasing kompanija te navodi “konkretan dogovor vezan za nabavu motora CFM za nove zrakoplove Airbus 320 neo, a koji bi se trebali uključiti u flotu CA 2022. i 2023.”.

– Troškove smještaja u Megèveu mi je, kao i mojim kolegama iz struke, podmirio CFM, dok je troškove prijevoza i dnevnica podmirila CA – kazao nam je Bajić koji je u francusko skijalište vodio i suprugu, čije je troškove boravka, tvrdi, on podmirio. Bajić pak ne smatra da je boravkom u Megèveu u sukobu interesa. Navodi da dužnost predsjednika uprave trgovačkih društava u većinskom vlasništvu RH prema ZSSI-ju ulazi u kategoriju dužnosnika i da nije kategorija državnog dužnosnika, što je inače uređeno Zakonom o obvezama i pravima državnih dužnosnika, pa zaključuje da se stoga ne može govoriti o sukobu interesa. A isto to je tvrdio i član Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Dalibor Pudić kojem je 2013., u sklopu studijskog putovanja u Dansku, proizvođač razdjelnika Danfoss platio smještaj. Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa dužnosniku Pudiću je izreklo opomenu jer je prekršio ZSSI, odnosno primio nedopušteni dar.

Prošli tjedan u Pyeongchangu

Bajić je na čelo CA postavljen privremeno, do izbora nove uprave putem javnog natječaja, koji je dosad već dva puta bio poništen. Na oba ta natječaja javio se i Bajić koji je dužnost predsjednika Uprave CA preuzeo 4. studenog 2017., a dotad je bio direktor kontrolinga i interne revizije u CA. U tri i pol mjeseca koliko vodi CA, Bajić je bio na službenom putu ukupno više od mjesec dana – 33,5 dana. Bio je, primjerice, u Opatiji, Londonu, Dublinu, Pekingu, a prošli tjedan bio je i u Pyeongchangu na Olimpijskim igrama. Na neka od tih putovanja je vodio i suprugu. Bajić nam je za svako to putovanje ustvrdio da je ono imalo poslovnu svrhu te da je u slučaju da je s njim išla i supruga, on podmirio troškove za nju. Primjerice, u Koreju je otišao jer je CA jedan od sponzora Hrvatskog olimpijskog odbora.  

Pogledajte i galeriju: Ovo je 10 najmoćnijih vojnih zrakoplova današnjice!

Jasmin Bajić
1/10

Komentara 2

NO
nogogaz
13:52 21.02.2018.

Super! Samo tako dslje, Balkane moj!

Avatar Nadan Vidošević
Nadan Vidošević
21:17 21.02.2018.

to je ono sto se zna. a kolko je paprike dobio ispod stola... jaooooo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije