Naslovnica Vijesti Hrvatska

U ski resortu o trošku tvrtke od koje Croatia Airlines kupuje motore

Tvrtka CFM s kojom Croatia Airlines ugovora nabavu motora, platila je Jasminu Bajiću smještaj u Megèveu od 9. do 13. siječnja ove godine
21. veljače 2018. u 12:37 2 komentara 748 prikaza
Jasmin Bajić
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Predsjednik Uprave Croatia Airlines (CA) Jasmin Bajić proveo je pet dana, od 9. do 13. siječnja ove godine, u luksuznom francuskom skijalištu Megève o trošku tvrtke CFM s kojom CA dogovara nabavu motora za nove Airbuseve. Bajić je kao predsjednik uprave tvrtke u većinskom državnom vlasništvu na listi dužnosnika na koje se odnosi Zakon o sprječavanju sukoba interesa (ZSSI). A prema tom zakonu, dužnosnik smije zadržati samo dar simboličke vrijednosti do 500 kuna. U Zakonu je definirano da se darom smatraju i usluge dane bez naknade koje dužnosnika dovode ili mogu dovesti u odnos zavisnosti ili kod njega stvaraju obvezu prema darovatelju.

traže se stroža pravila Ako avion mora sletjeti zbog agresivnog putnika, kazna samo 50 do 350 njemačkih maraka?!

Stručno savjetovanje

Bajić kaže da je u Megève išao na stručno savjetovanje u organizaciji proizvođača motora CFM, koje se održava svake godine i na kojem sudjeluju predstavnici menadžmenta mnogih europskih zrakoplovnih i leasing kompanija te navodi “konkretan dogovor vezan za nabavu motora CFM za nove zrakoplove Airbus 320 neo, a koji bi se trebali uključiti u flotu CA 2022. i 2023.”.

– Troškove smještaja u Megèveu mi je, kao i mojim kolegama iz struke, podmirio CFM, dok je troškove prijevoza i dnevnica podmirila CA – kazao nam je Bajić koji je u francusko skijalište vodio i suprugu, čije je troškove boravka, tvrdi, on podmirio. Bajić pak ne smatra da je boravkom u Megèveu u sukobu interesa. Navodi da dužnost predsjednika uprave trgovačkih društava u većinskom vlasništvu RH prema ZSSI-ju ulazi u kategoriju dužnosnika i da nije kategorija državnog dužnosnika, što je inače uređeno Zakonom o obvezama i pravima državnih dužnosnika, pa zaključuje da se stoga ne može govoriti o sukobu interesa. A isto to je tvrdio i član Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Dalibor Pudić kojem je 2013., u sklopu studijskog putovanja u Dansku, proizvođač razdjelnika Danfoss platio smještaj. Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa dužnosniku Pudiću je izreklo opomenu jer je prekršio ZSSI, odnosno primio nedopušteni dar.

Prošli tjedan u Pyeongchangu

Bajić je na čelo CA postavljen privremeno, do izbora nove uprave putem javnog natječaja, koji je dosad već dva puta bio poništen. Na oba ta natječaja javio se i Bajić koji je dužnost predsjednika Uprave CA preuzeo 4. studenog 2017., a dotad je bio direktor kontrolinga i interne revizije u CA. U tri i pol mjeseca koliko vodi CA, Bajić je bio na službenom putu ukupno više od mjesec dana – 33,5 dana. Bio je, primjerice, u Opatiji, Londonu, Dublinu, Pekingu, a prošli tjedan bio je i u Pyeongchangu na Olimpijskim igrama. Na neka od tih putovanja je vodio i suprugu. Bajić nam je za svako to putovanje ustvrdio da je ono imalo poslovnu svrhu te da je u slučaju da je s njim išla i supruga, on podmirio troškove za nju. Primjerice, u Koreju je otišao jer je CA jedan od sponzora Hrvatskog olimpijskog odbora.  

Pogledajte i galeriju: Ovo je 10 najmoćnijih vojnih zrakoplova današnjice!

Jasmin Bajić
1 / 10
Dassault Rafale - moćni zrakoplov u službi francuske vojske i mornarice. Može gađati 40 meta odjednom.
Croatia Airlines Croatia Airlines Stjuardese i piloti traže novu upravu u roku od 60 dana SKOZ traži novu upravu Pismo Vladi SKOZ traži stručnjaka na čelo Croatia Airlinesa Croatia Airlines Croatia Airlines Piloti upozoravaju: Plenkoviću, učinite nešto ili uskoro neće imati tko letjeti i održavati avione
RECEPT ZA SAVRŠENI GRILL
Jeste li znali čemu služi daska za dimljenje: Meso s roštilja dobit će sasvim novu notu okusa

A1 izdvaja za Vas